Ook leuk als je thuis blijft…

Jippie naar Duitsland! – Kitty van Zanten – Kosmos – 128 blz.

jippie naar duitslandDe Wat&Hoe serie is uitgebreid met Wat & Hoe kids.
Jippie naar Duitsland! is het vierde boekje uit deze reeks.
Eerdere boekjes gingen over Frankrijk, Italië en Spanje.

Jippie is een rugzakje en neemt je mee door het boek. Op een speelse manier leer je het land kennen en de taal. Er worden waargebeurde verhalen verteld, de geschiedenis van het land, per regio en beste tips voor uitstapjes en de leukste plekjes voor kinderen. Verder zijn er vertaalzinnen om heel makkelijk contact te maken met Duitse vrienden en vriendinnen op de camping of in je hotel.

Verder vermeldt de achterflap dat het:
-een unieke combinatie van reis-en taalgids is voor kinderen,
-meer dan 200 leuke tips,
-vol (taal-)grapjes, spelletjes en met layar-beeld en geluid voor saaie reismomenten.

Het boekje heeft een handig formaat en dus ideaal om mee te nemen op reis.
De cover spreekt direct aan door de vrolijke illustraties en kleuren. Na een korte uitleg over het boekje en Jippie kom je bij de inhoudsopgave. Elk hoofdstuk heeft zijn eigen kleur zodat je makkelijk en snel bij het stukje komt wat je wilt lezen. Na een stuk geschiedenis over het land en een paar beroemde Duitse sprookjes volgt er informatie over de taal, de regio’s, uitstapjes en zijn er vertaalzinnetjes, spelletjes, woordenlijstjes etc.

Het boekje is niet alleen vrolijk en speels maar ook interessant en leerzaam. Door de info over het land kun je het ook als werkstukboekje kunnen gebruiken en de kinderen komen zo ook wat over geschiedenis te weten, wat ook mooi meegenomen is. Het boekje bevat als extra op vier pagina’s digitale informatie die je kan scannen met een layar-app (gratis te downloaden).

Op zich vond ik dit wat overbodig, van de vier pagina’s was er één waarbij je woordjes in het Duits hoorde en dat was op zich wel leuk ook om uitspraak te oefenen. Op de achterflap stond “leuk voor de saaie reismomenten” maar dat viel dus een beetje tegen naar mijn idee, maar dat kunnen kinderen heel anders beleven. Door de vrolijke opzet en weetjes is het een boekje dat niet alleen voor kinderen leuk is om te lezen. Dus de waarschuwing op het boekje “ pas op dat je ouders het niet afpakken !”daar kon ik me wel in vinden.

Conny Schelvis

Femke Schelvis (11jaar):

Ik vond Jippie naar Duitsland! een leuk boekje met gezellige kleuren en tekeningen. Het is leuk om zo meer te weten over Duitsland hoe het daar was en nu gaat. De woordjes zijn leuk om te oefenen en de woordspelletjes ook. Je hoeft het niet op volgorde te lezen, je kan het pakken en overal beginnen te lezen wat ook fijn is. Lekker bladeren en lezen wat je dan wilt ! Ik wil nu eigenlijk ook de andere landen wel lezen, ook al ga ik er niet naar toe en het zou ook leuk zijn als er een boekje over Nederland komt.

Andere recensies

De ontdekking van Holland – Jan Brokken – Atlas Contact – 302 blz. Dit boek draait om Hotel Spaander in Volendam. Al in de jaren tachtig van de vorige eeuw werd Jan Brokken attent gemaakt op het feit dat het ooit een verzamelplaats was...
Lees verder Categorie: Geschiedenis, Kunst & Cultuur, Non-fictie
| Reageer!
Ugly Girls – Lisa Bjärbo, Johanna Lindbäck, Sara Ohlsson – Vertaling: Lammie Post – Ploegsma – 256 blz. Toen ik dit boek in handen had vond ik het al heel bijzonder om te zien dat het door drie verschillende auteurs was geschreven. En nadat...
Lees verder Categorie: Young Adult
| Reageer!
Het eiland van Anna, Schokland en de geschiedenis van een thuis – Eva Vriend – Atlas Contact – 285 blz. In augustus 2023 bracht ik samen met mijn man een bezoek aan Schokland, het voormalige eiland in de Noordoostpolder, dat sinds 1995 tot het...
Lees verder Categorie: Boek van de week, Geschiedenis, Non-fictie
| Reageer!