Luchtige roman over damage control bij aardbevingen en de liefde

Boem! โ€“ Bill Mensema – Passage – 415 blz.

Boem!Bill Mensema (1960) was als jongen actief als striptekenaar en redacteur van diverse kleinschalige bladen. In zijn studententijd in Groningen verschenen recensies, columns, beschouwingen, pamfletten, strips- en andere verhalen van zijn hand. In 1981 was hij leadzanger van de door hemzelf opgerichte band en vanaf 1982 ging hij het podium op met het duo Bob&Bill, performing poets. Verder schreef hij enkele sketches en maakte hij begin jaren negentig een radioprogramma. In maart 2008 verscheen zijn debuutroman over zijn start in de muziek business DoemDada. Daarna volgen nog twee romans en een verzameling persoonlijke muziekverhalen. Boem! is zijn vierde roman.

De hoofdfiguur in Boem! heet ook Bill en is schrijver. De ondertitel luidt: een roman over liefde en aardbevingen en dat dekt de lading van de inhoud zeker. Zijn vriend Han, politiek adviseur, heeft samen met de commissaris van de Koning, de oplossing voor het probleem van de door de gaswinning veroorzaakte aardbevingen en bezoekt daarvoor menig talkshow en informatiebijeenkomsten. Hiervoor gaat hij op reis in zijn dure auto maar menig maal moet Bill hem met zijn oude auto โ€œreddenโ€, omdat deze dure auto de nodige gebreken heeft. Deze autopech is een terugkerend iets in het verhaal. Er zijn wel meer terugkerende onderwerpen en herhalingen maar op geen enkel moment in het verhaal vond ik dit storend of vervelend.

Als Han de politiek overtuigd heeft dat ze een enorm bedrag nodig hebben voor hun oplossing en dit krijgt toegewezen lijkt het allemaal goed te komen tot Han bij een seksschandaal betrokken raakt. Bill heeft het ook niet makkelijk. Als zijn vrouw Aisha in Casablanca is, wordt hij verliefd op Danielle die al een relatie heeft en deelt hij het bed met de stadsdichteres Agatha die zwanger raakt. Zijn vrouw start een affaire met een Engelse attachรฉ en het echtpaar besluit te gaan scheiden.

Tussendoor is er ruimte voor het verhaal wat Bill aan het schrijven is. Een jeugdverhaal over de liefde met de titel Als het begin maar goed is. Dit verhaal staat in aparte hoofdstukken, op grijs gekleurd papier, door het verhaal heen. Zijn schrijfsel is meer serieus en een leuke onderbreking van het af en toe absurde leven waar deze schrijver zich in bevindt.

De cover en formaat van het boek vallen op. Het boek is eigenlijk van baksteenformaat. Klein en dik en eerlijk gezegd vond ik dat niet altijd en overal praktisch om te lezen. Het was eigenlijk net even te dik om prettig vast te pakken. Gelukkig maakte de inhoud het meer dan goed en bleef ik toch doorlezen door de grappige en soms absurde teksten.

De lay-out van het verhaal was apart. Als de schrijver een dialoog begint heb je eerst een blanco regel en voor de dialoogregels staat een streepje als een ander wat gaat zeggen.
Op het eerste gezicht klinkt dat vermoeiend en zou je denken dat dat af gaat leiden en de vaart uit het verhaal haalt maar niets is minder waar. Het doet niet af aan de snelheid van het verhaal en deze is zeker groot. Gebeurtenissen volgen elkaar razendsnel op en ik denk dat door deze snelheid de herhalingen die de schrijver maakt niet storend zijn. Af en toe word je afgeremd door het verhaal wat de schrijver in dit boek zelf schrijft, het verhaal over de jeugdliefde van Jan en Nienke. Ik vond dit boek een prettige kennismaking met de komische schrijfstijl van Bill Mensema en het is een heerlijke, luchtige roman om te lezen

Conny Schelvis

Andere recensies

Propje โ€“ Marit Kok – Condor – 40 blz. Wat een bijzonder prentenboek! Alles in dit boek komt op een heel bijzondere manier tot leven. Propje is eigenlijk een weggegooid papiertje, dat zomaar door het raam op straat terecht kwam. En zoals de meeste...
Lees verder Categorie: Prentenboek
| Reageer!
De wind in de wilgen โ€“ Kenneth Grahame โ€“ Bewerkt door Lou Peacock โ€“ Illustraties: Kate Hindley – Rubinstein – 98 blz. Toen ik dit boek in handen kreeg en doorbladerde, had ik maar รฉรฉn gedachte: van mij mogen ze alle klassiekers in zoโ€™n...
Lees verder Categorie: Kinderboeken
| Reageer!
De nomade โ€“ Anya Niewierra โ€“ Luitingh โ€“ Sijthoff โ€“ 374 blz. Er zijn in het verleden veel vliegtuigkapingen geweest en die hebben gezorgd dat de controles op vliegvelden sindsdien heel uitgebreid zijn. Tegenwoordig zijn kapingen zeldzaam. Wie herinnert zich nog vlucht FR4978 van...
Lees verder Categorie: Boek van de week, Roman, Thrillers & Spanning
| Reageer!