Modderspringen op school

De smoezels gaan naar school – Erhard Dietl – De vier windstreken – 14 blz.

smoezels gaan naar schoolDe Smoezels gaan naar school is alweer het vierde boek over deze smoezelige wezentjes die het liefst lekker in de modder rollen, nooit hun tanden poetsen, gek zijn op afval , supersterk zijn en wonen op de vuilnisbelt van Stinkstad.

In dit deel gaan de Smoezelkinderen voor het eerst naar school. Net als alle andere kinderen gaan ze kleuren, zingen en spelen, maar wel op hun eigen manier. Het allermeest verheugen ze zich op de pauze, want ze hebben in een roestig blikje een stukje smeertaart meegenomen. De juf moet weg en oma Smoezel wordt de invaljuf. Dan kan de dag niet meer stuk en gaat het allemaal net even anders.

Op de eerste pagina wordt door middel van een tekening uitgelegd hoe een Smoezel er uitziet en wat hij kan en lekker of vies vind. Een leuke manier om met het verhaal te beginnen en op de kleuterleeftijd zal het zeer aanspreken als het over vies of stinkend gaat.
De platen in het boek zijn kleurrijk en druk, er gebeurd van alles op wat heel uitnodigend is om dingen op te zoeken en er meer bij te verzinnen. Het taalgebruik is eenvoudig en soms grappig door woorden als:potverdriekikkerbillenscheet! en de Smoezels zijn best ondeugend wat bij kleuters tot de verbeelding zal spreken.

Ook is het leuk om voor te lezen en de figuren uit het boek aparte stemmetjes mee te geven.
Als de kinderen in het boek in de modder spelen zingen ze het baggerlied. Achterin het boek staat dit lied nogmaals maar dan met notenbalk afgedrukt, een leuk extraatje. Kortom het boek is uitnodigend om het niet alleen bij het voorlezen te laten maar er een klein feestje van te maken.

Conny Schelvis

Andere recensies

De Camino – Anya Niewierra – Luitingh – Sijthoff – 375 blz. Lotte en Marjo, twee Nederlandse vriendinnen, ontmoeten op hun vakantie in Duitsland twee mannen, op wie ze verliefd worden. Lotte op Emil JukiΔ‡, een Bosnisch – Kroatische oorlogsvluchteling en Marjo op Paul...
Lees verder Categorie: Roman, Thrillers & Spanning
| Reageer!
Luuk en Lotje – Het is winter – Ruth Wielockx – Clavis – 32 blz. Het is zo fijn dat er geweldige prentenboeken zijn voor de jongere doelgroep. Dit is er zo eentje. Terwijl ik dit aan het schrijven ben, is het op verschillende...
Lees verder Categorie: Prentenboek
| Reageer!
Doris – Lo Cole – Vertaling: Mariella ManfrΓ© – De Vier Windstreken – 32 blz. Wat een lief prentenboek is dit. Echt een zoekboek voor peuters. Het is in heerlijke kleuren uitgevoerd en dat is vooral toepasselijk, omdat het over een olifantje gaat waar...
Lees verder Categorie: Prentenboek
| Reageer!