Maffiose praktijken

De wortels van het kwaad – Roberto Costantini – Wereldbibliotheek – 526 blz.

De wortels van het kwaad“Roberto Costantini (Tripoli, 1952) is ingenieur, business consultant en hoogleraar in Rome. Zijn thrillerdebuut Jij bent het kwaad is het eerste deel van een trilogie met commissaris Michèle Balistreri in de hoofdrol. De filmrechten zijn verkocht aan Rai Cinema en de opnames zijn begin 2013 gestart.”

Pas toen ik bovenstaand stukje las, begreep ik dat ik deel twee van een trilogie heb gelezen. Het is een opzichzelfstaand verhaal, maar er is wel een verwijzing naar een moord die in deel één speelt. Het lijkt erop dat de trilogie bestaat uit drie verschillende verhalen over de hoofdpersoon Michèle Balistreri, ze zijn geen vervolg op elkaar. In het eerste deel is hij een politiecommissaris in Italië en er wordt pas aan het einde iets van zijn voorgeschiedenis onthuld. In het tweede deel lezen we over zijn leven van kind af aan en alles wat er gebeurt voor en na zijn vertrek uit Tripoli.

Costantini wordt wel de Italiaanse Stieg Larsson genoemd. Beide schrijvers vermengen in hun boeken politiek en misdaad, persoonlijke problemen en grote belangen, waarbij de machtigen der aarde elkaar de hand boven het hoofd houden. In De wortels van het kwaad speelt dan ook nog het katholieke Italië een grote rol, waarbij een geestelijke onder het mom van deugdelijkheid een groot aandeel heeft in politieke intriges.

Het verhaal begint met een voorstukje waarin een meisje wordt ontvoerd, dan een sprong in de tijd en politieagent Balistreri die een link legt tussen de moorden op een aantal meisjes, verspreid over een aantal decennia. Daarna volgen we de jonge Michèle, of Mike Balistreri, de zoon van een belangrijk Siciliaans ingenieur, Salvatore en een fascistische Italiaanse moeder, Italia. Ze wonen in Tripoli, Libië, wat dan nog in handen is van Italië. In tussenstukjes lezen we over een ander meisje, dat samen met haar baby op gruwelijke wijze aan haar einde komt. Dit doet denken aan de boeken van Nikki French, omdat je het ervaart door de ogen van het slachtoffer.

Mike sluit een bloedbroederschap met twee Arabische broers en een Italiaanse jongen. Ze beleven avonturen, maar ook heftige gebeurtenissen samen. Als de zus van de Arabische jongens sterft, is dat de eerste breuklijn in de vriendschap, want Mike is vastbesloten om te achterhalen wie de echte dader is. Net als wanneer zijn moeder sterft. Jaren later, als hij als verbitterd politiecommissaris in Italië werkt die zijn dagen vult met vrouwen, poker en whisky, sterft er een meisje in zijn district en zijn er overeenkomsten met de dode meisjes uit zijn jeugd.

Als zijn baas hem vraagt om een oogje op zijn dochter te houden komt Mike in de mediawereld in een web van intriges, drugs en chantage terecht. Stapje voor stapje komt hij dichter bij de waarheid omtrent de toedracht van de moorden. Intussen zijn we ook meegenomen in de politieke intriges van Mike’s vader en zijn kompanen, hun aandeel in de staatsgreep van Khadaffi en wat dat als gevolgen heeft voor de Italianen in Libië. De spanning tussen Italianen en Libiërs stijgt en tussen de vrienden ook. Salvatore probeert Mike buitenspel te zetten als er grote belangen zijn die moeten worden verdedigd en dwingt hem van Libië naar Italië te verhuizen.

Op een onverwacht moment krijgt Mike hulp vanuit Libië bij het oplossen van de moorden. Je wordt als lezer vaak op het verkeerde been gezet wat betreft de dader(s), waardoor de onthulling als een verrassing komt. Om het allemaal op te lossen moet Mike terug naar de moord op Nadia, “terug naar de wortels van het kwaad”. Hiervoor moet hij zich ook over zijn boosheid heen zetten: “woede en wraak zijn vijanden van de waarheid”.

Op de laatste bladzijden wordt veel verklaard, maar niet alles. Ik bleef nog wel met wat vragen zitten. Ik vond het een goede thriller, maar net als de boeken van Stieg Larsson, soms erg hard. De moordzaken, het politieke gekonkel, moeizame familieverhoudingen, vriendschappen die op de proef wordt gesteld, het komt allemaal aan bod. Ik zie uit naar de verfilming.

Ghislaine Cals

Andere recensies

Flubbertje Flip – Tosca Menten – Illustraties: Marijn van Wateren – Van Goor – 176 blz. Op de omslag van dit boek staat “Vrolijke verhalen (en soms een beetje vies)” en daar ben ik het helemaal mee eens. De verhalen zijn heerlijk om te...
Lees verder Categorie: Kinderboeken
| Reageer!
Joost de Vries – Hogere machten – Prometheus – 320 blz. De auteur heeft al drie romans (en de verhalenbundel Rustig aan, tijger) op zijn naam staan: Clausewitz, De republiek (winnaar van de Gouden Boekenuil) en Oude meesters. Kenmerkend daarin is zijn driestheid, ironie en humor. Hij...
Lees verder Categorie: Literatuur, Roman
| Reageer!
Lied van de profeet – Paul Lynch – Vertaling: Tjadine Stheeman en Lidwien Biekmann – Prometheus – 318 blz. De Ierse auteur Paul Lynch (1977), ontving voor zijn eerdere romans verschillende prijzen waaronder de Kerry Group Irish fiction Award en een Franse prijs voor...
Lees verder Categorie: Boek van de week, Literatuur, Roman
| Reageer!