Poëtisch en krachtig

De steen en de tijd – Rian Visser en Tineke Meirink – Books2download – 26 blz.

Het prentenboek De steen en de tijd vertelt over een zwerfsteen die vanuit de ijstijd langzaamaan afglijdt naar Nederland. De reis duurt vele eeuwen, maar de steen is geduldig. Als hij aarde onder zijn rug voelt, zou je denken dat zijn reis ten einde is, maar de mens heeft intussen zijn intrede gedaan, inclusief gereedschappen en machines, en de steen wordt verplaatst en rechtop gezet. Dan krijg hij een bijzondere functie. Mensen praten tegen hem aan en vinden troost bij de steen, zonder dat hij daar zelf iets voor hoeft te doen. De steen ís er gewoon.

Totdat hij op een dag op een vluchtheuvel terechtkomt waar auto’s omheen razen, en niemand meer oog voor hem heeft. Dat verandert pas weer als het sneeuwt, de wereld stil en wit wordt, kinderen om hem heen spelen, en de steen terugdenkt aan vroeger, honderdvijftigduizend jaar geleden, toen het ook zo koud was.

Knap, hoe auteur Rian Visser in slechts eenentwintig korte teksten honderdvijftigduizend jaar weet te beslaan. En knap, hoe illustrator Tineke Meirink dit verhaal in beeld weet te vangen.

In de poëtische teksten staat geen woord te veel of te weinig, en de krachtige tekeningen doen de rest. Mooi dat het boek begint met een zwart-wit plaat, en dat de tekeningen op de volgende pagina’s steeds meer kleur krijgen.

De full-spread illustraties geven de diverse tijdsbeelden perfect weer, zonder dat de pagina’s te vol worden, en de blokjes tekst zijn organisch in de tekeningen gevoegd.

Rian Visser is schrijver en grafisch vormgever, en ze brengt haar boeken zowel onder bij gevestigde uitgeverijen als bij haar eigen uitgeverij Books2download. Met De Boekenbus en De wedstrijd van Schildpad en Haas hebben Visser en Meirink bewezen dat ze samen aantrekkelijke en toegankelijke prentenboeken kunnen maken. Met De steen en de tijd bewijzen ze dat opnieuw.

Tiny Fisscher

Boek bestellen!

Andere recensies

Confetti vriendschap – Souad Hatrouf – Leopold – 144 blz. Een heel mooi boek en ook heerlijk eigentijds. Tijdens het lezen van het verhaal ontdek je precies wat ik daarmee bedoel. Als Esma na de vakantie op school komt, merkt ze dat haar vriendin...
Lees verder Categorie: Kinderboeken
| Reageer!
De kathedralenbouwers – Georges Duby – Vertaling: Ger Groot – Noordboek – 448 blz. Georges Duby (1919-1996) behoort tot een van de bekendste Franse historici. De middeleeuwen vormden zijn specialiteit. In 1970 werd hij verkozen tot hoogleraar aan het Collège de France, op de...
Lees verder Categorie: Geschiedenis, Kunst & Cultuur, Non-fictie
| Reageer!
Hoe besta je na? – Frénk van der Linden & Pieter Webeling – Luitingh-Sijthoff – 252 blz. Op de achterflaptekst staat dat dit een troostrijk boek is voor iedereen die worstelt met het verlies van een dierbare. Het boek bevat een verzameling interviews uit...
Lees verder Categorie: Mens & Maatschappij, Non-fictie
| Reageer!