Mooie aanvulling op de 1001-nacht-sprookjes

Rebel in de woestijn – Alwyn Hamilton – Vertaling: Carolien Metaal – Luitingh-Sijthoff – 284 blz.

Rebel in de woestijnAlwyn Hamilton is geboren in Canada, maar groeide op in Frankrijk. Ze studeerde kunstgeschiedenis in Cambridge. Rebel in de woestijn, of Rebel of the Sands zoals het boek origineel heet, is haar debuut, en is het eerste deel van een trilogie.

De 16-jarige Amani groeit op in Doodorp, een verlaten woestijnstad waar niemand zich aan de wet houdt. De woestijn zit in haar bloed en ze kan schieten als de beste, maar ze wil niets liever dan deze meedogenloze plek ontvluchten. Maar waar moet ze naartoe? De woestijn is vol gevaren, zeker nu er een oorlog woedt en er overal soldaten patrouilleren. Dan kruist een mysterieuze vreemdeling haar pad. Ze dwingt hem haar mee te nemen op zijn reis. Wat volgt is een bloedstollende race door de woestijn, waarin ze worden achtervolgd door moordlustige djinns, angstaanjagende demonen en bloeddorstige bandieten…

Het verhaal speelt zich af in een onbekende woestijn, maar aan alles zie je dat dit het Midden-Oosten is: de namen van de personages, de plaatsnamen die lijken op bestaande plaatsen en de omstandigheden. Hamiltons inspiratie komt ook duidelijk van de sprookjes uit die hoek, de sprookjes van 1001 nacht. Zand, magie en een machtsstrijd tussen vader en zonen zijn de ingrediënten van dit sprookjesachtige verhaal.

Amani is een jonge vrouw die zich in het begin voordoet als een jongen om mee te mogen doen aan een schietwedstrijd. Ze wil weg uit het dorpje waar ze is opgegroeid, weg van haar enge oom en overheersende tante, weg van het leven dat al voor haar lijkt vastgelegd. Een groot deel van het boek beslaat dan ook Amani’s vlucht. Tijdens haar vlucht ontmoet ze de ‘mysterieuze vreemdeling’ Jin opnieuw en langzaam maar zeker ontdekt ze zijn bijbedoelingen. Samen komen ze terecht bij een rebellengroepering bestaande uit tieners, en belanden ze in een ongelijke, magische strijd.

Rebel in de woestijn heeft een intrigerende kaft. Vanuit iedere richting ziet het er net even anders uit. De ene keer lijkt het meer te glimmen, de volgende keer laten de blauwe ogen van het model je niet meer los, terwijl je de derde keer vooral gefocust bent op het vuur op haar heen en de lichtbal in haar hand.

Al met al is Rebel in de woestijn een prima boek. Niet superorigineel, en al helemaal niet lijkend op de boeken waarmee de uitgeverij het wil vergelijken zoals De Hongerspelen, maar wel gewoon goed. Amani is een aansprekend personage, de relatie met Jin is aanwezig, maar niet overheersend, en de magische elementen zijn goed gedoseerd. Ik denk dat menig 12- tot 15-jarige het boek met veel plezier zal lezen. En ik ben ook zeker benieuwd naar de volgende delen van deze trilogie.

Rebel in de woestijn is tot en met 27 juli 2016 te koop voor de introductieprijs van €14,99.

Felice Beekhuis

Andere recensies

Bridget van der Puff en de spooktrein – Martin – Stewart – Illustraties: Georgien Overwater – Luitingh – Sijthoff – 296 blz. Bridget van der Puff is een dapper en avontuurlijk meisje dat nergens bang voor is. Als ze op de verjaardag van haar...
Lees verder Categorie: Kinderboeken
| Reageer!
Een ongelofelijke grote, ongelofelijke gevaarlijke leguaan – Pim Lammers – Illustraties: Natascha Stenvert – Querido – 32 blz. Als een jongen een familiefoto mee moet nemen naar school, ziet hij dat helemaal niet zitten. Hij besluit dus maar een tekening te maken, dan kan...
Lees verder Categorie: Boek van de week, Prentenboek, Voorleesboek
| Reageer!
Koorddansen – Lieven Vandekerckhove – Uitgeverij Liverse – 146 blz. Alle goede dingen bestaan uit drie moet de Vlaamse auteur Lieven Vandekerckhove gedacht hebben. Na zijn debuut In schuifschrift van 2019 verscheen vervolgens in 2022 Van A tot Z, of toch bijna. Koorddansen bevat...
Lees verder Categorie: Columns & Korte verhalen
| Reageer!