Niet zomaar een thriller

Kaakslag – Erik Persoons – Kramat – 315 blz.

kaakslagIn Kaakslag maken wij kennis met Joyce. Na haar moeilijke scheiding verhuist ze met dochtertje Kiara van de stad naar een dorpje. Haar tienjarige dochtertje heeft moeite met de verhuizing en om contact te maken met nieuwe vriendjes. Ze heeft alleen contact met de bijzondere Tim, zoon van de dorpsarts. Het gezin van de arts staat in hoog aanzien in het dorp en veel wordt daarom goed gepraat, zelfs het aparte gedrag van Tim. Tim is een verwarde jongen die stemmen hoort in zijn hoofd en meestal in een fantasiewereld leeft. Hij wil niets liever dat Kiara deel uit kan maken van zijn fantasiewereld. Hij wil samen met haar een draak gaan verslaan. Dan verdwijnen Kiara en Tim en de zoektocht houdt de gehele dorpsgemeenschap bezig.

Kaakslag is niet zomaar een thriller, het is een meer dan spannend verhaal en het laat zich niet echt in één hokje laat stoppen. Op de voorzijde heeft de uitgeverij ‘suspense’ als genre aangegeven en dat is het inderdaad wel. Daarnaast neigt het ook wel een psychologische thriller of een wat duistere roman.

Ik wist niet goed wat ik met de titel aan moest. Moest ik het letterlijk nemen of slaat het juist op de psychische dreun die de personages in het verhaal te verwerken krijgen. Ik moet wel zeggen dat de bondige titel samen met het angstige meisje op de coverfoto mij wel nieuwsgierig maakte.

Kaakslag wordt chronologisch verteld. Daarnaast zijn er fragmenten uit het dagboek van Kiara en lees je de gedachtewereld van Tim. Deze stukken zijn in een ander lettertype neer gezet. Wat op zich wel prettig is voor de loop van het verhaal.

De schrijver heeft veel aandacht voor de personages. Hij werkt ze goed uit. Ook de manier om dingen uit te leggen, veelal in gesprekken tussen de personages , is goed verweven in het verhaal. Als de moeder van Tim namelijk aan de moeder van Kiara uit gaat leggen welk ziektebeeld Tim heeft, komt dit heel natuurlijk over en is het niet een stapel feiten die je om de oren krijgt. Hierdoor blijft het verhaal doorlopen en prettig leesbaar. Ook krijgt het verhaal nog een bijzondere wending. Je weet wel al snel welke personages fout bezig zijn en wie er meer weet. Maar wat er precies is gebeurd en wat voor rol deze personen spelen bij de verdwijning van de kinderen en of het goed afloopt met de kinderen houdt de lezer tot het laatste moment bezig.

Conny Schelvis

Andere recensies

Luuk en Lotje – Het is winter – Ruth Wielockx – Clavis – 32 blz. Het is zo fijn dat er geweldige prentenboeken zijn voor de jongere doelgroep. Dit is er zo eentje. Terwijl ik dit aan het schrijven ben, is het op verschillende...
Lees verder Categorie: Prentenboek
| Reageer!
Doris – Lo Cole – Vertaling: Mariella Manfré – De Vier Windstreken – 32 blz. Wat een lief prentenboek is dit. Echt een zoekboek voor peuters. Het is in heerlijke kleuren uitgevoerd en dat is vooral toepasselijk, omdat het over een olifantje gaat waar...
Lees verder Categorie: Prentenboek
| Reageer!
Hein-Anton van der Heijden – Twee koffers – Elikser – 255 blz. De titel beschouwend zijn er twee mogelijkheden. De eerste is niet zo waarschijnlijk: de hoofdpersoon en verteller Léon Huet, “schrijver van bevlogen beschouwingen en boeken over film”, erft twee koffers met erotica...
Lees verder Categorie: Literatuur, Roman
| Reageer!