Liefde op afstand

Chinagirl – Jose Vriens – Uitgeverij Zomer en Keuning – 224 blz.

ChinagirlBart en Eva zijn al een tijdje gelukkig getrouwd. Ze denken aan het stichten van een gezin, als Bart plotseling overgeplaatst wordt naar Beijing in China. Een geweldige kans voor Bart, maar Eva vindt het nogal wat om alles achter te laten, al is het maar voor 4 jaar. Als dan ook nog blijkt dat ze zwanger is, wordt het nog moeilijker te vertrekken. Toch steunt ze hem en samen gaan we naar China. Het leven in Beijing valt niet mee. Het appartement waar ze wonen is leuk, maar Eva spreekt de taal nauwelijks, ze verveelt zich en ze ziet Bart veel te weinig naar haar smaak. Hij werkt en werkt en heeft amper tijd voor haar.

Wanneer er iets gebeurt met de nog ongeboren baby, is Bart nauwelijks nog bereikbaar voor Eva. Zij denkt een verklaring te vinden voor zijn gedrag en zet door, om haar leven weer op de rit te krijgen. Ze vindt zelfs een baan en ontmoet nieuwe mensen met wie ze het goed kan vinden. Tot een van haar collega’s een heel ander idee heeft over het gedrag van Bart.

Wanneer ze Bart confronteert met haar vermoedens is het over en uit met het huwelijk. Eva gaat terug naar Nederland en probeert daar weer een bestaan op te bouwen. Maar het verleden laat haar niet los, letterlijk en figuurlijk. Beijing houdt haar stevig in zijn greep, ook al was het maar om die ene collega.
Eva moet een beslissing nemen: in Nederland blijven of …?

Chinagirl is een heerlijke roman, die je meeneemt naar het alledaagse leven in een miljoenenstad. Jose Vriens omschrijft op een zeer prettige manier hoe het leven voor een expat eruit ziet en ze legt op een goede dag uit, waarmee Eva mee te maken krijgt. Mooie omschrijvingen van de gebouwen, parken en het leven in Beijing maken het boek als het ware een uitstapje naar een ver land.
Ik heb me heerlijk geërgerd aan Bart, heb meegeleefd met het verdriet van Eva en heb meegedacht over hoe het toch verder moest. Jose heeft prachtig omschreven hoe het ook kan gaan, als je in den verre bent en het gaat niet zoals je gedacht had.

Een fijn boek, prettig geschreven. Het was even een fijn uitje, tijdens het druilerige weer.

Kirstin Rozema

Andere recensies

FC UFO, alien in de spits – Annemarie van der Eem – Illustraties: Jelle Brunt – Billy Bones – 104 blz. FC UVO verandert in FC UFO. Hoe die verandering tot stand is gekomen is heerlijk te lezen in dit eerste deel van een...
Lees verder Categorie: Kinderboeken
| Reageer!
De zomer die alles was – Mariska Overman – Kluitman – 256 blz.   Dit verhaal gaat namelijk over de twaalfjarige Puca die onder een boom een dierenbegraafplaats heeft gemaakt. Ieder dood dier wat ze ziet wordt door haar begraven op een heel lieve...
Lees verder Categorie: Kinderboeken
| Reageer!
Mannen in de zon – Ghassan Kanafani – Vertaling: Djuke Poppinga- Jurgen Maas- 111 blz. De Palestijnse schrijver Ghassan Kanafani, werd geboren in 1936 in Akka, in het noorden van toenmalig Palestina. In de oorlog van 1948 werd hij met zijn ouders en honderdduizenden...
Lees verder Categorie: Roman
| Reageer!