Onopgeloste moord op het platteland

Dingen die niet mogen – Sabine van den Berg – Atlas-Contact – 189 blz.

Dingen die niet mogenSabine van den Berg is als docent Proza verbonden aan de Schrijversvakschool te Groningen. Ze publiceerde eerder psychologische romans en verhalenbundels.

Achterflap: Tien jaar geleden is er in de omgeving van een plattelandsdorp een lustmoord gepleegd op een veertienjarig meisje. De dader is nooit gevonden. Het leven in het dorp is verdergegaan, ook bij een boerengezin. Totdat de dochter van de nurkse boer voor het eerst uitgaat met de jongere broer van het slachtoffer, waardoor de gedachte aan de moord niet langer buiten de deur kan worden gehouden. Via een web van suggesties groeien vermoedens uit tot verdenkingen.

De vorige romans van Sabine van den Berg werden psychologische romans genoemd. Dingen die niet mogen is ook weer een psychologische roman. Verder heeft het verhaal thrillerachtige elementen, een onopgeloste moord met zinspelingen over wat er tien jaar terug zou kunnen zijn gebeurd en wie er misschien meer van weten. De moeder van het slachtoffer ziet in iedere man een dader. De broer van het slachtoffer, Jan, probeert zijn moeder te steunen, maar kan hierdoor zelf moeizaam een sociaal leven opbouwen. Jan krijgt een onschuldige relatie met Lineke. Zij is de dochter van de stugge Arend, boer en hoofd van een zeer complex gezin. Zijn vrouw is de zeer onderdanige moeder Aline. Zijn zoon Steven geeft hij de schuld van het feit dat hij moest trouwen. De al genoemde dochter Lineke, is zijn oogappel en kleine meisje.

Kortom genoeg ingrediënten voor een psychologische thriller, maar door het zeer lage tempo van het verhaal en de weinige spanning is het toch geen thriller, maar een roman. De schrijfster beschrijft heel veel alledaagse gebeurtenissen ( het klaarmaken van het eten, het uitzoeken van de was, het maken van een houtsnijwerk) in heel beeldende en uitgebreide scènes waardoor het tempo vrij laag is. De handelingen leiden soms zo af, dat je de draad van het verhaal even kwijtraakt. Dat is jammer gezien de spannende verhaallijn. Als deze dingen wat minder uitgebreid waren uitgewerkt en de personages wat meer, had het boek meer diepgang en meer spanning gekregen.

Toch is Dingen die niet mogen een heel mooi verhaal. Verteld vanuit het perspectief van moeder Aline en dochter Lineke, waarbij beide verhaallijnen elkaar heel mooi aanvullen. Al snel is overduidelijk wie de moordenaar is, maar juist de manier waarop de schrijfster de andere personages hier achter laat komen, vind ik zeker knap gevonden. Langzaam valt alles op zijn plaats. Misschien iets te langzaam, maar op de een of andere manier boeit het genoeg om te blijven lezen.

Conny Schelvis

Andere recensies

Het grote gevoelenshotel – Lidia Brankovic – Vertaling: Edward van de Vendel – Horizon – 40 blz. Wat verschijnen er toch mooie en bijzondere kinderboeken. Het blijft altijd een beetje moeilijk om met kinderen over hun gevoelens te praten, maar dit prachtige prentenboek is...
Lees verder Categorie: Prentenboek
| Reageer!
Het wilde leven van Billy de Hamster – Catharina Valckx – Gottmer – 144 blz. Een lekkere dikke bundel met verhalen die allemaal gaan over de hamster Billy en zijn vriendjes, Pierke de worm en Trijntje de muis. Ik blijf het zo bijzonder vinden...
Lees verder Categorie: Kinderboeken
| Reageer!
Theo Thijssen (1879 – 1943) – Peter-Paul de Baar – Van Oorschot – 543 blz. Het valt te prijzen dat uitgeverij Van Oorschot deze biografie met als ondertitel ‘Schrijver, schoolmeester, socialist’ heeft uitgegeven. Voor een dergelijke titel is slechts een nichemarkt, want wie is...
Lees verder Categorie: Biografie & Autobiografie, Boek van de week
| Reageer!