Oorlog op het Engelse platteland

De oorlog die mijn leven redde – Kimberly Brubaker Bradley – Vertaling Ernst Bergboer – Callenbach – 288 blz.

Kimberley Brubaker Bradley is een New York Times bestsellerauteur en heeft al diverse jeugdboeken op haar naam staan. Met het boek De oorlog die mijn leven redde vertelt ze het verhaal van Jamie en Ada op het Engelse plattenland tijdens de Tweede Wereldoorlog.

Het verhaal begint in 1939. Ada is negen jaar en woont met haar moeder en broertje Jamie van zes in een eenkamerappartement in Londen. Ze leven in armoede en haar moeder houdt Anna binnen vanwege haar klompvoet. Ze mag de deur niet uit en wordt mishandeld. Veel kinderen worden geëvacueerd vanuit Londen naar het platteland. Als Jamie ook wordt geëvacueerd vlucht Ada met hem mee.

Daar aangekomen staan ze niet op de lijst en worden ze ondergebracht bij Susan Smith die deze verplichting als een zware last ziet, maar toch op zich neemt. Ada leeft op. Ze leert lezen en schrijven, paardrijden en hoe het is als iemand om je geeft. Ada wordt zelfs meegenomen naar een arts om te kijken of er wat aan haar voet kan worden gedaan. Voor deze operatie heeft ze echter toestemming nodig van haar moeder. Susan besluit haar te schrijven en de reactie van haar moeder zal uitwijzen hoe haar toekomst er uit gaat zien.

De schrijfster weet heel beeldend de situatie op het Engelse platteland te beschrijven, terwijl ze het verhaal heel eenvoudig en sober weet te houden. De armoede en erbarmelijke omstandigheden waar de kinderen in wonen bij hun moeder en de grote contrasten met het platteland waar ze terecht komen. De verwondering van Ada die bijvoorbeeld nog nooit op een toilet heeft gezeten (weggestopt met een emmer in het appartement bij haar moeder) en van beide kinderen op de badkamer met waterleiding bij Susan. Zelf de eerste keer dat Ada de grassprietjes onder haar voeten voelt is zo beschreven dat je bijna het gras zelf kan voelen. Maar ook de kracht en het doorzettingsvermogen van Ada is mooi verwoord. De titel spreekt voor zich. Dankzij de oorlog wordt Ada gered van haar uitzichtloze bestaan bij haar moeder en kan ze zich verwonderen over het leven.

Het verhaal is heel toegankelijk. Qua taalgebruik is het geschikt voor lezers vanaf ongeveer tien jaar, maar ook voor volwassenen is het boeiend om te lezen tot de laatste bladzijde.

Conny Schelvis

Andere recensies

Het wilde leven van Billy de Hamster – Catharina Valckx – Gottmer – 144 blz. Een lekkere dikke bundel met verhalen die allemaal gaan over de hamster Billy en zijn vriendjes, Pierke de worm en Trijntje de muis. Ik blijf het zo bijzonder vinden...
Lees verder Categorie: Kinderboeken
| Reageer!
Theo Thijssen (1879 – 1943) – Peter-Paul de Baar – Van Oorschot – 543 blz. Het valt te prijzen dat uitgeverij Van Oorschot deze biografie met als ondertitel ‘Schrijver, schoolmeester, socialist’ heeft uitgegeven. Voor een dergelijke titel is slechts een nichemarkt, want wie is...
Lees verder Categorie: Biografie & Autobiografie, Boek van de week
| Reageer!
FC UFO, alien in de spits – Annemarie van der Eem – Illustraties: Jelle Brunt – Billy Bones – 104 blz. FC UVO verandert in FC UFO. Hoe die verandering tot stand is gekomen is heerlijk te lezen in dit eerste deel van een...
Lees verder Categorie: Kinderboeken
| Reageer!