Poezenpsycholoog of schrijfster?

Sinds ze haar eerste knalroze geurpen kon vasthouden, schrijft Eline Stiekema. Eerst korte verhaaltjes, een paar jaar later vormde ze de éénkoppige redactie van Big Book, een zelfgemaakt krantje. Ze wist wat ze wilde: poezenpsycholoog worden, óf schrijfster. Met de poezenpsychologie is het nooit iets geworden, maar schrijven doet ze nog steeds het allerliefst. Bij uitgeverij Luitingh-Sijthoff verscheen in 2014 haar eerste boek: Dubbelspel, een vrolijke chicklit over een tweeling met een geheime missie. Ze blogt graag over schrijven en alles wat daarmee te maken heeft. Over schrijven raakt ze namelijk nooit uitgepraat, en ze merkt dat er nog altijd veel vragen zijn over hoe je dat nou voor elkaar krijgt, een boek schrijven. Een toverformule is er natuurlijk niet, maar ze deelt graag haar tips and tricks. .

In 2014 verscheen Dubbelspel. Waarom koos je destijds voor die titel, die natuurlijk al heel bekend was door het boek van Frank Martinus Arion?

Dubbelspel gaat over een tweeling die zich voordoet als dezelfde persoon. Op die manier spelen ze een gemeen spelletje met de vrouwelijke hoofdpersoon Audrey. Ik vond de titel zo goed bij het thema passen, dat ik gewoon niets anders meer kon bedenken vanaf het moment dat ik Dubbelspel eenmaal in mijn hoofd had. Ik heb het toen dus maar zo gelaten, ook omdat ‘mijn’ Dubbelspelduidelijk bij een totaal ander genre hoorde dan dat van Arion.

Het heeft drie jaar geduurd voor je tweede boek, Switch, verscheen. Kostte het je moeite om een opvolger voorDubbelspel te schrijven?

Het schrijven op zich kostte me niet zo veel moeite, het schrijven van iets waar ik echt tevreden mee was wel! Ik had de eerste versie al vrij snel af, maar mijn uitgever en ik waren het erover eens dat het te veel op Dubbelspel leek en ‘te chicklit’ was. Ik wilde in plaats daarvan graag een boek schrijven voor een wat bredere doelgroep en ook wat oudere lezers aanspreken. Dat was en is nog steeds een heel proces, waardoor Switch lang op de plank is blijven liggen. Uiteindelijk vond ik het zonde om er niets mee te doen, het was tenslotte al af en lezers vroegen wanneer er een nieuw boek van mij zou verschijnen. Toen heb ik het hier en daar wat herschreven en het op eigen houtje uitgegeven – gewoon voor wie het leuk vond om het te lezen. Oorspronkelijk wilde ik het zelfs alleen als e-book uitgeven, maar toen kwam ik erachter hoe gemakkelijk ik er een paperback van kon laten maken, en zo ging het balletje rollen. Want als je dan toch een paperback laat maken, wil je ook een mooie cover. En als je dan zo’n mooi boek in handen hebt, wil je ook dat het wat aandacht krijgt. En voor je het weet is het helemaal niet meer zo’n klein project…

Dubbelspel kwam uit bij Luitingh – Sijthoff en Switch bij Brave New Books. Heb je Switch aangeboden aan LS? Zo ja, waarom wilden ze het boek niet uitgeven?

Luitingh-Sijthoff en ik hebben destijds in goed overleg besloten om niet verder te gaan met Switch, eigenlijk vooral op basis van een gevoel. Het gevoel van ‘dit is het net niet’. Het boek paste niet goed in hun fonds en zelf was ik er op dat moment ook niet helemaal tevreden over (zie boven).

Brave New Books is selfpub. Was er geen andere uitgever die Switch wilde hebben?

Misschien wel, maar mijn intentie was om het op kleine schaal uit te geven, omdat ik het zonde vond als er helemaal niets meer met het manuscript gebeurde. Ik heb het dus niet bij andere uitgevers aangeboden. Dat betekent overigens zeker niet dat ik een volgend boek niet bij een uitgever zou aanbieden. Zoals ik er nu over denk, was selfpublishing een eenmalig uitstapje.

Hoe zie je je toekomst als schrijfster?

Ik zou wel graag een boek schrijven waar wat meer spannende elementen in zitten. Ik wil graag wat serieuzere thema’s aansnijden, terwijl het verhaal toch ‘feelgood’ blijft. Ik ben nu nog veel aan het brainstormen en opzetjes aan het uitwerken, maar een volgend boek komt er wat mij betreft zeker!

Vragen over Switch:

Met welk personage had je zelf de grootste klik: Bo of Maud? Waarom juist dat personage?

Met Maud, omdat ze zo’n lekker laat-maar-waaien-type is. Dat was leuk om te schrijven. Met Maud zou ik bevriend kunnen zijn, Bo staat qua karakter een stuk verder van me af.

Als jij zelf een tijdje kon ruilen van leven, met wie zou je dan willen ruilen en waarom?

Ik moet er zelf eerlijk gezegd niet aan denken om met iemand te ruilen, ik vind mijn eigen leven veel te leuk! Maar als het dan toch zou moeten, dan het liefst met een reisblogger. Zodat ik een paar mooie reisjes kan maken en daar een paar mooie verhalen over kan schrijven.

Wat is je inspiratie voor dit verhaal geweest?

Het was een idee dat me plotseling inviel. Ik kan me niet echt een duidelijke aanleiding herinneren; het was er gewoon opeens. Ik denk dat ik wat zat te mijmeren over mijn vriendinnen en hoe onze levens van elkaar verschillen.

De cover van Switch is simpel opgezet met vrolijke, zachte kleuren. Is dit jouw eigen idee geweest?

Mijn vriend Berend heeft de cover voor me ontworpen. Hij vond het leuk om ook eens een boekomslag te ontwerpen. Hij is een beetje gaan experimenteren met verschillende ideeën en al vrij snel ontstond het huidige ontwerp. Ik was meteen erg enthousiast, dus dat is het geworden.

In Switch zijn diverse thema’s verweven. Was dit een vooropgezet plan of is dit tijdens het schrijven ontstaan?

De meeste thema’s heb ik van tevoren bedacht. Ik denk een boek vaak helemaal uit voor ik het ga schrijven. Tijdens het schrijven kwamen sommige thema’s wel sterker naar voren dan anderen. Ik vond het bijvoorbeeld verrassend leuk om over Lucas en Jackie te schrijven, dus die heb ik een wat grotere rol gegeven dan ik oorspronkelijk had gepland.

Ben je al met een nieuw boek bezig? Zo ja, kun je een tipje van de sluier oplichten?

Ik ben op dit moment verschillende ideeën aan het uitwerken en heb er nog geen gekozen om definitief mee verder te gaan. Nog even geen tipje van de sluier dus, helaas… Ik heb mezelf wel als doel gesteld om in 2017 weer een manuscript af te ronden. En aangezien er alweer bijna twee maanden van dit jaar voorbij zijn, moet ik binnenkort wel aan de bak!

Vragen: Pieter Feller en Wendy Wenning

Lees hier de recensies van Dubbelspel en Switch.

Andere recensies

Mooie Jo – Kirstien de Wolf – Borgerhoff & Lamberigts – 403 blz Erik Bindervoet & Robbert-Jan Henkes schreven (Hollands Maandblad. Jaargang 1995) een artikel Eerste zinnen, laatste zinnen, waarin zij nogal wat bezwaren hebben tegen wat zij noemen “beschrijfkanker. Hoe preciezer de schrijvers...
Lees verder Categorie: Literatuur, Roman
| Reageer!
Het late leven – Bernhard Schlink – Vertaling: Marcel Misset – Cossee – 220 blz. Bernhard Schlink (1943) kon zich gemakkelijk inleven in een man van ongeveer zijn leeftijd. Hij was net als Martin, de hoofdpersoon in Het late leven, hoogleraar rechten. Daar houden...
Lees verder Categorie: Boek van de week, Literatuur, Roman
| Reageer!
Charlie Cardboard en het kartonmysterie – Marieke Hoogesteger – Illustraties: Zoë Claessens – Clavis – 96 blz. Weer meer dan negentig bladzijden leesplezier met dit boek van Uitgeverij Clavis. Het heeft van alles waar de jeugd vanaf een jaar of acht van kan genieten....
Lees verder Categorie: Kinderboeken
| Reacties uitgeschakeld voor Een rolstoel voor meneer Serebeen