Meegesleept door Fitzek

Het Joshua profiel – Sebastian Fitzek – The House of Books – 364 blz.

Het Joshua profiel Alleen de achternaam op de cover vinden ze voldoende bij de uitgeverij, Fitzek zegt dus al genoeg. Het is een voordeel als je een schrijversnaam hebt die heel herkenbaar is en natuurlijk als schrijver heel succesvol bent. Met wereldwijd acht miljoen verkochte exemplaren nadert Sebastian Fitzek de top van meest verkochte thrillerschrijvers. Niet alleen zijn naam springt eruit, maar natuurlijk ook zijn verhalen. Fitzek heeft onmiskenbaar een eigen, herkenbare stijl, die het best te omschrijven is als een achtbaan. Stoppen gaat niet, je wordt in de korte hoofdstukken van berg naar dal gesleept en gaat over de kop tot het je duizelt. Opvallend is ook dat Fitzek veel humor in zijn verhalen stopt, iets dat je niet bij veel thrillerschrijvers ziet.

Heel eenvoudig laat Het Joshua profiel zich niet samenvatten. Hoofdpersonage, de mislukte thrillerschrijver, Max Rhode, heeft het niet makkelijk in zijn leven. Het verhaal begint als hij zijn pleegdochter Jola ophaalt van school en hij in de auto gebeld wordt door een onbekende die in het ziekenhuis op de IC blijkt te liggen met ongeneeslijke brandwonden. In zijn laatste minuten fluistert de man dat Rhode door Joshua is uitverkozen. Rhode begrijpt daar helemaal niets van.

Zijn vrouw Kim, pilote bij de Lufthansa, minacht hem intussen.
Max Rhode: ‘Normale vaders verdienen de kost ook niet met het schrijven van thrillers.’
Kim: ‘O, doe je dat de laatste tijd weer? Geld verdienen.’
Uit bovenstaand stukje blijkt dat het huwelijk van de twee op springen staat. Kim heeft een ander en Rhode probeert het via een bemiddelingspoging nog te redden.
Dan is er nog Max’ broer Cosmos, een psychopatische pedofiel die ontsnapt is uit de gesloten psychiatrische inrichting. Rhode belandt in een situatie waar hij helemaal geen grip meer op heeft. Hij verongelukt met zijn oude Volkswagen, maar wordt gevonden in een kraakpand, zijn dochter Jola wordt hem afgenomen en niemand gelooft zijn verhalen. Het is ook allemaal heel wonderlijk.

Door de talloze lijntjes word je als lezer wel gedwongen om goed op te letten. Het boek een paar dagen wegleggen is geen optie, want dan raak je de draad kwijt. Uiteraard heeft Fitzek nog een verrassend slot in petto en je gaat ook nog eens sympathie voelen voor de pedofiele broer Cosmos. Voor iedereen die van snelheid, spanning en verrassingen houdt, zijn de boeken van Fitzek en dus ook Het Joshua profiel heerlijk om te lezen.

Pieter Feller

Andere recensies

Het grote gevoelenshotel – Lidia Brankovic – Vertaling: Edward van de Vendel – Horizon – 40 blz. Wat verschijnen er toch mooie en bijzondere kinderboeken. Het blijft altijd een beetje moeilijk om met kinderen over hun gevoelens te praten, maar dit prachtige prentenboek is...
Lees verder Categorie: Prentenboek
| Reageer!
Het wilde leven van Billy de Hamster – Catharina Valckx – Gottmer – 144 blz. Een lekkere dikke bundel met verhalen die allemaal gaan over de hamster Billy en zijn vriendjes, Pierke de worm en Trijntje de muis. Ik blijf het zo bijzonder vinden...
Lees verder Categorie: Kinderboeken
| Reageer!
Theo Thijssen (1879 – 1943) – Peter-Paul de Baar – Van Oorschot – 543 blz. Het valt te prijzen dat uitgeverij Van Oorschot deze biografie met als ondertitel ‘Schrijver, schoolmeester, socialist’ heeft uitgegeven. Voor een dergelijke titel is slechts een nichemarkt, want wie is...
Lees verder Categorie: Biografie & Autobiografie, Boek van de week
| Reageer!