Maffiose praktijken

De wortels van het kwaad – Roberto Costantini – Wereldbibliotheek – 526 blz.

De wortels van het kwaad“Roberto Costantini (Tripoli, 1952) is ingenieur, business consultant en hoogleraar in Rome. Zijn thrillerdebuut Jij bent het kwaad is het eerste deel van een trilogie met commissaris Michèle Balistreri in de hoofdrol. De filmrechten zijn verkocht aan Rai Cinema en de opnames zijn begin 2013 gestart.”

Pas toen ik bovenstaand stukje las, begreep ik dat ik deel twee van een trilogie heb gelezen. Het is een opzichzelfstaand verhaal, maar er is wel een verwijzing naar een moord die in deel één speelt. Het lijkt erop dat de trilogie bestaat uit drie verschillende verhalen over de hoofdpersoon Michèle Balistreri, ze zijn geen vervolg op elkaar. In het eerste deel is hij een politiecommissaris in Italië en er wordt pas aan het einde iets van zijn voorgeschiedenis onthuld. In het tweede deel lezen we over zijn leven van kind af aan en alles wat er gebeurt voor en na zijn vertrek uit Tripoli.

Costantini wordt wel de Italiaanse Stieg Larsson genoemd. Beide schrijvers vermengen in hun boeken politiek en misdaad, persoonlijke problemen en grote belangen, waarbij de machtigen der aarde elkaar de hand boven het hoofd houden. In De wortels van het kwaad speelt dan ook nog het katholieke Italië een grote rol, waarbij een geestelijke onder het mom van deugdelijkheid een groot aandeel heeft in politieke intriges.

Het verhaal begint met een voorstukje waarin een meisje wordt ontvoerd, dan een sprong in de tijd en politieagent Balistreri die een link legt tussen de moorden op een aantal meisjes, verspreid over een aantal decennia. Daarna volgen we de jonge Michèle, of Mike Balistreri, de zoon van een belangrijk Siciliaans ingenieur, Salvatore en een fascistische Italiaanse moeder, Italia. Ze wonen in Tripoli, Libië, wat dan nog in handen is van Italië. In tussenstukjes lezen we over een ander meisje, dat samen met haar baby op gruwelijke wijze aan haar einde komt. Dit doet denken aan de boeken van Nikki French, omdat je het ervaart door de ogen van het slachtoffer.

Mike sluit een bloedbroederschap met twee Arabische broers en een Italiaanse jongen. Ze beleven avonturen, maar ook heftige gebeurtenissen samen. Als de zus van de Arabische jongens sterft, is dat de eerste breuklijn in de vriendschap, want Mike is vastbesloten om te achterhalen wie de echte dader is. Net als wanneer zijn moeder sterft. Jaren later, als hij als verbitterd politiecommissaris in Italië werkt die zijn dagen vult met vrouwen, poker en whisky, sterft er een meisje in zijn district en zijn er overeenkomsten met de dode meisjes uit zijn jeugd.

Als zijn baas hem vraagt om een oogje op zijn dochter te houden komt Mike in de mediawereld in een web van intriges, drugs en chantage terecht. Stapje voor stapje komt hij dichter bij de waarheid omtrent de toedracht van de moorden. Intussen zijn we ook meegenomen in de politieke intriges van Mike’s vader en zijn kompanen, hun aandeel in de staatsgreep van Khadaffi en wat dat als gevolgen heeft voor de Italianen in Libië. De spanning tussen Italianen en Libiërs stijgt en tussen de vrienden ook. Salvatore probeert Mike buitenspel te zetten als er grote belangen zijn die moeten worden verdedigd en dwingt hem van Libië naar Italië te verhuizen.

Op een onverwacht moment krijgt Mike hulp vanuit Libië bij het oplossen van de moorden. Je wordt als lezer vaak op het verkeerde been gezet wat betreft de dader(s), waardoor de onthulling als een verrassing komt. Om het allemaal op te lossen moet Mike terug naar de moord op Nadia, “terug naar de wortels van het kwaad”. Hiervoor moet hij zich ook over zijn boosheid heen zetten: “woede en wraak zijn vijanden van de waarheid”.

Op de laatste bladzijden wordt veel verklaard, maar niet alles. Ik bleef nog wel met wat vragen zitten. Ik vond het een goede thriller, maar net als de boeken van Stieg Larsson, soms erg hard. De moordzaken, het politieke gekonkel, moeizame familieverhoudingen, vriendschappen die op de proef wordt gesteld, het komt allemaal aan bod. Ik zie uit naar de verfilming.

Ghislaine Cals

Andere recensies

Propje – Marit Kok – Condor – 40 blz. Wat een bijzonder prentenboek! Alles in dit boek komt op een heel bijzondere manier tot leven. Propje is eigenlijk een weggegooid papiertje, dat zomaar door het raam op straat terecht kwam. En zoals de meeste...
Lees verder Categorie: Prentenboek
| Reageer!
De wind in de wilgen – Kenneth Grahame – Bewerkt door Lou Peacock – Illustraties: Kate Hindley – Rubinstein – 98 blz. Toen ik dit boek in handen kreeg en doorbladerde, had ik maar één gedachte: van mij mogen ze alle klassiekers in zo’n...
Lees verder Categorie: Kinderboeken
| Reageer!
De nomade – Anya Niewierra – Luitingh – Sijthoff – 374 blz. Er zijn in het verleden veel vliegtuigkapingen geweest en die hebben gezorgd dat de controles op vliegvelden sindsdien heel uitgebreid zijn. Tegenwoordig zijn kapingen zeldzaam. Wie herinnert zich nog vlucht FR4978 van...
Lees verder Categorie: Boek van de week, Roman, Thrillers & Spanning
| Reageer!