Onverwerkt verleden?

Diepe wonden โ€“ Nele Neuhaus โ€“ Querido – 392 blz.

Diepe wonden is het derde boek in de inmiddels uit zes delen bestaande serie rondom Pia Kirchhoff en Oliver von Bodenstein. De eerste twee delen zijn nog niet verschenen in het Nederlands. In Nederland zijn nu deel 4 ( Sneeuwwitje moet sterven) en deel 3 verkrijgbaar. De eerste drie delen gaf Neuhaus eerst in eigen beheer uit en daarna is ze ontdekt door een uitgeverij. Inmiddels zijn er al miljoenen boeken van haar verkocht. Wat mij betreft mogen de andere delen snel volgen. Nele Neuhaus heeft zich een mooie stijl eigen gemaakt.

Er is een misdaad die in eerste instantie onbegrijpelijk is. Dan blijkt toch dat verschillende mensen in de omgeving iets te vereffenen hebben. Neuhaus creรซert zo een situatie waarbij er verschillende verdachten zijn. Het politieduo probeert dan de alibi’s te kraken om zo tot een oplossing te komen. De weg naar de oplossing is niet rechtlijnig, maar er moeten wat zijpaden worden ingeslagen. Dit doet zij erg goed. Nergens verlies je het overzicht en het klopt allemaal.

Diepe wonden is het verhaal rondom vermoorde mensen die rond de 90 jaar zijn. Bij een Duits boek weet je dan meteen dat de oorlog een rol moet spelen. Het merkwaardige is dat de eerste vermoorde een jood is: Goldberg die geen tatoeage heeft van het concentratiekamp waar hij heeft gezeten maar onder de oksel een tatoeage heeft van zijn bloedgroep. Iets wat de Waffen SS deed! Bij een andere dode wordt in de kelder een hele nazi-verheerlijking gevonden. De titel zegt het al: ergens zit oud zeer. Nele Neuhaus heeft een mooi verhaal opgebouwd en tijdens een lezing die zij gaf in een tehuis voor ouderen vroeg een vrouw aan haar of het verhaal echt was gebeurd! Dat is in dit geval niet zo, maar de basis van het verhaal zou echt waar kunnen zijn.

Een goed opgebouwde thriller die ook in Nederland een groot publiek verdient! Begin wel te lezen als je tijd hebt, want door de vele personages moet je wel even in het verhaal komen, maar als je er dan eenmaal inzit wil je niet meer stoppen!
Wat mij betreft mogen de delen 5 en 6 snel vertaald worden en dan toch ook de eerste twee delen. De verhalen zijn goed en het is ook erg fijn dat je de hoofdpersonen ziet veranderen in de boeken. Pia en Oliver zijn geen statische personen en zijn een essentieel onderdeel van het verhaal. Ik heb deel 1 en 2 wel al gelezen in het Duits!)

Hier alle Duitse titels:
Die unbeliebte Frau, Mordsfreunde, Tiefe Wunden, Schneewittchen muss sterben, Wer Wind sรคt en Bรถser Wolf

Wim Krings

Andere recensies

Wat liefde kan doen – Lotte Kok – Lebowski – 286 blz. Lotte Kok debuteerde al op 22-jarige leeftijd met de roman Skydancer. Met haar tweede roman Hine vestigde ze zich permanent als authentieke stem in de Nederlandse literatuur. ‘Niks zeggen, behalve ‘ja’ en...
Lees verder Categorie: Roman
| Reageer!
Vanavond bij de rivier โ€“ Elin Meijnen โ€“ Leopold – 208 blz. Weer al een Young Adult boek waarvan ik heb genoten. Het weekte voor mij herinneringen los aan de vakanties in mijn jeugd toen wij nog met ons gezin jarenlang op dezelfde camping...
Lees verder Categorie: Young Adult
| Reageer!
Confetti vriendschap โ€“ Souad Hatrouf – Leopold – 144 blz. Een heel mooi boek en ook heerlijk eigentijds. Tijdens het lezen van het verhaal ontdek je precies wat ik daarmee bedoel. Als Esma na de vakantie op school komt, merkt ze dat haar vriendin...
Lees verder Categorie: Kinderboeken
| Reageer!