Opgroeien in een magische wereld

Yougian: Het nest van de Harpij – Latoya Moirae – Zilverspoor – 257 blz.

yougian-het-nest-van-de-harpij---latoya-moirae[0]Latoya Moirae is freelancevertaler vanuit het Engels en Duits. Ze geniet van de baan omdat die zo samenhangt met schrijven, wat haar allergrootste passie is. Daarnaast tekent en schildert ze ook graag, met name Japanse anime en landschappen. Toch heeft ze de illustratie op de voorkant van Yougian: Het nest van de Harpij niet zelf gemaakt. Het nest van de Harpij is het eerste deel van Moirae’s Yougian-triologie.

De elfjarige Justin Daly woont met zijn ouders in het rustige dorpje Yougian. Op een avond vinden ze een verwilderd meisje voor hun deur. Ze weet alleen nog dat ze Allyn heeft en dat ze van de Kristalbergen is gekomen. Al snel ontstaat er speciale band tussen Allyn, Justin en hun vriend James. Maar niet alles is rozengeur en maneschijn.

De jaren verstrijken Justin, Allyn en James worden pubers met de bijkomende puberproblemen. Gevoelens kunnen de hechte band tussen de drie verbreken. Maar Allyn blijkt ook magische krachten te bezitten. Krachten die haar kunnen helpen het dorp te beschermen tegen een grote dreiging: Morag. Morag is de laatste Harpij en zij wil haar honger stillen door de laatste bron van magie op aarde te verslinden. In Morags tocht op zoek naar Allyn maakt zij vele onschuldige slachtoffers. Kan het drietal het monster stoppen voor ze iedereen uitmoordt?

De Harpij is het grote gevaar en de strijd tegen dit monster is de climax van het boek, maar vooral de ontwikkeling van de drie tieners is wat het verhaal maakt. Justin, Allyn en James krijgen te maken met veranderende lichamen, verliefdheid en andere puberproblemen. Voor Allyn komt er nog bij dat ze haar magie ontwikkelt. Dat ze zo anders is dan de meeste bewoners van het idyllische dorpje Yougian, maakt het opgroeien ook niet bepaald makkelijker. Geaccepteerd worden door de samenleving blijkt misschien wel de grootste uitdaging te zijn voor het jonge meisje.

“Mevrouw Witlig leek haar neus op te trekken en haar zuster volgde haar voorbeeld. ‘Zo’n meisje als zij is niet op haar plaats in ons dorpje. Wij zijn allemaal doodnormale mensen, landarbeiders. De manier waarop zij lacht en straalt… Alsof ze niet van deze wereld is. Ik hoop dat je ouders weten wat ze zich op de hals hebben gehaald.’”

Zoals uit het citaat ook blijkt, heeft Moirae gekozen om het verhaal te schrijven uit Justins perspectief. Ondanks dat hij niet het meest bijzondere personage is in Het nest van de Harpij, krijg hij toch de hoofdrol toebedeeld. Terwijl Allyn een meer voor de hand liggende keuze zou zijn geweest. Daarnaast is de bijzondere gave van Allyn niet het enige belangrijke onderwerp van het boek, maar is het slechts een onderdeel van alle problemen waar tieners tegenaan lopen. De magie is goed verwerkt in het verhaal.

Leuk is het onverwachte einde. Ook dit ligt niet voor de hand. Vooral dat maakt Het nest van de Harpij net even anders dan veel andere jeugdboeken die zich afspelen in een magische fantasiewereld.

Felice Beekhuis

Andere recensies

De Camino – Anya Niewierra – Luitingh – Sijthoff – 375 blz. Lotte en Marjo, twee Nederlandse vriendinnen, ontmoeten op hun vakantie in Duitsland twee mannen, op wie ze verliefd worden. Lotte op Emil Jukić, een Bosnisch – Kroatische oorlogsvluchteling en Marjo op Paul...
Lees verder Categorie: Roman, Thrillers & Spanning
| Reageer!
Luuk en Lotje – Het is winter – Ruth Wielockx – Clavis – 32 blz. Het is zo fijn dat er geweldige prentenboeken zijn voor de jongere doelgroep. Dit is er zo eentje. Terwijl ik dit aan het schrijven ben, is het op verschillende...
Lees verder Categorie: Prentenboek
| Reageer!
Doris – Lo Cole – Vertaling: Mariella Manfré – De Vier Windstreken – 32 blz. Wat een lief prentenboek is dit. Echt een zoekboek voor peuters. Het is in heerlijke kleuren uitgevoerd en dat is vooral toepasselijk, omdat het over een olifantje gaat waar...
Lees verder Categorie: Prentenboek
| Reageer!