Onopgeloste moord op het platteland

Dingen die niet mogen – Sabine van den Berg – Atlas-Contact – 189 blz.

Dingen die niet mogenSabine van den Berg is als docent Proza verbonden aan de Schrijversvakschool te Groningen. Ze publiceerde eerder psychologische romans en verhalenbundels.

Achterflap: Tien jaar geleden is er in de omgeving van een plattelandsdorp een lustmoord gepleegd op een veertienjarig meisje. De dader is nooit gevonden. Het leven in het dorp is verdergegaan, ook bij een boerengezin. Totdat de dochter van de nurkse boer voor het eerst uitgaat met de jongere broer van het slachtoffer, waardoor de gedachte aan de moord niet langer buiten de deur kan worden gehouden. Via een web van suggesties groeien vermoedens uit tot verdenkingen.

De vorige romans van Sabine van den Berg werden psychologische romans genoemd. Dingen die niet mogen is ook weer een psychologische roman. Verder heeft het verhaal thrillerachtige elementen, een onopgeloste moord met zinspelingen over wat er tien jaar terug zou kunnen zijn gebeurd en wie er misschien meer van weten. De moeder van het slachtoffer ziet in iedere man een dader. De broer van het slachtoffer, Jan, probeert zijn moeder te steunen, maar kan hierdoor zelf moeizaam een sociaal leven opbouwen. Jan krijgt een onschuldige relatie met Lineke. Zij is de dochter van de stugge Arend, boer en hoofd van een zeer complex gezin. Zijn vrouw is de zeer onderdanige moeder Aline. Zijn zoon Steven geeft hij de schuld van het feit dat hij moest trouwen. De al genoemde dochter Lineke, is zijn oogappel en kleine meisje.

Kortom genoeg ingrediënten voor een psychologische thriller, maar door het zeer lage tempo van het verhaal en de weinige spanning is het toch geen thriller, maar een roman. De schrijfster beschrijft heel veel alledaagse gebeurtenissen ( het klaarmaken van het eten, het uitzoeken van de was, het maken van een houtsnijwerk) in heel beeldende en uitgebreide scènes waardoor het tempo vrij laag is. De handelingen leiden soms zo af, dat je de draad van het verhaal even kwijtraakt. Dat is jammer gezien de spannende verhaallijn. Als deze dingen wat minder uitgebreid waren uitgewerkt en de personages wat meer, had het boek meer diepgang en meer spanning gekregen.

Toch is Dingen die niet mogen een heel mooi verhaal. Verteld vanuit het perspectief van moeder Aline en dochter Lineke, waarbij beide verhaallijnen elkaar heel mooi aanvullen. Al snel is overduidelijk wie de moordenaar is, maar juist de manier waarop de schrijfster de andere personages hier achter laat komen, vind ik zeker knap gevonden. Langzaam valt alles op zijn plaats. Misschien iets te langzaam, maar op de een of andere manier boeit het genoeg om te blijven lezen.

Conny Schelvis

Andere recensies

Ridders van het Gulden Vlies – Hannah Iterbeke, Marthy Locht, Jonas Goossenaerts, Claire Toussat, Steven Thiry – Lannoo – 176 blz. ‘Deze oude spullen verdienden nog enige aandacht.’ Zo zouden de woorden van graaf Amédée de Beauffort hebben geklonken toen hij in 1836 op...
Lees verder Categorie: Geschiedenis, Kunst & Cultuur, Non-fictie
| Reageer!
Nadia’s dag – Henrieke Herber – Illustraties: Miriam Bouwens – Luitingh – Sijthoff – 96 blz. Voorleesboeken kun je nooit genoeg in huis hebben. Ieder kind vindt het heerlijk om regelmatig voorgelezen te worden. En als zo’n boek met verhalen er dan ook nog...
Lees verder Categorie: Voorleesboek
| Reageer!
Atlas van de Homo Sapiens – Telmo Pievani en Valéry Zeitoun – Vertaling en bezorging: Joris Capenberghs – Noordboek – 215 blz. Het woord Atlas staat volkomen terecht in de titel van deze prachtige uitgave in koffietafelformaat. Direct vallen de mooie en talrijke kaarten...
Lees verder Categorie: Geschiedenis, Non-fictie
| Reageer!