MZZLmeiden voor volwassenen

In de schaduw van de driehoek: een familiegeheim – Jagritta Olthof – FUB Publishing & Writing – 217 blz.

Jagritta Olthof (1959) is jurist. Ze begon, nadat ze had besloten meer tijd voor zichzelf te nemen, vanuit haar gevoel te schrijven. In de schaduw van de driehoek is haar debuutroman.

In In de schaduw van de driehoek: een familiegeheim krijgt Roos op haar vijftiende van haar ouders een zilveren driehoek. Haar hele bestaan blijkt vanaf dat moment gebaseerd op een leugen. In het jaar waarin ze vijfenvijftig wordt, ontdekt ze dat er nog twee vrouwen een soortgelijk exemplaar bezitten. Wat is hun relatie en hoe komt het dat ze elkaar niet eerder ontmoet hebben?

Het is lastig om dit boek in het kort te beoordelen. Er zit zoveel in. Het enthousiasme van schrijfster Jagritta Olthof is zo terug te lezen. Ze heeft ongeveer alle familiedrama’s die ze kon bedenken in Ă©Ă©n boek proberen te verwerken. Het is daardoor wel waarschijnlijk dat dit een eenmalig project was, omdat ze alles in Ă©Ă©n keer kwijt wilde.

Voor de lezers onder ons die de MZZLmeiden-serie van Marion van de Coolwijk kennen zal het plot bekend klinken: drie meiden op een internationale zoektocht naar een ouder nadat ze op jonge leeftijd zijn geadopteerd. Olthof heeft er alleen een volwassen sausje overheen gegoten, met name door de meer volwassen problemen en natuurlijk de nodige portie seks.

In de schaduw van de driehoek is lekker vlot geschreven. Het kost je als lezer niet veel moeite om in het boek gezogen te worden. Gelijk vanaf de eerste pagina heb je het idee in een prima boek te zijn beland. Ondanks vier generaties van incest (al dan al niet vrijwillig), niet geaccepteerd worden om wie je bent en grote levens veranderende beslissingen, blijft het boek redelijk luchtig.

Wat minder prettig leesbaar is, zijn de dialogen. Alle personages klinken precies hetzelfde, en ze zeggen allemaal steeds precies het juiste in de mooiste woorden die ze kunnen bedenken. Hierdoor komen de dialogen wel wat onnatuurlijk en overdreven dramatisch over. Gelukkig zijn de meeste personages hoogopgeleide vrouwen van middelbare leeftijd, want zo klinken alle personages, inclusief de studentenzonen van Roos. Als de hond kon praten, dan klonk hij waarschijnlijk ook zo.

In de schaduw van de driehoek is een prima huis-tuin-en-keukenroman voor de Nederlandse vrouw van middelbare leeftijd. Het is een boek dat je prima op je vrije zondag uit kunt lezen als het weer buiten troosteloos is. Doordat het boek wel prettig is geschreven, blijf je als lezer vanzelf plakken tot je de laatste bladzijde hebt bereikt.

Felice Beekhuis

Andere recensies

De Franse boekenbrigade – Janet Skeslien Charles – Vertaling: Mieke Trouw-Luyckx – Luiting – Sijthoff – 350 blz. Het is waarschijnlijk niet zo bekend dat ruim honderd jaar geleden de bibliotheken in de wereld bijna uitsluitend gericht waren op volwassenen. En dan ook nog...
Lees verder Categorie: Historische roman
| Reageer!
Flubbertje Flip – Tosca Menten – Illustraties: Marijn van Wateren – Van Goor – 176 blz. Op de omslag van dit boek staat “Vrolijke verhalen (en soms een beetje vies)” en daar ben ik het helemaal mee eens. De verhalen zijn heerlijk om te...
Lees verder Categorie: Kinderboeken
| Reageer!
Joost de Vries – Hogere machten – Prometheus – 320 blz. De auteur heeft al drie romans (en de verhalenbundel Rustig aan, tijger) op zijn naam staan: Clausewitz, De republiek (winnaar van de Gouden Boekenuil) en Oude meesters. Kenmerkend daarin is zijn driestheid, ironie en humor. Hij...
Lees verder Categorie: Literatuur, Roman
| Reageer!