Prachtig geschreven roman over de essentie van geluk

Ann Sophia – Noblisse Oblige – Lucia Douwes Dekker – NAU Uitgevers – 313 blz.

Ann SophiaLucia Douwes Dekker, haar naam voluit is Lucia Silvana Koopmans (1957), is in Nederland geboren maar deels opgegroeid in Maleisië. Tijdens haar opleidingen haalde ze extreem hoge cijfers en na haar studies heeft ze de eerste zeven jaar in het bedrijf van haar vader gewerkt. Vervolgens vertrok ze op 24-jarige leeftijd als jong echtgenote van een mijnbouwingenieur naar Peru. Het ondernemersbloed zat in haar en na een vakantie in Spanje, waarbij ze ontdekte dat de noodstroomvoorziening in dat land zeer gebrekkig is, besloot ze er een bedrijf op te zetten. Op een gegeven moment keerde ze terug naar Nederland om het bedrijf van de familie uit het slop te trekken. Toen overleed plotseling haar oudste zus. Dit deed Lucia realiseren dat het tijd werd om haar dromen te realiseren voordat het te laat was. Dat jaar begon ze met het raamwerk voor haar boek Onkwetsbare vrouwen. De romans Onkwetsbare vrouwen, De dans van de kakkerlak, De ijzeren dame en Aan de hemelpoort verschenen. Ann Sophia is de vijfde roman van Lucia. In al haar boeken zit wel een stukje van haar leven verwerkt en probeert ze een maatschappelijk thema centraal te stellen.

Ann Sophia Bentinck van der Voorst is opgegroeid in rijkdom en na het volgen van dure opleidingen was het de bedoeling dat ze bij haar vader in de zaak zou gaan werken. Maar door verkeerde investeringen is het familiekapitaal vervlogen en Ann Sophia moet in haar eigen levensonderhoud gaan voorzien. Ze vindt een baantje in het Amstel hotel en heeft net genoeg geld om een klein appartementje te huren. Makkelijk vindt ze het niet, maar ze heeft geen keus. Als een zakenmiljonair haar vraagt zijn assistent te worden ziet ze de kans om weg te vluchten uit deze misère. De zakenmiljonair Arie van Wateringen is maar een eenvoudige man die door de juiste zakelijke beslissingen rijk is geworden. Hij wil zijn familie door middel van een reis op een luxe charterschip laten kennismaken met het echte jetsetleven. Niemand aan boord weet wie Ann Sophia werkelijk is en ze vindt het best lastig om zich staande te houden tussen deze mensen. Eerder zou ze zelf de mogelijkheid hebben gehad zo’n reis gaan maken en zich laten bedienen, nu staat ze aan de andere kant.

Het boek Ann Sophia bestaat uit drie delen en elk deel is voorzien van een citaat, waarvan je later zal zien dat deze perfect bij het verhaal past. De cover van Ann Sophia doet mij denken aan vervlogen tijden en heeft een statige uitstraling, dit maakt dat hij goed aansluit bij de inhoud van het boek.
Ik had al snel veel bewondering voor Ann Sophia. Ondanks dat ze een flinke stap terug heeft moeten doen, doet ze gewoon wat ze moet doen. Maar op het schip blijkt zij niet de enige te zijn die geheimen heeft. Het verhaal Ann Sophia heeft veel in zich verborgen. Vanuit het perspectief van Ann Sophia volgen we haar belevenissen en maken we kennis met de verschillende personages. Allemaal divers en er is eigenlijk al snel een voorkeur. Ann Sophia ontmoet in dit verhaal een aantal mannen die haar niet helemaal koud laten en er is regelmatig een sensuele spanning aanwezig. Maar voorlopig is het kwestie van aantrekken en afstoten.

De roman omvat een onderhoudend verhaal verweven met romantiek en tevens een stukje spanning. Je blijft vooral nieuwsgierig naar hoe Ann Sophia de taak die haar is opgelegd volbrengt en het is mooi om te zien hoe Ann langzaam verandert in een zelfbewuste, zelfstandige vrouw. Als op een gegeven moment alle geheimen zich openbaren, komen we voor enkele verrassingen te staan. Een daarvan had ik al een beetje voorzien, maar toch was het niet zoals verwacht. Een prachtige geschreven roman die door het aankaarten van maatschappelijke issues en de mooie levenslessen de nodige diepgang heeft, waarbij de nadruk ligt op het vinden van de essentie van geluk.

Wendy Wenning

Andere recensies

Maysa & Musa en de geheimzinnige verdwijning – Zanib Mian – Vertaling: Najiba Abdellaoui – Illustraties: Kyan Cheng – Volt – 208 blz. Geweldig dat dit boek vertaald is, zodat wij in Nederland ook kennis kunnen maken met een verhaal dat in een heel...
Lees verder Categorie: Kinderboeken, Voorleesboek
| Reageer!
De helft van mij – Nadine Swagerman – Kluitman – 298 blz. Nadine Swagerman werkt als tekstschrijver, heeft haar eigen tekstbureau en is auteur van YA verhalen. Ze debuteerde in 2018 met de titel Eén waarheid en ontving hiervoor in 2019 de Jonge Jury...
Lees verder Categorie: Young Adult
| Reageer!
Van appeljood tot zuurjood – Ewoud Sanders – Walburgpers – 320 blz. Joden waren voor honderden jaren lang uitgesloten van vele beroepen. Toen ze vanuit alle winstreken naar Nederland kwamen, werden ze eerst geweerd uit de Gilden. Zowel de landelijke als de lokale overheid...
Lees verder Categorie: Boek van de week, Geschiedenis, Mens & Maatschappij, Non-fictie
| Reageer!