Moordzaak met een originele twist

– Sara Shepherd – Vertaling: Carla Hazewindus en Anna Post Uiterweer – Moon – 384 blz.

The Good Girls is het vervolg op het eerste deel, The Perfectionists, een tweeluik dat zich afspeelt op een High School in Amerika. In deel één konden we lezen over de moord op de tiener Nolan, waarvan de vijf meisjes Mackenzie, Ava, Caitlin, Julie en Parker verdacht werden. Alle vijf hadden ze zo hun problemen met Nolan. Ze haalden een grap met hem uit, maar helaas bleek de volgende dag dat hij dood was.

Spoiler alert: Aan het einde van deel één konden we lezen we dat de filmgeschiedenisleraar Granger vermoord werd. Een getuige had gezien dat de vijf meisjes bij hem thuis waren vlak voor zijn moord. Zij verdachten hem namelijk van de moord op Nolan. Ook is er een briefje met daarop de namen van personen die de meisjes graag in theorie dood gezien zouden hebben, dit naar aanleiding van de film And then there were none. Dit briefje blijkt nu verdwenen te zijn. Gaat de moordenaar al deze personen af? Zijn de meiden zelf nog wel veilig?

De schrijfster, die we ook kennen van de populaire serie Pretty Little Liars, begint het boek met een proloog waarin ze een korte samenvatting geeft van wat er is gebeurd in deel één. Echter heeft ze wel enkele details eraan toegevoegd zodat de clue van het verhaal duidelijker is. Net als in The Perfectionists ligt het perspectief in de korte en prettig leesbare hoofdstukken afzonderlijk bij één van de meisjes en wordt er nog iets dieper ingegaan op hun persoonlijke leven. Ook de beeldende beschrijvingen die we van de auteur kennen ontbreken niet. “Een vals uitziende kat bleef met opgeheven poot staan, klaar om naar hen uit te halen, maar schoot toen weg over het dorre gras en verdween in een smerig, leeggelopen kinderzwembadje.”

Alle elementen van een modern Amerikaans High school drama zijn weer aanwezig: een boze stiefmoeder, gender neutrale personen, een moralistisch nawoord over pesten en het typisch Amerikaanse “alles is vergeven en vergeten na een ruzie”- concept.

Net als het voorgaande deel is ook deze titel niet vertaald naar het Nederlands, de ondertitel is: zijn ze zoet…of dodelijk?  Dit maakt het verhaal extra mysterieus.

Ook al kabbelt het, net als in het voorgaande deel, op een gegeven moment weer iets te veel door met alle persoonlijke problemen en had ik ook graag gezien dat de vijf meisjes samen wat meer zouden optrekken (nu is alles erg individueel), opeens is daar de oplossing en worden eindelijk alle vragen beantwoord. Er zit een originele twist in het verhaal die ik niet had aan zien komen.

Voor de fans van Pretty Little Liars en Sara Shepard zijn The Perfectionists en The Good Girls goede opvolgers. Tienerproblemen, drama en moord zijn de perfecte ingrediënten om de aandacht erbij te houden en zorgen voor een aantal uren ontspannen leesplezier.

Erica Ganzevles

Boek bestellen!

Andere recensies

Hoe schildpad aan zijn schild komt – Kristel Steenbergen – Moon – 48 blz. In dit sprookje houden de wolken elk jaar een groot feest, maar omdat het hoog in de lucht is, kunnen alleen de zon, de wind en de vogels er komen....
Lees verder Categorie: Prentenboek
| Reageer!
Philips Christiaan Visser, Nederlands laatste ontdekkingsreiziger – Maarten Faas – Verloren – 231 blz. Eigenlijk had deze biografie in of kort na 1955 moeten verschijnen als autobiografie of de memoires van Visser. Hij had de eerste twee hoofstukken als af, maar kwam aan de...
Lees verder Categorie: Biografie & Autobiografie, Non-fictie
| Reageer!
Der Naturen Bloeme – Jacob van Maerlant – vertaling: Ingrid Biesheuvel – Walburg Pers – 288 blz. Niet zo ver van het Zeeuwse Sluis is het Vlaamse Damme gelegen. In lang vervlogen tijden vormde dit stadje een voorhaven langs het Zwin, de zeegeul die...
Lees verder Categorie: Kunst & Cultuur, Non-fictie, Wetenschap
| Reageer!