Magische hoorns voor een speciale tweeling

Geheugenstrijd – Bianca Mastenbroek – De Vier Windstreken – 191 blz.

GeheugenstrijdBianca Mastenbroek (1979) woont in Eindhoven, waar ze Techniek & Maatschappij studeerde aan de Technische Universiteit. Na een aantal jaar gewerkt te hebben als milieuadviseur besloot ze zich helemaal te wijden aan haar grote passie: schrijven. Ze werd hoofdredacteur van het verhalenmagazine Pure Fantasy en schreef veel korte verhalen, die in verschillende verhalenbundels zijn gepubliceerd. In 2008 kwam haar debuut Vuurproef uit. Inmiddels heeft Bianca al meerdere historische en fantasyboeken voor de jeugd en voor volwassenen geschreven. Ook won ze meerdere schrijfwedstrijden.

Het leven van Vana en Fokko verandert volledig als ze door de koning van Arandia uitgekozen worden voor een speciale opleiding. Een hele eer, maar toch is de tweeling wantrouwend. Hun leraren lijken iets verborgen te houden. Ze komen erachter dat het eiland land niet zo veilig is als ze altijd hadden gedacht. De magische barrière die Arandia moet beschermen, is ernstig verzwakt. Dan zet een vernietigende oorlogsvloot koers naar het eiland. De dienaren van de Gehoornde hebben maar een doel: het leven op Arandia verwoesten. Vana en Fokko vechten ieder hun eigen strijd tegen de vijand. Een strijd die heb steeds dichter bij een afschuwelijk geheim en een onmogelijke keus brengt.

Aan het eind van de ieder hoofdstuk, vinden we een bladzijde met daarop een stukje van het verhaal van de goden Suvi en Rhei. Deze tweeling van 200 jaar eerder hadden magische hoorns op hun hoofd. Suvi heeft er twee en daarmee vrijwel ongelimiteerde krachten, Rhei heeft er maar één en kan daardoor zonder magie komen te zitten. Rhei voelt zich machtig en gebruikt zijn hoorn om de mensen te onderwerpen. Zijn zus Suvi probeert hem tegen te houden. Uit deze legende is de strijd tussen de bevolking van Arandia en de dienaren van de Gehoornde ontstaan.

In het begin van Geheugenstrijd is het niet onmiddellijk duidelijk waar Mastenbroek naartoe wil. Twee eigenwijze, kibbelende 13-jarigen reizen met hun ouders door het bos. Onderwerp van het gekibbel: zijn ze al volwassen? Het antwoord: nee.
Maar naarmate het verhaal verder vordert, ontwikkelen zij zich snel. Op hun hoofden blijken ook magische hoorns te groeien: Vana heeft er twee, Fokko één. De koppige tweeling verandert in verstandige, jonge mensen die samen de strijd aan gaan tegen Mauli en haar volk.

Mauli, net als hier in de recensie, duikt opeens op halverwege het boek. Zonder waarschuwing. In hoofdstuk 7 speelt deze tiener opeens de hoofdrol. Mijn eerste reactie was: Huh, waar komt zij nou opeens vandaan?
Na de kennismaking met deze vijand, komt het boek echt goed op gang, en voegen de verhalen zich goed samen. Gebeurtenissen stapelen zich op en spanning bouwt zich op. Mauli komt recht tegenover Fokko te staan. Beiden moeten de ander doden om hun taak te volbrengen. Geen gemakkelijke opgave.

Ondanks de langzame start, is Geheugenstrijd een spannend fantasyboek voor de jeugd, maar ook de volwassen lezer zal van het verhaal kunnen genieten. Er is een duidelijk onderscheid tussen goed en kwaad, en uiteindelijk hebben de belangrijkste personages toch voldoende diepgang meegekregen, waardoor je als lezer echt met ze mee kunt leven. Geheugenstrijd is het eerste boek van een trilogie. Ondanks dat dit boek zelf al een goed einde heeft, ben ik toch nieuwsgierig wat de tweeling de komende boeken nog gaat beleven.

Tenslotte nog een complimentje voor Iris Compiet die de illustratie op de cover van Geheugenstrijd heeft gemaakt. Deze tekening maakt het beeld dat ze lezer geeft van het verhaal compleet. Het voegt echt iets toe, en het is ook gewoon een heel mooi plaatje.

Felice Beekhuis

Andere recensies

Mooie Jo – Kirstien de Wolf – Borgerhoff & Lamberigts – 403 blz Erik Bindervoet & Robbert-Jan Henkes schreven (Hollands Maandblad. Jaargang 1995) een artikel Eerste zinnen, laatste zinnen, waarin zij nogal wat bezwaren hebben tegen wat zij noemen “beschrijfkanker. Hoe preciezer de schrijvers...
Lees verder Categorie: Literatuur, Roman
| Reageer!
Het late leven – Bernhard Schlink – Vertaling: Marcel Misset – Cossee – 220 blz. Bernhard Schlink (1943) kon zich gemakkelijk inleven in een man van ongeveer zijn leeftijd. Hij was net als Martin, de hoofdpersoon in Het late leven, hoogleraar rechten. Daar houden...
Lees verder Categorie: Boek van de week, Literatuur, Roman
| Reageer!
Charlie Cardboard en het kartonmysterie – Marieke Hoogesteger – Illustraties: Zoë Claessens – Clavis – 96 blz. Weer meer dan negentig bladzijden leesplezier met dit boek van Uitgeverij Clavis. Het heeft van alles waar de jeugd vanaf een jaar of acht van kan genieten....
Lees verder Categorie: Kinderboeken
| Reacties uitgeschakeld voor Een rolstoel voor meneer Serebeen