Maaltijden met balans en de wetenschap van taarten

Onze Koreaanse keuken – Jordan Bourke en Reijna Pyo – Karakter – 272 blz.

Onze Koreaanse keukenVoor me liggen twee prachtig vormgegeven kookboeken. Onze Koreaanse Keuken, geschreven door de Ierse kok Jordan Bourke en zijn Koreaanse vrouw, de ontwerpster Reijna Pyo en het kleurrijke Cakeology, geschreven door Juliet Sear. Beide boeken worden uitgegeven door Karakter Uitgevers.

De perfecte balans tussen zoet en zout, pittig en mild

Het Koreaanse boek springt eruit door zijn strakke design en gestileerde foto’s. De Koreaanse keuken heeft mij altijd aangesproken, en voor een goede kimchi mag je me wakker maken. De Koreaanse keuken – in opkomst in Europa – kenmerkt zich door pure, eerlijke smaken. Basisingrediënten zijn vaak rijst, noodles, vis, tofu, zeewier en gefermenteerde groenten.

Kenmerkend voor een Koreaanse maaltijd zijn de vele bijgerechtjes – zowel warm als koud – die banchan genoemd worden en het ontbreken van duidelijke gangen. Alle gerechten komen tegelijkertijd op tafel, met in het midden een grotere schaal van het hoofdgerecht. Zo kan iedereen naar believen opscheppen waar hij zin in heeft op dat moment en is het eten ook een gezamenlijke activiteit. In zeker opzicht lijkt het dus op een rijsttafel, maar zijn de gerechten minder rijk aan zware sauzen. Iedere maaltijd moet vervolgens uitgebalanceerd zijn. Dus staan er zoete en zoute gerechten, hele pittige naast bijzonder milde en ook over het aantal gerechten is nagedacht. In principe staat er altijd een oneven aantal gerechten op de tafel en zal de maaltijd ook een soep kennen, rijst of een noodlegerecht.

Bourke en Pyo zijn samen vele malen in Korea geweest om de Koreaanse keuken te doorgronden. Samen hebben ze de recepten in het boek opgetekend. Wie door het boek leest, ziet dat de gerechten eigenlijk niet moeilijk te maken zijn. De grootste uitdaging zal liggen in het verkrijgen van typisch Koreaanse specerijen, maar wie een goed uitgeruste toko bezoekt, zal de ingrediënten vast kunnen verkrijgen. Bovendien geeft Bourke ook alternatieven aan die makkelijker te krijgen zijn. En nog makkelijker: hij geeft zelfs suggesties voor webshops in Nederland en België waar de ingrediënten online te koop zijn.

Het leuke aan dit boek is dat je er ook menusuggesties krijgt voor verschillende gelegenheden. Zo zijn er suggesties voor door de week, een Koreaanse barbecue of een feestelijk etentje. En ja, ook de befaamde kimchi staat erin – alhoewel al duidelijk gemaakt wordt dat iedereen gezin bijna wel zijn eigen variant erop heeft! Onze Koreaanse Keuken is een heerlijk toegankelijk boek!

Cakeology – Juliet Sear – Karakter – 240 blz.

CakeologyDe wetenschap van taart maken

Wow, wat een plaatjes! Dit boek moet je niet inkijken als je heel veel zin in iets zoets hebt of snel een taart wilt bakken. Juliet Sear heeft een prachtig boek gemaakt, met taarten die bijna te mooi zijn om je tanden in te zetten. Niet zo gek, als je bedenkt dat Sear een eigen taartwinkel heeft, met veel beroemde klanten en graag uitblinkt in het maken van bijzonder creaties.
Er zijn vijf moeilijkheidsgraden in dit boek. De recepten zijn gelukkig niet allemaal voor (zeer) ervaren taartenmakers. Er staan ook leuke dalmatiërkoekjes en heerlijke cupcakes in, die je goed met kinderen zou kunnen maken.

Ook dit boek blinkt uit in prachtige foto’s. De ene taart is nog mooier dan de andere – van een taart in de vorm van een Mexicaanse schedel (die je zo als kunstwerk weg zou zetten) tot een taartencollectie die eruit ziet alsof je naar een insectenverzameling op een muur kijkt. Laat je er niet door afschrikken want het boek geeft bij alle recepten een prima stappenplan. Achterin zijn vormpjes die je na kunt tekenen om perfecte koekjes mee te maken. Voorin is een goede uitleg over de benodigde bakgerei en waar nodig, wordt stap voor stap uitgelegd welke handelingen je moet verrichten om bijvoorbeeld decoratieroosjes te maken. Achterin dit boek bevindt zich, net als het Koreaanse kookboek, een overzicht met webshops waar de verschillende benodigdheden te koop zijn.

Een prachtig boek, maar wel voor de meer gevorderde taartenmaker die er niet voor terugdeinst een taart te maken in de vorm van een Chinese bloemenvaas – en daar dan echte bloemen in durft te steken. Je krijgt zelfs tips hoe je het boeket samen kunt stellen. En voor wie het toch allemaal wat te ingewikkeld lijkt: het is een prima koffietafel boek om heerlijk doorheen te bladeren.

Marlies Slegers

Andere recensies

Het wilde leven van Billy de Hamster – Catharina Valckx – Gottmer – 144 blz. Een lekkere dikke bundel met verhalen die allemaal gaan over de hamster Billy en zijn vriendjes, Pierke de worm en Trijntje de muis. Ik blijf het zo bijzonder vinden...
Lees verder Categorie: Kinderboeken
| Reageer!
Theo Thijssen (1879 – 1943) – Peter-Paul de Baar – Van Oorschot – 543 blz. Het valt te prijzen dat uitgeverij Van Oorschot deze biografie met als ondertitel ‘Schrijver, schoolmeester, socialist’ heeft uitgegeven. Voor een dergelijke titel is slechts een nichemarkt, want wie is...
Lees verder Categorie: Biografie & Autobiografie, Boek van de week
| Reageer!
FC UFO, alien in de spits – Annemarie van der Eem – Illustraties: Jelle Brunt – Billy Bones – 104 blz. FC UVO verandert in FC UFO. Hoe die verandering tot stand is gekomen is heerlijk te lezen in dit eerste deel van een...
Lees verder Categorie: Kinderboeken
| Reageer!