Prachtige gesprekken en inzichten over Een Cursus in Wonderen

Het regent geluk – Lisa Portengen en Koos Janson – AnkhHermes – 192 blz.

Het regent gelukVia haar online community ‘Smart&Sexy’ besluit Lisa Portengen een ‘100 dagen-feelgood-challenge’ aan te gaan. Ze wil meer sporten, gezond eten (en een beetje afvallen als het kan) en verdieping. Wat die verdieping inhoudt weet ze al: eindelijk het boek Een Cursus in Wonderen gaan lezen. Ze koopt het boek voor de tweede keer in haar leven, het eerste boek gaf ze weg aan een vriendin. Dan wordt ze door een uitgever benaderd en gevraagd om een boek over haar challenge te schrijven. Lang hoeft ze daar niet over na te denken. Ze weet uit ervaring hoe moeilijk het is om de tekst van de Cursus te lezen, en hoe lastig de lessen zijn. Ze hoopt met het schrijven van een boek een brug te kunnen zijn en wat mij betreft is ze daar prima in geslaagd. Ik denk dat dit boek zeker helpt om het tekstboek en de lessen een stuk toegankelijker te maken. Wanneer je net begint aan de Cursus of al een tijdje bezig bent en regelmatig vastloopt, zal dit boek je niet teleurstellen.

Zelf bestudeer ik Een Cursus in Wonderen sinds 1998. Het boek kwam al eerder op mijn pad doordat anderen, zoals Louise Hay, erover schreven. Ik weet nog dat de eerste hoofdstukken wat mij betreft net zo goed in het Chinees geschreven konden zijn, ik kwam er maar niet doorheen. Wat een rare, lange zinnen! En die Heilige Geest, wie was dat eigenlijk? Het lezen van het boek en het toepassen van de lessen bleek een enorme worsteling te zijn. Gedurende de jaren merkte ik dat de antwoorden op mijn vragen vanzelf binnen druppelden, wanneer ik er open voor stond, maar het kostte me wel veel tijd. Wat zou ik zelf veel gehad hebben aan dit boek van Lisa en Koos! Het lijkt me heel nuttig dit boek ernaast te houden, wanneer je het Tekstboek gaat lezen of de lessen uit het Werkboek gaat doen, zeker in het begin. Ben je eenmaal op gang gekomen en begin je de terminologie een beetje door te krijgen, dan laat het je niet meer los. Ook voor mij als gevorderde leerling was het leuk Lisa’s boek te lezen. Ik kon zien welke lessen ik inmiddels geïntegreerd heb in mijn leven, een proces dat toch min of meer onbewust gaat maar voor mij nu ook even zichtbaar werd, en dat was leuk! Motiverend ook.

Aan de vormgeving is veel aandacht besteed. De voorkant is vrolijk en straalt je tegemoet. Op de linkerbladzijde staat vaak een quote uit de Cursus, wat het boek een stuk luchtiger maakt. Was dat niet zo, dan zou het een stuk minder leesbaar zijn geweest. De antwoorden van Koos zijn soms lang en het taalgebruik is, net als in de Cursus, wat zwaar en moeilijk. Verder is het vrij veel Koos en weinig Lisa, wat jammer is. Graag had ik wat meer willen lezen over haar persoonlijke worstelingen met de tekst of de lessen. Ik ben erg benieuwd hoe ze is omgegaan met het alsmaar herhalen van de lessen gedurende de dag, en het jezelf herinneren aan de lessen, soms meerdere keren per uur. Dat is best pittig en voor mij een enorme uitdaging als moeder van twee jonge kinderen. Ik had graag gelezen hoe dat bij Lisa was gegaan en hoe zij de lessen heeft geïntegreerd in haar drukke leventje. De lessen ’s morgens vroeg doen, is vrij makkelijk. Maar de momenten die je gedurende de dag vrij moet maken, zijn een stuk lastiger, zeker wanneer je bezig bent aan een gedachte die liefst ieder kwartier herhaald moet worden en je ondertussen deelneemt aan gesprekken en vergaderingen of gewoon hard aan het werk bent.

Grappig dat ik ergens, in een hoekje van mijn geest, bij les 52, waarbij Lisa vertelt over haar enorme to-dolijst en Koos haar advies geeft zelf denk ‘O nee, niet die van mij hoor. Mijn to-dolijst moet écht!’ Ik moet lachen om mezelf. Mijn zevenjarige kruipt naast me op de bank en leest de quote die op de linker bladzijde staat. Dan spreekt ze ‘m plots hardop uit terwijl ze met haar hand hard op haar been slaat en de woorden echt lijkt te menen: ‘Ik raak altijd mijn vrede kwijt om niets!’ Ik kom niet meer bij van het lachen, je kan me echt opvegen! Het echte boek Een Cursus in Wonderen is ook zo leuk. De humor, voor zover die te vinden is, komt echter op een andere manier naar je toe. Ik heb al vaak moeten lachen om het boek en nog veel vaker stilletjes geglimlacht. Wonderen? Die vind je ook, maar op een heel andere manier dan je altijd had gedacht. Makkelijk is de Cursus misschien niet, maar de moeite waard? Zeker!

Corine Gorter

Andere recensies

Naar buiten! Naar buiten! – Tiny Fisscher – Illustraties: Sophie Pluim – Christofoor – 32 blz. Het verhaal begint als een sprookje. “Er waren eens vijf kinderen die altijd naar buiten wilden.” Kinderen van nu willen vaak niet naar buiten. De meesten zitten liever...
Lees verder Categorie: Prentenboek, Voorleesboek
| Reageer!
Vandaag komen we niet meer thuis – Enne Koens – Illustraties: Maartje Kuiper – Luitingh-Sijthoff – 239 blz. Eerder las ik van Enne Koens (1974) Die zomer met Jente (2019) en Vanaf hier kun je de hele wereld zien (2021), twee jeugdboeken die veel...
Lees verder Categorie: Boek van de week, Jeugdboeken
| Reageer!
Middeleeuwse medemensen – Jonas Roelens & Nathan van Kleij – Ertsberg – 337 blz. Over de middeleeuwse mens en maatschappij heersen zeer eenzijdige opvattingen. De mensen waren bang van God. Genot op seksueel vlak was uitgesloten. Alles moest staan in het teken van de...
Lees verder Categorie: Geschiedenis, Non-fictie
| Reageer!