Over pieremachochels, vakantievierende bezoekers en andere hilariteit

Hilarisch Frankrijk – Ludique le Vert – Uitgeverij Grenzenloos – 200 blz.

hilarischfrankrijkOp de voorkant van het boek prijkt een foto van een oude, geroeste en overwoekerde auto. Ik kan het merk niet meer herkennen maar het zou best eens een 2CV kunnen zijn. De natuur heeft inmiddels helemaal bezit genomen van het wrak. Die foto, samen met de titel, belooft heel wat! De schrijver weet dat ook waar te maken dankzij zijn vrolijke en ludieke vertelstijl. Het eerste wat me opvalt wanneer ik het boek open zijn de grote letters en de ruime regelafstand. Dat maakt het boek wel makkelijk te lezen, wellicht zelfs zonder leesbril! Ik weet het niet, maar het zou zomaar kunnen.

De schrijver en zijn vrouw zijn gepensioneerd en willen graag in Frankrijk gaan wonen. Ze bezoeken een plaatselijke makelaar die hen een aantal huizen in de omgeving laat zien, maar het is allemaal niet wat ze willen. Het lijkt allemaal teveel op een “Hollandse bouwmarktbuitenwijk”. Uiteindelijk vinden ze hun authentieke en traditionele stulpje met behulp van een andere makelaar en de koop wordt vlot geregeld. Al snel blijkt dat er zo hier en daar flink wat werk verricht moet worden aan het oude boerderijtje om het weer enigszins bewoonbaar te maken. Zo komt op een dag het halve dak naar beneden wanneer er wat dakpannen vervangen moeten worden. Maar de nieuwe bewoners lijken nergens van in paniek te raken en weten alles te repareren met behulp van aardige buren die te pas en te onpas hun huis binnen komen wandelen.

Ik had al eens eerder boeken gelezen over mensen die emigreren naar een ander land, maar dat betrof altijd jongeren. Dit is voor mij het eerste boek waarin een gepensioneerd echtpaar vertelt over hun emigratie. Wat me opvalt, is dat het daardoor veel minder over kluswerkzaamheden gaat en over culturele misvattingen. Het lijkt wel of het echtpaar al jaren in Frankrijk woont, het gaat allemaal vrij makkelijk, ook het contact met buren. Het zou best eens kunnen dat dat voor een deel te danken is aan de vele flessen wijn die geopend worden.

Het meest hilarisch aan dit boek is wel de vertelstijl van de schrijver. Het leven op het Franse platteland komt allemaal heel kalmpjes en gemoedelijk op me over, maar het is de schrijfstijl van de schrijver en zijn blik op de wereld die het verhaal zeer humoristisch maken. Voor elk woord weet hij wel een zeer apart synoniem te bedenken. Zo beschrijft hij een uitgewoonde en tot op de draad versleten bestelbus als een “pieremachochel”. Daarna vertelt hij dat volgens hem een auto aan slechts één enkele voorwaarde moet voldoen en dat is dat er een geit in moet kunnen bevallen.

Kortom, Hilarisch Frankrijk is een zeer vermakelijk boek dat je ook gerust kunt lezen wanneer je zelf totaal geen emigratieplannen hebt.

Corine Gorter

Andere recensies

Vandaag komen we niet meer thuis – Enne Koens – Illustraties: Maartje Kuiper – Luitingh-Sijthoff – 239 blz. Eerder las ik van Enne Koens (1974) Die zomer met Jente (2019) en Vanaf hier kun je de hele wereld zien (2021), twee jeugdboeken die veel...
Lees verder Categorie: Boek van de week, Jeugdboeken
| Reageer!
Middeleeuwse medemensen – Jonas Roelens & Nathan van Kleij – Ertsberg – 337 blz. Over de middeleeuwse mens en maatschappij heersen zeer eenzijdige opvattingen. De mensen waren bang van God. Genot op seksueel vlak was uitgesloten. Alles moest staan in het teken van de...
Lees verder Categorie: Geschiedenis, Non-fictie
| Reageer!
Het addergebroed van Slot Thetinga – Margaretha van Andel – Lemniscaat – 275 blz. Dit verhaal speelt zich af in de zeventiende eeuw in het Friese Wiuwert. Het Slot Thetinga wordt bewoond door de labadisten. Aanhangers van de leer van prediker Jean de Labedie....
Lees verder Categorie: Historische roman, Jeugdboeken
| Reageer!