MZZLmeiden voor volwassenen

In de schaduw van de driehoek: een familiegeheim – Jagritta Olthof – FUB Publishing & Writing – 217 blz.

Jagritta Olthof (1959) is jurist. Ze begon, nadat ze had besloten meer tijd voor zichzelf te nemen, vanuit haar gevoel te schrijven. In de schaduw van de driehoek is haar debuutroman.

In In de schaduw van de driehoek: een familiegeheim krijgt Roos op haar vijftiende van haar ouders een zilveren driehoek. Haar hele bestaan blijkt vanaf dat moment gebaseerd op een leugen. In het jaar waarin ze vijfenvijftig wordt, ontdekt ze dat er nog twee vrouwen een soortgelijk exemplaar bezitten. Wat is hun relatie en hoe komt het dat ze elkaar niet eerder ontmoet hebben?

Het is lastig om dit boek in het kort te beoordelen. Er zit zoveel in. Het enthousiasme van schrijfster Jagritta Olthof is zo terug te lezen. Ze heeft ongeveer alle familiedrama’s die ze kon bedenken in één boek proberen te verwerken. Het is daardoor wel waarschijnlijk dat dit een eenmalig project was, omdat ze alles in één keer kwijt wilde.

Voor de lezers onder ons die de MZZLmeiden-serie van Marion van de Coolwijk kennen zal het plot bekend klinken: drie meiden op een internationale zoektocht naar een ouder nadat ze op jonge leeftijd zijn geadopteerd. Olthof heeft er alleen een volwassen sausje overheen gegoten, met name door de meer volwassen problemen en natuurlijk de nodige portie seks.

In de schaduw van de driehoek is lekker vlot geschreven. Het kost je als lezer niet veel moeite om in het boek gezogen te worden. Gelijk vanaf de eerste pagina heb je het idee in een prima boek te zijn beland. Ondanks vier generaties van incest (al dan al niet vrijwillig), niet geaccepteerd worden om wie je bent en grote levens veranderende beslissingen, blijft het boek redelijk luchtig.

Wat minder prettig leesbaar is, zijn de dialogen. Alle personages klinken precies hetzelfde, en ze zeggen allemaal steeds precies het juiste in de mooiste woorden die ze kunnen bedenken. Hierdoor komen de dialogen wel wat onnatuurlijk en overdreven dramatisch over. Gelukkig zijn de meeste personages hoogopgeleide vrouwen van middelbare leeftijd, want zo klinken alle personages, inclusief de studentenzonen van Roos. Als de hond kon praten, dan klonk hij waarschijnlijk ook zo.

In de schaduw van de driehoek is een prima huis-tuin-en-keukenroman voor de Nederlandse vrouw van middelbare leeftijd. Het is een boek dat je prima op je vrije zondag uit kunt lezen als het weer buiten troosteloos is. Doordat het boek wel prettig is geschreven, blijf je als lezer vanzelf plakken tot je de laatste bladzijde hebt bereikt.

Felice Beekhuis

Andere recensies

Hein-Anton van der Heijden – Twee koffers – Elikser – 255 blz. De titel beschouwend zijn er twee mogelijkheden. De eerste is niet zo waarschijnlijk: de hoofdpersoon en verteller Léon Huet, “schrijver van bevlogen beschouwingen en boeken over film”, erft twee koffers met erotica...
Lees verder Categorie: Literatuur, Roman
| Reageer!
De C is voor Celia – Heleen Blesgraaf – Moon – 240 blz. De zestienjarige Celia is de derde (dus de derde letter van het alfabet) van een gezin met 13 kinderen. Ze is close met haar oudste zus Arlette en haar broer Barto....
Lees verder Categorie: Jeugdboeken, Young Adult
| Reageer!
Schipper mag ik overvaren – Samenstelling CEMPER – Illustraties: Puck Koper – Lannoo – 220 blz. Dit is niet zomaar een boek met kinderliedjes. Het is een boek met voornamelijk Nederlandse kinderliedjes, maar aangevuld met liedjes uit de hele wereld. Niet alle liedjes zijn...
Lees verder Categorie: Kinderboeken, Muziekboek
| Reageer!