Madeleine van der Raad werkt aan eigen prentenboek

MadeleineIk ben geboren in Hoorn 1978 en heb tot mijn zevende in het toen nog onbekende Wognum gewoond, we verhuisden naar Amersfoort waar ik woonde tot ik naar de kunstacademie in Maastricht ging, ik heb daar mijn propedeuse gehaald, omdat de illustratierichting daar werd opgeheven vertrok ik met mijn spullen naar het hoge noorden, naar Groningen om verder te studeren aan academie Minerva. In mijn derde jaar heb ik stage gelopen bij Helen van Vliet wat mijn liefde voor illustraties wel een beetje meer heeft aangewakkerd. Na de academie kreeg ik mijn eerste opdracht bij Noordhoff, via het NOT waar ik jaren naartoe ging met mijn map onder de arm om de mensen van uitgeverijen aan te kunnen spreken.

Zo breidde ik mijn netwerk uit, nu werk ik voor veel verschillende uitgeverijen in België en Nederland vooral de educatieve uitgeverijen. Ik zou wel vaker kinderboeken willen illustreren, maar het is een stuk moeilijker om daartussen te komen en je te onderscheiden van anderen.
Ik woon nog steeds in Groningen en hoef hier niet weg, ik heb inmiddels drie Groningers op de wereld gezet en Amsterdam is in tegenstelling van wat de Amsterdammers zeggen van Groningen dichterbij dan je denkt.

Op welke leeftijd ontdekte je dat je goed kon tekenen?

Ik vond tekenen altijd al erg leuk. Maar op de basisschool kreeg ik vaak te horen dat ik goed kon tekenen, en moest ik voor klasgenootjes van alles tekenen.

Wilde je als kind al illustrator worden? Zo nee, wat wilde je dan worden?

Nee, ik wilde graag dierenarts worden of röntgenlaborante, net als mijn moeder.

Las je als kind veel en wat waren destijds je favoriete boeken?

Ik las heel weinig, hield niet zo van lezen. Maar als ik las dan las ik boeken als: Hasse simonsdochter en de kinderen van de grote field.

Hoe werk je? Teken je op papier op een tablet of allebei en wat heeft je voorkeur?

Ik teken en op papier en in illustrator. Maar meeste op papier met pen en inkt, het werk kleur ik dan meestal in met acryl verdunt met veel water. Ik merk wel dat het in de schoolboeken mooier is dat het in photoshop (digitaal) word ingekleurd, omdat de kleuren wat mooier uitkomen.

Wat is er leuk aan illustreren en wat minder leuk?

Ik vind het creëren van illustraties het leukste, lekker schetsen en jezelf verrassen met wat je gemaakt hebt, het binnenhalen van opdrachten vind ik ook heel erg leuk. Minder leuk vind ik het inkleuren, misschien ook wel omdat ik dat het moeilijkste vind.

Op welk boek dat jij hebt geïllustreerd ben je het meest trots en waarom?

Het campingboek van WilleWete (clavis), het is een educatief kinderboek waar ik met mijn illustraties een eigen verhaal kon vertellen. Het is het derde boek in mijn reeks van de WilleWete serie en qua ontwikkeling is dit de beste.

Zou je ook strips willen tekenen?

Ik moet wel eens een stripje tekenen in de educatieve methodes, maar ik denk niet dat ik daar goed genoeg voor ben.

Moet een script je aanspreken wil je het illustreren of neem je alles aan en hoop je dat jouw tekeningen het verhaal nog beter zullen maken?

In het begin heb ik alles aangenomen wat er op mijn pad kwam, maar inmiddels heb ik wel geleerd dat als een script of kopij niet echt bij me past het niet echt ten goede van mijn illustraties komt. Ik probeer dus wel wat kritischer te zijn, maar als ik niet genoeg werk zou hebben, denk ik toch dat ik die klussen ook weer aan zal nemen en het als een uitdaging gaan zien.

Laat jij je inspireren door werk van andere illustratoren? Wie vind je goed?

Zeker ik vind heel veel illustratoren erg goed. En als ik met een klus bezig ben kijk ik dan ook vaak even naar de boeken die zij geïllustreerd hebben of hoe zij het hebben opgelost met het inkleuren van hun werk.
The Tjong Khing, Tom Schamp en Philip Waechter zijn favorieten.

Welk bestaand boek zou je graag hebben willen illustreren?

Geen idee, zo heb ik er eigenlijk nog nooit naar gekeken. Ik zou wel graag boeken illustreren over de natuur voor kinderen. Of hoe werkt mijn lichaam bijvoorbeeld

Heb je plannen om zelf een prentenboek te gaan maken? Zo ja, hoe ver ben je ermee?

Ja, nog in een beginstadium, maar het idee is er en het leuke is dat je kunt blijven prutsen zonder dat er een deadline is. Ben zelf ook heel benieuwd wanneer het zal uitkomen.

Wil je hier je favoriete top vijf boeken noemen?

Haar naam was Sarah – Hier moest ik vreselijk om huilen, binnen 3 dagen uitgelezen.
Hier zit ik op – Een boek geïllustreerd door The Tjong Khing, hij heeft hier heel veel kinderen getekend die op een club zitten, fantastisch al die grapjes die verborgen zitten.
Siebe schaap wil ook een mensje – waarin de rollen van de dier en mens zijn omgedraaid.
Boven in een groene linde zat een moddervette haan – met illustraties van Sieb Postema, en geweldige vormgeving van Bockting design. Dit boek is echt een voorbeeld van hoe vormgeving, toffe verhalen en geweldige illustraties goed wordt gecombineerd.
Alle verhalen van Toon Tellegen, deze verhalen zijn zo herkenbaar in je eigen leven er zitten mooie levenslessen in!

Hier is ruimte om iets toe te voegen wat je nog graag wilt zeggen.

Ik heb erg lang getwijfeld of illustreren wel het juiste beroep voor me was, en of ik niet liever in een ziekenhuis zou willen werken. Maar sinds ik werk genoeg heb, en heel veel leuke collega’s heb ontmoet en steeds meer in het echt zie, wil ik dit voorlopig nog wel even doen. Ik heb nog een hoop te leren!

Vragen: Pieter Feller

Andere recensies

FC UFO, alien in de spits – Annemarie van der Eem – Illustraties: Jelle Brunt – Billy Bones – 104 blz. FC UVO verandert in FC UFO. Hoe die verandering tot stand is gekomen is heerlijk te lezen in dit eerste deel van een...
Lees verder Categorie: Kinderboeken
| Reageer!
De zomer die alles was – Mariska Overman – Kluitman – 256 blz.   Dit verhaal gaat namelijk over de twaalfjarige Puca die onder een boom een dierenbegraafplaats heeft gemaakt. Ieder dood dier wat ze ziet wordt door haar begraven op een heel lieve...
Lees verder Categorie: Kinderboeken
| Reageer!
Mannen in de zon – Ghassan Kanafani – Vertaling: Djuke Poppinga- Jurgen Maas- 111 blz. De Palestijnse schrijver Ghassan Kanafani, werd geboren in 1936 in Akka, in het noorden van toenmalig Palestina. In de oorlog van 1948 werd hij met zijn ouders en honderdduizenden...
Lees verder Categorie: Roman
| Reageer!