Modderspringen op school

De smoezels gaan naar school – Erhard Dietl – De vier windstreken – 14 blz.

smoezels gaan naar schoolDe Smoezels gaan naar school is alweer het vierde boek over deze smoezelige wezentjes die het liefst lekker in de modder rollen, nooit hun tanden poetsen, gek zijn op afval , supersterk zijn en wonen op de vuilnisbelt van Stinkstad.

In dit deel gaan de Smoezelkinderen voor het eerst naar school. Net als alle andere kinderen gaan ze kleuren, zingen en spelen, maar wel op hun eigen manier. Het allermeest verheugen ze zich op de pauze, want ze hebben in een roestig blikje een stukje smeertaart meegenomen. De juf moet weg en oma Smoezel wordt de invaljuf. Dan kan de dag niet meer stuk en gaat het allemaal net even anders.

Op de eerste pagina wordt door middel van een tekening uitgelegd hoe een Smoezel er uitziet en wat hij kan en lekker of vies vind. Een leuke manier om met het verhaal te beginnen en op de kleuterleeftijd zal het zeer aanspreken als het over vies of stinkend gaat.
De platen in het boek zijn kleurrijk en druk, er gebeurd van alles op wat heel uitnodigend is om dingen op te zoeken en er meer bij te verzinnen. Het taalgebruik is eenvoudig en soms grappig door woorden als:potverdriekikkerbillenscheet! en de Smoezels zijn best ondeugend wat bij kleuters tot de verbeelding zal spreken.

Ook is het leuk om voor te lezen en de figuren uit het boek aparte stemmetjes mee te geven.
Als de kinderen in het boek in de modder spelen zingen ze het baggerlied. Achterin het boek staat dit lied nogmaals maar dan met notenbalk afgedrukt, een leuk extraatje. Kortom het boek is uitnodigend om het niet alleen bij het voorlezen te laten maar er een klein feestje van te maken.

Conny Schelvis

Andere recensies

Het wilde leven van Billy de Hamster – Catharina Valckx – Gottmer – 144 blz. Een lekkere dikke bundel met verhalen die allemaal gaan over de hamster Billy en zijn vriendjes, Pierke de worm en Trijntje de muis. Ik blijf het zo bijzonder vinden...
Lees verder Categorie: Kinderboeken
| Reageer!
Theo Thijssen (1879 – 1943) – Peter-Paul de Baar – Van Oorschot – 543 blz. Het valt te prijzen dat uitgeverij Van Oorschot deze biografie met als ondertitel ‘Schrijver, schoolmeester, socialist’ heeft uitgegeven. Voor een dergelijke titel is slechts een nichemarkt, want wie is...
Lees verder Categorie: Biografie & Autobiografie, Boek van de week
| Reageer!
FC UFO, alien in de spits – Annemarie van der Eem – Illustraties: Jelle Brunt – Billy Bones – 104 blz. FC UVO verandert in FC UFO. Hoe die verandering tot stand is gekomen is heerlijk te lezen in dit eerste deel van een...
Lees verder Categorie: Kinderboeken
| Reageer!