Neem je gezondheid in eigen hand

Word je eigen diëtist, eet lekker minder koolhydraten – Mieke Daenen en Johan Bruijnen – Uitgever Mieke Daenen – 70 blz.

Mieke Daenen en Johan Bruijnen zijn allebei diëtist en ze hebben de afgelopen jaren veel ervaring opgedaan met het begeleiden van mensen die vanwege gezondheidsredenen minder koolhydraten moesten gaan eten. In dit boek proberen de twee inzicht te geven in de hoeveelheid koolhydraten die producten bevatten en ze laten je zien dat je echt lekker kunt eten en toch minder koolhydraten binnenkrijgt, zodat je kunt afvallen. Geschikt voor mensen met overgewicht en/of diabetes type 2.

Mensen met overgewicht en oudere mensen kunnen door de inname van teveel suikers en koolhydraten diabetes type 2 ontwikkelen. Ze hebben dan een te hoog bloedsuikergehalte. Door hoge bloedsuikers kunnen complicaties ontstaan, zoals hart- en vaatziekten, nierziekten en slechtziendheid. Doel van het boek is om je te helpen bij het vinden van de juiste hoeveelheid koolhydraten die bij je past.

Mensen met diabetes type 2 zijn verminderd gevoelig voor insuline en maken meestal minder insuline aan, een hormoon dat een belangrijke rol speelt bij het bloedsuikergehalte. Het is nodig om glucose in de cellen toe te laten. Bij mensen met diabetes kan glucose de cel niet in, en blijft in het bloed. Het bloedsuikergehalte is daardoor te hoog. In 2016 waren er in Nederland ongeveer 950.000 mensen met een diagnose diabetes. Ongeveer 90% van de mensen met diabetes heeft diabetes type 2. Dat aantal neemt steeds verder toe. Daarnaast zijn er ongeveer 250.000 mensen met diabetes type 2 die geen klachten hebben, omdat bijvoorbeeld het bloedsuikergehalte maar een klein beetje verhoogd is. Daardoor weten ze niet dat ze diabetes type 2 hebben. Dat is gevaarlijk, omdat mensen dan te laat overgaan tot actie.

Daenen en Bruijnen geven aan dat jij de enige bent die weet wat je lekker vindt. Daarom is het van belang dat je je eigen dieet kunt samenstellen, zodat je niet allerlei producten hoeft aan te schaffen die je misschien niet lust. Dit boek staat vol met lijstjes van voedselproducten en hun gewicht aan koolhydraten. Er worden dieettips gegeven, maar ook bewegingstips, want ook meer bewegen is goed om af te vallen en het bloedsuikergehalte omlaag te krijgen.

Voordat je rigoureus gaat snijden in je koolhydraatopname, is het van belang om te weten hoeveel je per dag binnenkrijgt. Een kwestie van het gewicht aan koolhydraten in de producten die je eet bij elkaar optellen. De samenstellers stellen vier mogelijke diëten voor. Small, met heel weinig koolhydraten, namelijk 40 gram per dag, medium en large tot een extra large dieet waarin je 150 gram koolhydraten per dag mag eten. Langzaam afbouwen is zinvol, omdat er anders verschijnselen als vermoeidheid kunnen optreden. Is je lichaam eenmaal gewend aan de mindere opname van koolhydraten, dan voel je je fitter, val je af en neemt ook het bloedsuikergehalte af. Achterin het boek is ruimte gelaten om je eigen maaltijden te noteren. Word je eigen diëtist is een overzichtelijk, helder en eenvoudig te lezen boek. Het geeft tips over wat je wel en niet kunt eten bijvoorbeeld tijdens een verjaardag, in een restaurant of tijdens een zakenlunch. Het geeft ontbijt-, lunch- en dinertips. Word je eigen diëtist is een goede ondersteuning bij je streven om een gezond lichaam te houden of te krijgen en te voorkomen dat je diabetes type 2 ontwikkelt.

Hier of op Bol.com kun je het boek bestellen.

Pieter Feller

Andere recensies

De Spionne – Tess Gerritsen – Vertaling: Els Franci-Ekeler – Overamstel – 351 blz. Tess Gerritsen (San Diego, 12 juni 1953) wordt geroemd om haar thrillers. Tot voor kort waren dat voornamelijk de verhalen over detective Jane Rizolli en Maura Isles. Maura Isles is...
Lees verder Categorie: Thrillers & Spanning
| Reageer!
Een Groot Gouden Boek voor alle grote en kleine chauffeurs! Ontdek de wereld van de Gouden Boekjes, vol met grote auto’s, kleine auto’s en alles daartussenin. Scheur samen met de Gele Taxi met een noodvaart door de stad, roep ‘Hoep!’ met de chauffeur en...
Lees verder Categorie: Kinderboeken
| Reageer!
Mick en Jimmy zitten bij elkaar in de klas bij meester Joeri. Zij zijn echt beste vrienden, totdat Jimmy op een dag heel erg verandert. Maar dat is niet het enige wat er vreemd is. Er verdwijnt ook nog een jongen uit hun klas...
Lees verder Categorie: Kinderboeken
| Reageer!