Liefde op afstand

Chinagirl โ€“ Jose Vriens โ€“ Uitgeverij Zomer en Keuning โ€“ 224 blz.

ChinagirlBart en Eva zijn al een tijdje gelukkig getrouwd. Ze denken aan het stichten van een gezin, als Bart plotseling overgeplaatst wordt naar Beijing in China. Een geweldige kans voor Bart, maar Eva vindt het nogal wat om alles achter te laten, al is het maar voor 4 jaar. Als dan ook nog blijkt dat ze zwanger is, wordt het nog moeilijker te vertrekken. Toch steunt ze hem en samen gaan we naar China. Het leven in Beijing valt niet mee. Het appartement waar ze wonen is leuk, maar Eva spreekt de taal nauwelijks, ze verveelt zich en ze ziet Bart veel te weinig naar haar smaak. Hij werkt en werkt en heeft amper tijd voor haar.

Wanneer er iets gebeurt met de nog ongeboren baby, is Bart nauwelijks nog bereikbaar voor Eva. Zij denkt een verklaring te vinden voor zijn gedrag en zet door, om haar leven weer op de rit te krijgen. Ze vindt zelfs een baan en ontmoet nieuwe mensen met wie ze het goed kan vinden. Tot een van haar collegaโ€™s een heel ander idee heeft over het gedrag van Bart.

Wanneer ze Bart confronteert met haar vermoedens is het over en uit met het huwelijk. Eva gaat terug naar Nederland en probeert daar weer een bestaan op te bouwen. Maar het verleden laat haar niet los, letterlijk en figuurlijk. Beijing houdt haar stevig in zijn greep, ook al was het maar om die ene collega.
Eva moet een beslissing nemen: in Nederland blijven of โ€ฆ?

Chinagirl is een heerlijke roman, die je meeneemt naar het alledaagse leven in een miljoenenstad. Jose Vriens omschrijft op een zeer prettige manier hoe het leven voor een expat eruit ziet en ze legt op een goede dag uit, waarmee Eva mee te maken krijgt. Mooie omschrijvingen van de gebouwen, parken en het leven in Beijing maken het boek als het ware een uitstapje naar een ver land.
Ik heb me heerlijk geรซrgerd aan Bart, heb meegeleefd met het verdriet van Eva en heb meegedacht over hoe het toch verder moest. Jose heeft prachtig omschreven hoe het ook kan gaan, als je in den verre bent en het gaat niet zoals je gedacht had.

Een fijn boek, prettig geschreven. Het was even een fijn uitje, tijdens het druilerige weer.

Kirstin Rozema

Andere recensies

De Camino โ€“ Anya Niewierra โ€“ Luitingh โ€“ Sijthoff โ€“ 375 blz. Lotte en Marjo, twee Nederlandse vriendinnen, ontmoeten op hun vakantie in Duitsland twee mannen, op wie ze verliefd worden. Lotte op Emil Jukiฤ‡, een Bosnisch โ€“ Kroatische oorlogsvluchteling en Marjo op Paul...
Lees verder Categorie: Roman, Thrillers & Spanning
| Reageer!
Luuk en Lotje – Het is winter โ€“ Ruth Wielockx โ€“ Clavis โ€“ 32 blz. Het is zo fijn dat er geweldige prentenboeken zijn voor de jongere doelgroep. Dit is er zo eentje. Terwijl ik dit aan het schrijven ben, is het op verschillende...
Lees verder Categorie: Prentenboek
| Reageer!
Doris โ€“ Lo Cole โ€“ Vertaling: Mariella Manfrรฉ โ€“ De Vier Windstreken โ€“ 32 blz. Wat een lief prentenboek is dit. Echt een zoekboek voor peuters. Het is in heerlijke kleuren uitgevoerd en dat is vooral toepasselijk, omdat het over een olifantje gaat waar...
Lees verder Categorie: Prentenboek
| Reageer!