Ontroerend en indrukwekkend

Beste mevrouw Eva – Valentijn de Heer – Uitgeverij Pluim – 190 blz.

Wanneer Elias een broertje krijgt dat verstandelijk beperkt blijkt te zijn, wordt het er thuis niet leuker op. Zijn vader, die sowieso al een moeilijke en egoïstische man is, wordt steeds gewelddadiger en zijn moeder kan het allemaal niet aan. Zij leunt steeds vaker en zwaarder op de jonge Elias die niet anders kan dan zelf maar voor zijn broertje Johannes te zorgen, zijn moeder keer op keer moed in te spreken en daarbij vooral zijn vader niet boos te maken. Zijn vader die zijn broertje niet kan zien of luchten. Buitenshuis weet niemand hoe het er in hun gezin aan toe gaat.

Dan komt Elias samen met zijn broertje bij toeval langs een houten huis en maakt hij kennis met mevrouw Eva en haar man. De man van mevrouw Eva die misschien een beetje gek is, maar wat in het houten huis geen enkel probleem is. Langzaam maar zeker voelt Elias zich steeds meer thuis bij mevrouw Eva en tijdens spelletjes durft hij soms wat los te laten over thuis. Dat heeft gevolgen. Maatschappelijk werk, politie en meldpunt kindermishandeling staan voor de deur. Genoeg voor Elias om zichzelf de schuld te geven.

Het verjaardagsfeestje van Johannes, het nietjes incident, de citotoets, maar ook het bezoek van zijn zwakke, egocentrische moeder die hem midden in de nacht wakker maakt omdat ze een praatpaal nodig heeft doen je als lezer verstijven. De auteur weet de personages zo levendig, zo realistisch neer te zetten, dat je aan de vader acuut een bloedhekel krijgt, bij de moeder viert sterke irritatie hoogtij en betrap ik mezelf erop de vrouw een schop onder haar achterste te willen geven en te roepen dat ze haar schouders eronder moet zetten.

Elias, (die door het gedrag van beide ouders geen moment kind mag zijn) en zijn broertje Johannes daarentegen zitten meteen verankerd in je hart. Hoewel mevrouw Eva de zachtheid zelve is en alleen maar goed wil doen voor Elias, heeft ze hem blijkbaar toch niet voldoende aangevoeld en dat zorgde in het laatste hoofdstuk bij mij voor pijnlijke ontroering en tranen.

Valentijn de Heer heeft met Beste mevrouw Eva een ontroerend en indrukwekkend verhaal geschreven dat de lezer nog lang zal bijblijven.

Susanne Koster

Boek bestellen!

Andere recensies

Luuk en Lotje – Het is winter – Ruth Wielockx – Clavis – 32 blz. Het is zo fijn dat er geweldige prentenboeken zijn voor de jongere doelgroep. Dit is er zo eentje. Terwijl ik dit aan het schrijven ben, is het op verschillende...
Lees verder Categorie: Prentenboek
| Reageer!
Doris – Lo Cole – Vertaling: Mariella Manfré – De Vier Windstreken – 32 blz. Wat een lief prentenboek is dit. Echt een zoekboek voor peuters. Het is in heerlijke kleuren uitgevoerd en dat is vooral toepasselijk, omdat het over een olifantje gaat waar...
Lees verder Categorie: Prentenboek
| Reageer!
Hein-Anton van der Heijden – Twee koffers – Elikser – 255 blz. De titel beschouwend zijn er twee mogelijkheden. De eerste is niet zo waarschijnlijk: de hoofdpersoon en verteller Léon Huet, “schrijver van bevlogen beschouwingen en boeken over film”, erft twee koffers met erotica...
Lees verder Categorie: Literatuur, Roman
| Reageer!