Op elke bladzijde een lach

Knots Knetter Gek – Tosca Menten – Van Goor – 463 blz.

KnotsknettergekOver een zeer ernstige ramp en weggestopt worden in een bejaardenhuis met een garnaal, dat is best wel knots knetter gek…
Tosca Menten schrijft sinds 1999 kinderboeken en heeft inmiddels vijfentwintig boeken op haar naam staan. Ze zijn voor verschillende leeftijdsgroepen, maar ze is vooral bekend door haar serie over Dummie de mummie.
Haar boeken zitten vol fantasie en spanning maar hoe spannend, zielig of eng het ook is, de humor loopt er als een rode draad doorheen.
“Iedere bladzijde een lach, of liever nog een paar keer lachen zou het mooiste zijn …” prijkt op de achterzijde van een van haar boeken.

Haar laatst verschenen boek is Knots Knetter Gek, een paperback met daarin twee van haar eerder verschenen boeken: Operatie zeer ernstige ramp en Tom Piekepol en de schat van Kartoni.

Operatie Zeer Ernstige Ramp(2005)

“De meeste kinderen zijn best aardig (BA) , maar je hebt ook LP’s ( lastpakken), ZP’s (zeurpieten) en DL’s ( dwarsliggers). In een heel enkel geval is iemand een ZER : een Zeer Ernstige Ramp” althans volgens meester Storm…

Na een korte inleiding, waarbij we kennis maken met de hoofdfiguren die zeer uitgebreid worden beschreven, begint het boek als Nona Ketel verhuist naar
Sanpeperveen en tegenover Sam Veterklep komt te wonen. Sam Veterklep is een onuitstaanbare jongen, hij pest en treitert iedereen, ook zijn ouders en is alleen maar aardig tegen zijn rat Hercules.
De volgende dag op school valt Nona om van verbazing als ze ziet hoe vreselijk Sam is. Iedereen is bang voor hem is (zelfs de juffrouw) en niemand doet iets tegen hem. Vastbesloten om tegen Sam in te gaan gaat ze, op aanraden van meester Storm, op zoek naar zijn zwakke plek om wraak te nemen. Samen met haar vriend Niels ontdekken ze er twee: Sam is bang in het donker en zijn grote liefde voor zijn rat Hercules. Nona en Niels ontvoeren Hercules en met hulp van juffrouw van den Toorn voeren ze een plan uit in de hoop dat Sam verandert in een gewone jongen…

Tom Piekepol en de schat van Kartoni(2006)

Tom is een jongen van tien jaar met een vreselijke moeder. Als zij met vakantie gaat, mag hij niet mee, maar moet hij naar tante Nel. Tom vindt dat helemaal niet erg, want dat is zijn lievelingstante en hij wil daar veel liever naar toe dan met zijn moeder mee.
Op de dag van vertrek belt tante Nel echter op dat ze ziek is en kan hij niet naar haar toe. Zijn moeder wordt woedend, wil echt Tom niet mee en verzint dat hij maar naar het ziekenhuis moet. De dokter daar laat zich omkopen en stopt Tom in het nabijgelegen bejaardenhuis op een kamer bij meneer Kartoni, die vrolijk rondloopt, terwijl hij roept “ik ben een garnaal , ik ben een garnaal” zodra er een zuster of dokter in de buurt is.

Als hij alleen is met meneer Kartoni blijkt deze man niet in de war te zijn maar het te spelen. Hij doet net of hij gek is, zodat hij op zijn gemak op zoek kan gaan naar de schat die zijn tante aan hem heeft nagelaten, maar die per ongeluk in het bejaardenhuis terecht is gekomen.
Samen gaan ze op zoek, ze zijn echter niet de niet de enigen. De vervelende zuster Olie heeft er over gehoord en wil de schat zelf houden, net als de maatschappelijk werkster die er ook mee vandoor wil gaan….
Het tweetal krijgt hulp uit een onverwachte hoek maar of dat wel echte hulp is?

Beide verhalen zijn in de Tosca Menten stijl geschreven: de hoofdfiguren worden uitgebreid omschreven, op het komische af… Er zijn extremen in de hoofdfiguren qua karakters en gedrag en dat maakt het ook leuk om te lezen.
Het is lekker vlot en vrolijk geschreven en dat van die lach op elke bladzijde dat
lukt zeker wel….
Voor kinderen die niet bekend zijn met haar boeken, of alleen met Dummie de mummie, is dit een leuke kennismaking, immers twee boeken in één jasje en voor haar fans is het te hopen dat er snel weer een nieuw boek komt!

Conny Schelvis

Femke Schelvis(11 jaar): In dit boek staan twee verhalen van Tosca Menten die al eerder als aparte boeken zijn verschenen. Alle twee de verhalen zijn hartstikke leuk en grappig. Ze lezen lekker snel weg omdat ze zo grappig zijn. De tekeningen zijn van Elly Hees en maken de verhalen echt helemaal compleet. Ik zou niet kunnen zeggen welke van de twee verhalen ik het grappigste vind, want ik kan niet kiezen.

Andere recensies

Confetti vriendschap – Souad Hatrouf – Leopold – 144 blz. Een heel mooi boek en ook heerlijk eigentijds. Tijdens het lezen van het verhaal ontdek je precies wat ik daarmee bedoel. Als Esma na de vakantie op school komt, merkt ze dat haar vriendin...
Lees verder Categorie: Kinderboeken
| Reageer!
De kathedralenbouwers – Georges Duby – Vertaling: Ger Groot – Noordboek – 448 blz. Georges Duby (1919-1996) behoort tot een van de bekendste Franse historici. De middeleeuwen vormden zijn specialiteit. In 1970 werd hij verkozen tot hoogleraar aan het Collège de France, op de...
Lees verder Categorie: Geschiedenis, Kunst & Cultuur, Non-fictie
| Reageer!
Hoe besta je na? – Frénk van der Linden & Pieter Webeling – Luitingh-Sijthoff – 252 blz. Op de achterflaptekst staat dat dit een troostrijk boek is voor iedereen die worstelt met het verlies van een dierbare. Het boek bevat een verzameling interviews uit...
Lees verder Categorie: Mens & Maatschappij, Non-fictie
| Reageer!