Op expeditie met Will Jaeger

Doodsvlucht – Bear Grylls – Vertaling: Ruud van de Plassche – The House of Books – 411 blz.

Bear GryllsBear Grylls is wereldwijd bekend als avonturier, survival en outdoorexpert. Grylls presenteerde survivalshows op Discovery Channel en schreef meerdere survivalboeken.
Doodsvlucht is het eerste deel in de Will Jaeger-trilogie en is Grylls fictiedebuut, gebaseerd op zijn eigen avonturen en het geheime oorlogsverleden van zijn grootvader.

Will Jaeger is een survival expert en heeft samen met twee kameraden een succesvol outdoorbedrijf opgezet, gespecialiseerd in extreme reizen en uitstapjes. Als zijn vrouw en zoon worden ontvoerd, laat hij alles achter zich om in een uithoek van de wereld les te gaan geven in een nederzetting. Door een coupe komt hij daar in een gevangenis terecht waar hij gemarteld wordt en eigenlijk ten dode is opgeschreven.

Hij wordt bevrijd en gevraagd om een missie te gaan leiden naar een mysterieus oorlogsvliegtuig met een dramatisch geheim in de jungle van de Amazone. Deze missie wordt op poten gezet door een televisiemaatschappij, maar al snel blijkt dat zij niet de enige zijn die het toestel zoeken. De andere partij vindt zijn oorsprong in Nazi-Duitsland en die zit in een complot dat gestopt moet worden.

Het verhaal begint met een noot van de schrijver waarin hij vertelt over zijn grootvader en diens geheimzinnige oorlogsverleden. Daarna volgen er 94 hoofdstukken voorafgegaan door drie krantenartikelen. Door dit voorwoord en de artikelen wordt je nieuwsgierigheid geprikkeld en stap je in het verhaal. Het begint als Will Jaeger in de gevangenis wordt gemarteld. Gaandeweg in het verhaal wordt duidelijk wie hij is en hoe hij daar is gekomen en waarom.

Grylls heeft een goed oog voor detail en heeft een boeiende vertelstijl. Zijn ervaringen als avonturier en survivalexpert komen naar voren in dit verhaal. Tijdens de expeditie zijn er situaties die hij hierdoor levensecht over laat komen. Waarbij ik af en toe blij was het verhaal te mogen lezen en niet te hoeven beleven als ze door de jungle ploeteren met alle gevaren van dien (giftige spinnen, vijandelijke stammen). De situaties volgen elkaar snel op en daardoor verveelt het verhaal geen moment. De zinnen zijn kort en bondig en het taalgebruik prettig en vlot leesbaar.

Het is niet alleen maar een spannende en snelle thriller maar er zit een heel verhaal in wat goed wordt uitgewerkt. Omdat je weet dat er elementen in zitten die op waarheid berusten vergeet je af en toe dat je fictie zit te lezen, zo realistisch komt het verhaal over.

Ik vond het jammer dat het verhaal abrupt aan zijn einde kwam. Ik wist dat het het eerste deel van een trilogie was maar om dan te eindigen met “Will Jaeger keert terug.” vond ik heel onbevredigend en een beetje overbodig. Wel hoop ik dat-ie wel zeer snel terugkeert, want ik ben heel nieuwsgierig naar het volgende deel !

Conny Schelvis

Andere recensies

Doris – Lo Cole – Vertaling: Mariella Manfré – De Vier Windstreken – 32 blz. Wat een lief prentenboek is dit. Echt een zoekboek voor peuters. Het is in heerlijke kleuren uitgevoerd en dat is vooral toepasselijk, omdat het over een olifantje gaat waar...
Lees verder Categorie: Prentenboek
| Reageer!
Hein-Anton van der Heijden – Twee koffers – Elikser – 255 blz. De titel beschouwend zijn er twee mogelijkheden. De eerste is niet zo waarschijnlijk: de hoofdpersoon en verteller Léon Huet, “schrijver van bevlogen beschouwingen en boeken over film”, erft twee koffers met erotica...
Lees verder Categorie: Literatuur, Roman
| Reageer!
De C is voor Celia – Heleen Blesgraaf – Moon – 240 blz. De zestienjarige Celia is de derde (dus de derde letter van het alfabet) van een gezin met 13 kinderen. Ze is close met haar oudste zus Arlette en haar broer Barto....
Lees verder Categorie: Jeugdboeken, Young Adult
| Reageer!