Nagelbijtend spannende YA

Wie is Adam Westerman? – Henk Hardeman – Van Goor – 287 blz.

Je zult maar wakker worden in een ziekenhuisbed en geen idee hebben hoe je daar terecht bent gekomen. En alsof dat nog niet erg genoeg is, weet je ook niet eens je eigen naam. Volgens een onbekend meisje (dat beweert je zus Lotte te zijn), heet je Adam Westerman. Maar waarom zegt die naam jou helemaal niets? Sterker nog, je hebt geen idee wie je familie is en ook je beste vriend Harm is een complete vreemde voor je.
Wanneer je zus dan ook nog eens met onbegrijpelijke en mysterieuze aanduidingen gaat strooien, moet je zelf wel in actie komen.

Geheugenverlies is natuurlijk al in heel wat boeken gebruikt en toch is Wie is Adam Westerman een verrassend, nieuw en vaak razend spannend verhaal met een intrigerende cover. Hoewel dit boek geen hoofdstukken kent, maar is ingedeeld in delen, maakt dat qua spanningsopbouw niets uit. De auteur trekt je vanaf de eerste pagina in het verhaal en laat je niet meer los tot het einde.

“Wie ben ik? Waar ben ik?”

En even later:

“Was hij op zijn hoofd gevallen? Misschien had hij tijdens het fietsen niet goed opgelet en was hij aangereden?”

Als lezer denk je meteen met Adam mee en vraag je je bijvoorbeeld af hoe hij blijkbaar weet dat hij weleens fietste. Net zoals zijn onderbewustzijn blijkbaar weet dat hij een hekel heeft aan melk en alleen thee bij zijn ontbijt wil. Maar bij een foto van zijn ouders, zijn zus en hijzelf laat zijn onderbewustzijn hem in de steek, de foto zegt hem helemaal niets.

“De volwassenen waren jongere versies van Mark en Sylvia. De kleuter was onmiskenbaar Lotte. Dan moet ik die baby zijn, dacht hij.”

De auteur licht af en toe een heel klein tipje van de sluier en zet je soms op het verkeerde been, waardoor je weer even opgewonden op het puntje van je stoel zit. Sommige karakters (ik zeg niet welke) zijn zo goed uitgewerkt dat je ze als een filmisch beeld voor je ziet, met ze te doen krijgt of ze bezorgen je letterlijk kippenvel. Een ander karakter kwam eerst wat karikaturaal over, maar groeide in het verhaal naar een geloofwaardig personage.

Adam zelf staat als een huis, net als zijn zus Lotte. Ook bij haar heb je als lezer de nodige vragen die stukje bij beetje, echt tergend langzaam, worden beantwoord. Het boek wegleggen is dan helemaal geen optie meer.

De vaak meeslepende ontwikkelingen volgen elkaar in een prettig, hoog tempo op en ondanks een paar niet heel verrassende of minder geloofwaardige gebeurtenissen heb ik genoten van dit nagelbijtend spannend verhaal. En ik zal niet de enige zijn. Boek bestellen!

Susanne Koster

Andere recensies

Het wilde leven van Billy de Hamster – Catharina Valckx – Gottmer – 144 blz. Een lekkere dikke bundel met verhalen die allemaal gaan over de hamster Billy en zijn vriendjes, Pierke de worm en Trijntje de muis. Ik blijf het zo bijzonder vinden...
Lees verder Categorie: Kinderboeken
| Reageer!
Theo Thijssen (1879 – 1943) – Peter-Paul de Baar – Van Oorschot – 543 blz. Het valt te prijzen dat uitgeverij Van Oorschot deze biografie met als ondertitel ‘Schrijver, schoolmeester, socialist’ heeft uitgegeven. Voor een dergelijke titel is slechts een nichemarkt, want wie is...
Lees verder Categorie: Biografie & Autobiografie, Boek van de week
| Reageer!
FC UFO, alien in de spits – Annemarie van der Eem – Illustraties: Jelle Brunt – Billy Bones – 104 blz. FC UVO verandert in FC UFO. Hoe die verandering tot stand is gekomen is heerlijk te lezen in dit eerste deel van een...
Lees verder Categorie: Kinderboeken
| Reageer!