Nieuwe Grijze Jager was het lange wachten waard

De grijze jager, de vroege jaren 1 Het toernooi van Gorlan – John Flanagan – Vertaling: Laurent Corneille – Gottmer – 372 blz.

grijze jager toernooi GorlanDe Grijze jager serie heeft een heel trouwe schare fans waarvan ik er ook één in huis heb. Al vanaf dat ze in de serie begon, moest ik hem ook gaan lezen, maar ik moet bekennen dat ik nooit verder ben gekomen dan halverwege deel 2. Niet omdat ik het niet leuk vond, maar omdat er gewoon steeds andere boeken tussen kwamen. Vorig jaar hoorde we dat er een nieuw boek zou komen, maar dan wel één die zich afspeelt voordat Wil als leerling van Halt werd opgeleid voor het korps van de Grijze Jagers. Voor mijn dochter een droom die uitkwam en voor mij nu eens een echte kennismaking met de Grijze Jager.

Inhoud: Morgarath is baron van Gorlan en zaait volop kwaad en verderf. De jonge Halt en Crowley ontdekken dat hij bezig is het Jagerkorps te verzwakken en dat hij de troon wil veroveren. Ze reizen naar prins Duncan in het noorden, in de hoop dat hij een koninklijk bevel tegen Morgarath uitspreekt. Crowley en Halt zijn vastbesloten om het korps Grijze Jagers in ere te herstellen en doen er alles aan om te voorkomen dat de sluwe Morgarath de macht grijpt.

Na een mooie landkaart wordt in het voorwoord verteld dat dit avontuur het vervolg is op het verhaal De man van Hibernia zoals verteld in het boek de Grijze Jager deel 11, de verloren verhalen. Het verhaal waarin Halt en Crowley, de hoofdrolspelers in dit avontuur, elkaar ontmoeten. Als je het boek hebt staan is het handig om het even terug te lezen, maar mocht je dit niet hebben volgt er een korte samenvatting in het voorwoord. Dit is voldoende en daarna kan je helemaal in het avontuur storten wat volgt.

Je waant je in de middeleeuwen vol ridders, kastelen en Grijze Jagers. Het korps Grijze Jagers is een elitecommando, dat als ogen en oren en dus grote steun van de koning fungeert. Morgarath doet er echter alles om het korps op te heffen en de macht over te nemen. Wat volgt is een spannend verhaal, vol vechtpartijen, snode plannen en een hoogtepunt op het toernooi van Gorlan. Morgarath organiseert dit toernooi om iedereen te laten weten dat hij de koning vervangt en daar willen de Grijze Jagers een stokje voor steken. Wat daaruit weer volgt legt de basis van het eerste Grijze Jager boek van de al bestaande serie: De ruïnes van Gorlan.

Gedurende het lezen vielen er ook wel wat dingen op zijn plaats. Ik weet nog dat ik bij het lezen van De ruïnes van Gorlan er wat moeizaam inkwam maar door het lezen van dit boek werd me meer duidelijk en heb ik genoten van de vertelwijze van Flanagan. De af en toe wat zwarte humor van Halt en de omgang van de Grijze Jagers met elkaar is soms komisch, het boogschieten en andere talenten zijn mooi omschreven en ik heb het boek in één ruk uitgelezen. Ik zat er middenin en vond het jammer dat het was afgelopen. Ik kan nu gelukkig de twaalfdelige serie gaan lezen die mijn dochter blij in mijn handen duwde nadat ik toegegeven had dat ik nu ook Grijze Jager fan ben maar zij zal helaas moeten wachten op een volgend deel.

Conny Schelvis

Femke Schelvis (12 jaar)

Ik ben een grote fan van de Grijze Jager, ik heb de serie al twee keer gelezen en toen John Flanagan op de Grijze Jager dag vorig jaar vertelde dat er een nieuw deel kwam, was ik heel blij, maar moest ik nog wel heel lang wachten. Toen het boek eindelijk uit kwam was ik heel blij en begon ik meteen met lezen ! Het was ook wel spannend of het net zo goed zou zijn als de andere boeken.

Ik vond dit nieuwe Grijze Jager boek echt weer heel goed. Ik vond het ook leuk dat Halt nu de hoofdpersoon is en het zich eerder afspeelt. Dus voor de eerste serie, zodat je meer uitleg krijgt omdat je verder terug gaat in de tijd. Zodat je ook meer weet over Halt, Crowley enzovoort. Dat zijn hoofdrolspelers in dit boek.

Ik vind het wel jammer dat omdat het verder gaat over een verhaal uit boek 1. Je moet eerst het boek weer bij pakken om te lezen, want niet het hele verhaal staat er in maar alleen een stukje. Dat had langer gemogen of misschien het hele verhaal dan had je er meer in gezeten. Als je de vorige serie nog niet hebt gelezen, of vergeten bent is dat misschien lastig als je niet het hele verhaal kent.

Het verhaal is avontuurlijk, spannend en goed geschreven. Verhalen die zich in de middeleeuwen afspelen vind ik leuk om te lezen. De Grijze Jagers zijn ook goede boogschieters. Dat doe ik zelf ook en dat lees je niet vaak in verhalen dus dat is voor mij extra leuk. Het leest snel en er zitten voor mij geen moeilijke woorden in . De hoofdstukken zijn kort en ook al zijn het er 45, het boek was voor mij te kort, omdat ik het zo leuk vond. Maar het is als deel van een serie wel dik genoeg denk ik. Ik hoop dat er snel weer een volgend deel komt en ik niet weer twee jaar hoef te wachten.

Andere recensies

Hoe schildpad aan zijn schild komt – Kristel Steenbergen – Moon – 48 blz. In dit sprookje houden de wolken elk jaar een groot feest, maar omdat het hoog in de lucht is, kunnen alleen de zon, de wind en de vogels er komen....
Lees verder Categorie: Prentenboek
| Reageer!
Philips Christiaan Visser, Nederlands laatste ontdekkingsreiziger – Maarten Faas – Verloren – 231 blz. Eigenlijk had deze biografie in of kort na 1955 moeten verschijnen als autobiografie of de memoires van Visser. Hij had de eerste twee hoofstukken als af, maar kwam aan de...
Lees verder Categorie: Biografie & Autobiografie, Non-fictie
| Reageer!
Der Naturen Bloeme – Jacob van Maerlant – vertaling: Ingrid Biesheuvel – Walburg Pers – 288 blz. Niet zo ver van het Zeeuwse Sluis is het Vlaamse Damme gelegen. In lang vervlogen tijden vormde dit stadje een voorhaven langs het Zwin, de zeegeul die...
Lees verder Categorie: Kunst & Cultuur, Non-fictie, Wetenschap
| Reageer!