Maffe uitvinder helpt Noorse koning uit de brand

Dr.Proktor en de grote goudroof – Jo Nesbo – Vertaald door Femke Blekkingh-Muller – Lemniscaat – 251 blz.

dr proktorJo Nesbo (1960) is de meest succesvolle thrillerauteur van Noorwegen. Hij won diverse prijzen voor zijn romans, die in meer dan twintig talen worden uitgegeven. Naast schrijver is de voormalig profvoetballer, beurshandelaar, componist, wereldreiziger en zanger van een rockband. In 2007 verscheen het eerste boek over doktor Proktor, de Nederlandse vertaling kwam in 2008 met illustraties van Georgien Overwater. Zij heeft ook de andere delen later van illustraties voorzien.

Doktor Proktor is een maffe uitvinder. Samen met zijn buurmeisje Lise en haar kleine vreemde vriendje Bulle weet hij bijvoorbeeld een super krachtig schetenpoeder uit te vinden. Als de koning van Noorwegen er achter komt dat de gehele Noorse goudvoorraad (weliswaar maar één goudstaaf) is gestolen roept hij doktor Proktor, Lise en Bulle op om de boeven te ontmaskeren en het goud terug te brengen. De vrienden gaan undercover en volgen het spoor naar Londen. De boevenbende (drie gemene broers onder leiding van een kwaadaardige moeder) hebben het goud gestolen in opdracht van Maximus Rublov , een rijkaard die veel geld nodig heeft om een beroemde voetballer te kopen. Lise en Bulle moeten mee doen met de cupfinale om het goud te bemachtigen. Gelukkig helpt doktor Proktor met zijn vrieswater, schetenpoeder en andere uitvindingen.

Ik was al bekend met de thrillers van Jo Nesbo toen mijn dochter het eerste deel van de doktor Proktor boeken cadeau kreeg. Na het lezen van dit boek waren we gelijk fan van doktor Proktor. De grote goudroof is inmiddels het vierde boek over doktor Proktor en zijn vrienden.
De boeken zijn goed los van elkaar te lezen. Af en toe is er wel een verwijzing naar gebeurtenissen in vorige delen (bijv. de anaconda in het rioolstelsel) maar als je de andere delen niet gelezen hebt, is het niet storend en is het verhaal goed te volgen.
De figuren in het verhaal zijn absurd en worden met veel humor omschreven en in grappige situaties neergezet. Ik betrapte mezelf er op af en toe gewoon hardop te grinniken bij sommige opmerkingen of omschrijvingen.
Of kinderen dit ook zo lezen weet ik niet, maar dit maakt het boek ook geschikt voor oudere lezers dan de doelgroep. Soms zijn de omschrijvingen wat lang, maar dit is niet storend omdat het verhaal vlot weg leest.

Bij sommige namen zijn er verwijzingen naar bekende boekenpersonen. Bijvoorbeeld de geheim agenten: Jack Jekyll en Ripper Hyde. Voor de lezers die deze namen herkennen leuke grapjes en als je ze niet kent doet het niets af van het verhaal.
Als lezer word je ook af en toe aangesproken, alsof het verhaal persoonlijk aan je verteld wordt wat ik zelf wel prettig vond, het geeft de schrijver net even meer een eigen stijl. Jo Nesbo schrijft een goed lopend avontuur met een grote dosis humor. Hij vervalt niet in herhaling (wat je wel eens bij series meemaakt) en we kijken uit naar een nieuw Proktor avontuur.

Conny Schelvis

Femke Schelvis(11 jaar): De boeken over Doktor Proktor zijn heel grappig geschreven. Ook dit boek is
heel leuk en de plaatjes zijn ook vrolijk en passen bij het boek. In dit deel beleven ze weer een gek avontuur waarbij ze een gestolen goudstaaf moeten terug weten te brengen. De boeken kun je los lezen maar zijn zo leuk dat je ze allemaal wilt lezen.

Andere recensies

Doris – Lo Cole – Vertaling: Mariella Manfré – De Vier Windstreken – 32 blz. Wat een lief prentenboek is dit. Echt een zoekboek voor peuters. Het is in heerlijke kleuren uitgevoerd en dat is vooral toepasselijk, omdat het over een olifantje gaat waar...
Lees verder Categorie: Prentenboek
| Reageer!
Hein-Anton van der Heijden – Twee koffers – Elikser – 255 blz. De titel beschouwend zijn er twee mogelijkheden. De eerste is niet zo waarschijnlijk: de hoofdpersoon en verteller Léon Huet, “schrijver van bevlogen beschouwingen en boeken over film”, erft twee koffers met erotica...
Lees verder Categorie: Literatuur, Roman
| Reageer!
De C is voor Celia – Heleen Blesgraaf – Moon – 240 blz. De zestienjarige Celia is de derde (dus de derde letter van het alfabet) van een gezin met 13 kinderen. Ze is close met haar oudste zus Arlette en haar broer Barto....
Lees verder Categorie: Jeugdboeken, Young Adult
| Reageer!