Net iets te langdradig fantasyverhaal

De Afgrond. Boek 1: Leila, Het Begin – Rolf Österberg – Celtica Publishing – 547 blz.

De afgrondRolf Österberg (pseudoniem) is de zoon van een Zweedse moeder en een Nederlandse vader. Zijn kinderjaren bracht hij in Zweden door, maar op tienjarige leeftijd verhuisde hij met het gezin naar Nederland. Al jong ging hij als vrijwilliger in het Nederlandse leger waarbij hij een aantal jaren bij het Korps Commandotroepen doorbracht. Gedurende die tijd raakte hij geïnteresseerd in het werk van de Verenigde Naties en verbleef voor de organisatie een aantal jaren in Afrika. Momenteel is Österberg fulltime schrijver en woont in Zweden. De reden dat hij onder pseudoniem schrijft, is dat hij niet in de publiciteit wil treden. Het boek De Afgrond. Boek 1: Leila, Het Begin heeft Österberg al eens eerder uitgegeven als e-book onder een andere pseudoniem: Katarina Magnell. Op aandringen van uitgever Celtica Publishing heeft Österberg gekozen voor één pseudoniem voor al zijn schrijfwerk. Omdat Österberg vooral bekend is onder deze naam, door zijn thrillers Het Papyruscomplot en De Al Quedaconnectie 1 en 2, heeft hij voor dit pseudoniem gekozen.

In De Afgrond. Boek 1: Leila, Het Begin dreigt de aarde na duizend jaar opnieuw aan het Kwaad ten onder te gaan. De enige die het tij kan keren, is Leila. Zij is de nieuwe Hogepriesteres, maar heeft haar Gaven nog niet ontwikkeld. Hiervoor moet zij zo snel mogelijk de Elfenkoningin Dania zien te bereiken. Leila wordt op haar tocht begeleid door de magische kat Tess en moordenaar Orvan. Valiant, de broer van Dania, gaat vanuit het Elfenrijk samen met vertegenwoordigers van de Gnomen en de Trollen op pad om Leila te vinden en op haar tocht bij te staat. Gesteund door Suru, de God van Vuur, en de Profeer Zorc met zijn horde Gwargs, doet de godin van het Kwaad er intussen alles aan om te voorkomen dat Leila de Elfenkoningin zal bereiken.

Leila’s is de afgevaardigde van de Godin van het Goede San In, de Hogepriesteres. San In heeft Leila daarom de volgende opdracht mee: “Eens in de duizend jaar wordt er een Hogepriesteres geboren. Een Hogepriesteres is de laatste hoop van alle goede stervelingen en goede dieren om het Kwaad, dat al het Goede wil vernietigen, ter verslaan. Zij heeft daarvoor bij haar geboorte Gaven meegekregen, die ze nodig heeft om die strijd aan te gaan. Maar die Gaven moet zij leren gebruiken en daarbij heeft ze de hulp van de Elfenkoningin nodig. Alleen dan zal een Hogepriesteres in staat zijn het Kwaad te verslaan dat na duizend jaar probeert de aarde opnieuw te beheersen.”

Wat onmiddellijk opvalt bij het lezen van de eerste hoofdstukken van het boek, is dat er enorm veel personages zijn om te leren kennen, met iedere zijn eigen aanleiding en verhaallijn. Het is daarom verstandig om eerst goed de flaptekst door te nemen. Hierdoor begint het verhaal een stuk duidelijker en vooral overzichtelijker. Je hebt als lezer even nodig om iedereen te leren kennen, dat is logisch met zoveel personages.

Dit teveel aan personages speelt eigenlijk in het hele boek een grote rol. Ieder hoofdstuk kijken we met een andere groep tegen de zaak aan. Allemaal werken ze naar de grote strijd tussen het Goede en het Kwaad toe, maar aan het einde van het boek is het duidelijk dat eigenlijk alleen het verhaal van Leila zelf er toe doet. Het boek is ondanks de 547 bladzijden geen afgerond verhaal. Het verhaal stopt midden in een avontuur. Österberg laat de lezer achter met een enorme cliffhanger. Als je De Afgrond. Boek 1: Leila, Het Begin hebt gelezen moet je ook de andere delen lezen om te weten hoe het verder gaat met Leila, en alle anderen.

Het is jammer van de schrijfstijl, want het verhaal (of de verhalen eigenlijk) zijn wel interessant. Österberg is creatief en heeft een goed verhaal bedacht. Met name de verhaallijn met Leila was zeer spannend en vooral boeiend.
Net als voor andere boeken van Österbergs uitgeverij Celtica Publshing ziet de cover er weer mooi en goed verzorgd uit.

Al met al vind ik het verhaal goed, maar is het te langdradig geworden. Met iets minder verhaallijnen en minder uitgebreide reizen, was De Afgrond. Boek 1: Leila, Het Begin waarschijnlijk een stuk boeiender geweest. Het is geen slecht boek, maar het heeft mij niet kunnen bekoren. Dit is natuurlijk een kwestie van smaak. Als je je wel graag verdiept in meerdere verhaallijnen, graag langere tijd wil lezen over je favoriete personages (vijf delen!), en graag dikke boeken leest, is De Afgrond. Boek 1: Leila, Het Begin zeker een aanrader. Je krijgt veel bladzijden en een hoop verhalen voor je geld.

Felice Beekhuis

Andere recensies

Charlie Cardboard en het kartonmysterie – Marieke Hoogesteger – Illustraties: Zoë Claessens – Clavis – 96 blz. Weer meer dan negentig bladzijden leesplezier met dit boek van Uitgeverij Clavis. Het heeft van alles waar de jeugd vanaf een jaar of acht van kan genieten....
Lees verder Categorie: Kinderboeken
| Reacties uitgeschakeld voor Een rolstoel voor meneer Serebeen
De eend die niet van water hield – Steve Small – Vertaling: Joukje Akveld – Luitiingh – Sijthoff – 32 blz. Een van mijn favoriete prentenboeken is er nu ook in kartonboek met mooi afgeronde hoeken, dus echt voor kleine kinderhandjes. Eend is echt...
Lees verder Categorie: Peuterboeken, Prentenboek
| Reageer!
Fun Jungle: Poten omhoog! – Stuart Gibbs – Vertaling: Dorette Zwaans en Rianne Aarts – Pelckmans – 304 blz. Wat een heerlijk boek! Een verhaal met droge humor, hier en daar wat sarcasme en zelfspot van de hoofdfiguur op een bijzondere locatie: Funjungle: dé...
Lees verder Categorie: Kinderboeken
| Reageer!