Magisch avontuur is van start gegaan

De boeken van Terra Fabula, het vergeten koninkrijk- Peter De Willis – Zilverbron -273 blz.

boeken van terra fabulaPeter De Willis is het pseudoniem voor Peter van Roermund. Naast theatermaker, theaterdocent en verhalenverteller nu ook schrijver van een magisch avontuur wat menig Narnia of Harry Potter fan zeker zal waarderen.

Het verhaal speelt zich af in het Londen van 1897, de ouders van de twaalfjarige tweeling William en Martha zijn ontdekkingsreizigers en gaan op expeditie in opdracht van het Brits Museum. Ze willen echter niet vertellen waar ze heen gaan en na korte tijd zijn ze vermist en wachten de kinderen tevergeefs op hun ouders. Op oudejaarsavond krijgen ze het vreselijke bericht dat ze hun ouders nooit meer zullen zien.

Ze worden opgehaald door twee excentrieke dames die vertellen dat ze de tantes van William en Martha zijn. Ze nemen de kinderen mee om voor hen te zorgen in het verre Cornwall. Daar ontdekken William en Martha de ware toedracht over het verlies van hun ouders en ontdekken ze dat de bloedlijn van hun familie teruggaat naar een wonderlijk verleden. Ze zijn de erfgenamen van een magisch koninkrijk en zij zijn de enigen die dit rijk kunnen redden van de ondergang. Ze belanden in een strijd waarin elk sprookje dat ooit is geschreven voor altijd verloren kan gaan en zal worden vergeten.

Het verhaal begint met een biografie van Peter De Willis en een voorwoord van zijn hand. Hierdoor lijkt het of Peter De Willis echt bestaat. In het voorwoord vertelt hij dat dit het verhaal is van zijn familiegeschiedenis. Een leuke insteek en goed begin van het boek.

We vallen met onze neus in de boter op het moment dat de ouders van William en Martha op expeditie gaan en vervolgens worden we in 21 korte hoofdstukken meegevoerd naar een magische wereld. De personages, maar ook de omgeving worden zo levensecht en mooi beschreven dat je jezelf bijna waant in een Victoriaanse kledij, terwijl je in de koets meerijdt met de tweeling op weg naar Cornwall. De aparte tantes, die later heksen blijken te zijn, zie je zo van de bladzijdes afstappen om in je eigen huiskamer wat van hun chaotische toverkunsten te laten zien. De vreemde wezens die in het verhaal voorkomen en de omgeving die wordt geschetst prikkelen je fantasie .

Verder heeft het verhaal een goede spanningsopbouw en mede daardoor wil je door blijven lezen. Ondanks de enge, spannende maar ook zielige fragmenten (bijvoorbeeld als de kinderen horen dat hun ouders zijn verdwenen of de eindscรจne van dit boek) zit er zeker door de nodige humor in het verhaal een goede balans. Het geheel wordt afgesloten met een enorme cliffhanger en daar is ook gelijk het minpunt van het verhaal: we moeten nog een half jaartje wachten op het vervolg.

Conny Schelvis

Andere recensies

De kerstwens โ€“ Katherine Rundell โ€“ Illustraties: Emily Sutton – Luitingh โ€“ Sijthoff โ€“ 64 blz. Bij een kerstverhaal heb je altijd een bepaalde verwachting over de inhoud. Voor dit verhaal dien je die verwachtingen echter tijdelijk opzij te zetten. Theo, de hoofdpersoon in...
Lees verder Categorie: Kinderboeken
| Reageer!
Anaximander en de geboorte van het wetenschappelijk denken โ€“ Carlo Rovelli โ€“ vertaling: Sonja Matthews โ€“ Uitgeverij Nieuwezijds – 224 blz. Wie is de grootste wetenschapper aller tijden? Einstein, Darwin, Newton? Vergeet het maar volgens de Italiaanse natuurkundige Carlo Rovelli (1956). Die eer komt...
Lees verder Categorie: Filosofie, Non-fictie, Wetenschap
| Reageer!
De Camino โ€“ Anya Niewierra โ€“ Luitingh โ€“ Sijthoff โ€“ 375 blz. Lotte en Marjo, twee Nederlandse vriendinnen, ontmoeten op hun vakantie in Duitsland twee mannen, op wie ze verliefd worden. Lotte op Emil Jukiฤ‡, een Bosnisch โ€“ Kroatische oorlogsvluchteling en Marjo op Paul...
Lees verder Categorie: Roman, Thrillers & Spanning
| Reageer!