Misdaad verslaggever in mediawereld

De Schitterende Doden – Belinda Bauer – Vertaling Valérie Janssen – A.W. Bruna Uitgevers – 380 blz.

Hoe ver reikt haar ambitie eigenlijk? Dat is de vraag die Eve zichzelf stelt als ze steeds weer voor onmogelijke keuzes wordt gesteld. Wie zijn eigenlijk haar vrienden? Ze kan het ook allemaal alleen doen.

In het boek De Schitterende Doden speelt het verhaal zich af rond leven en werk van Eve. Zij is misdaadverslaggever in de harde mediawereld. In deze wereld strijdt elke collega meedogenloos voor het beste, meest sensationele beeld. Hierbij wordt vaak voorbij gegaan aan het menselijke aspect of redenen van privacy.

Zo raakt Eve betrokken bij een serie moorden die verband lijken te hebben met elkaar. En met haar persoonlijke leven. Eve voelt zich al kwetsbaar door de eenzame zorg voor haar dementerende vader. Nu komt daar ook de angst nog bij.
Waar Eve voorheen een zelfstandige en zelfbewust vrouw was, dringt nu een moordenaar in haar leven binnen. Hij maakt haar medestander van de moordpartijen door haar te verleiden de moorden in de publiciteit te brengen.

“De persverklaring werd in de vroege ochtenduren vrijgegeven, te laat voor de deadline van de kranten en zo vroeg dat ze al was gezakt in de elektronische nieuwsoverzichten tegen de tijd dat de dagploeg begon. De verklaring zelf was zo kleurloos dat er een helderziende voor nodig was om te raden dat er iets interessants was aan het lichaam dat was gevonden in een wijk waar het wemelde van de daklozen, junks en toeristen.”

Haar collega en cameraman Joe steunt Eve, maar voor Eve voelt het als een zwaktebod om daaraan toe te geven. Toch trekt ze naar hem toe en ook daar ontwikkelt zich een bijzondere en onverwachte relatie. Dit boek leest als een spannende actiefilm. De bloederige, gedetailleerde beschrijvingen zijn soms wat teveel van het goede, maar dwingen ook bewondering af voor de hoofdrolspeler. Ook de andere personages hebben een fascinerend karakter en dito verleden. Het verrassende einde van dit boek verraadt een vervolg waarin Evan’s leven in eenzaamheid een nooit in te lossen schuld lijkt te zijn.

Yvonne Hogt

Andere recensies

Nadia’s dag – Henrieke Herber – Illustraties: Miriam Bouwens – Luitingh – Sijthoff – 96 blz. Voorleesboeken kun je nooit genoeg in huis hebben. Ieder kind vindt het heerlijk om regelmatig voorgelezen te worden. En als zo’n boek met verhalen er dan ook nog...
Lees verder Categorie: Voorleesboek
| Reageer!
Atlas van de Homo Sapiens – Telmo Pievani en Valéry Zeitoun – Vertaling en bezorging: Joris Capenberghs – Noordboek – 215 blz. Het woord Atlas staat volkomen terecht in de titel van deze prachtige uitgave in koffietafelformaat. Direct vallen de mooie en talrijke kaarten...
Lees verder Categorie: Geschiedenis, Non-fictie
| Reageer!
Het kleedje voor Hitler – Bas von Benda Beckmann – Querido – 672 blz. Historicus Bas von Benda-Beckmann (1979), schreef eerder De Velser affaire- Een omstreden oorlogsgeschiedenis (2013). Dat boek kreeg van mij destijds een enthousiaste bespreking, vooral vanwege de degelijkheid van het onderzoek...
Lees verder Categorie: Geschiedenis, Oorlogsboeken
| Reageer!