Misdaad verslaggever in mediawereld

De Schitterende Doden – Belinda Bauer – Vertaling Valérie Janssen – A.W. Bruna Uitgevers – 380 blz.

Hoe ver reikt haar ambitie eigenlijk? Dat is de vraag die Eve zichzelf stelt als ze steeds weer voor onmogelijke keuzes wordt gesteld. Wie zijn eigenlijk haar vrienden? Ze kan het ook allemaal alleen doen.

In het boek De Schitterende Doden speelt het verhaal zich af rond leven en werk van Eve. Zij is misdaadverslaggever in de harde mediawereld. In deze wereld strijdt elke collega meedogenloos voor het beste, meest sensationele beeld. Hierbij wordt vaak voorbij gegaan aan het menselijke aspect of redenen van privacy.

Zo raakt Eve betrokken bij een serie moorden die verband lijken te hebben met elkaar. En met haar persoonlijke leven. Eve voelt zich al kwetsbaar door de eenzame zorg voor haar dementerende vader. Nu komt daar ook de angst nog bij.
Waar Eve voorheen een zelfstandige en zelfbewust vrouw was, dringt nu een moordenaar in haar leven binnen. Hij maakt haar medestander van de moordpartijen door haar te verleiden de moorden in de publiciteit te brengen.

“De persverklaring werd in de vroege ochtenduren vrijgegeven, te laat voor de deadline van de kranten en zo vroeg dat ze al was gezakt in de elektronische nieuwsoverzichten tegen de tijd dat de dagploeg begon. De verklaring zelf was zo kleurloos dat er een helderziende voor nodig was om te raden dat er iets interessants was aan het lichaam dat was gevonden in een wijk waar het wemelde van de daklozen, junks en toeristen.”

Haar collega en cameraman Joe steunt Eve, maar voor Eve voelt het als een zwaktebod om daaraan toe te geven. Toch trekt ze naar hem toe en ook daar ontwikkelt zich een bijzondere en onverwachte relatie. Dit boek leest als een spannende actiefilm. De bloederige, gedetailleerde beschrijvingen zijn soms wat teveel van het goede, maar dwingen ook bewondering af voor de hoofdrolspeler. Ook de andere personages hebben een fascinerend karakter en dito verleden. Het verrassende einde van dit boek verraadt een vervolg waarin Evan’s leven in eenzaamheid een nooit in te lossen schuld lijkt te zijn.

Yvonne Hogt

Andere recensies

en vrouw wordt gegrepen door haar spiegelbeeld. Is zij het zelf, of is het iemand die haar iets wil zeggen? Haar dochter fotografeert sporen in de sneeuw en zoekt naar een plek om te blijven. De vader verliest zich in de brieven die twee...
Lees verder Categorie: Literatuur, Roman
| Reageer!
Johan Maelwael en de gebroeders Van Lymborch – André Stufkens en Clemens Verhoeven – Walburgpers – 204 blz. De start van de schilderkunst in de Lage Landen wordt dikwijls geassocieerd met namen als Rogier Van der Weyden en Jan Van Eyck. Deze kunstenaars waren...
Lees verder Categorie: Biografie & Autobiografie, Boek van de week, Kunst & Cultuur, Non-fictie
| Reageer!
De boom die een wereld was – Yorick Goldewijn – Illustraties: Jeska Vertegen – Ploegsma – 96 blz. Dit boek is een filosoferende verhalenbundel over de wereld van en rondom een oude boom, tevens het onderwerp van het eerste verhaal: “de boom was zo...
Lees verder Categorie: Dieren & Natuur, Kinderboeken
| Reageer!