Prachtige illustraties bij Afrikaans sprookje

Hoe schildpad aan zijn schild komt – Kristel Steenbergen – Moon – 48 blz.

In dit sprookje houden de wolken elk jaar een groot feest, maar omdat het hoog in de lucht is, kunnen alleen de zon, de wind en de vogels er komen. Maar toch mag er een dier mee dat de hardloopwedstrijd wint, die de vogels hebben uitgeschreven. Schildpad doet mee.
De schildpad in dit Afrikaanse sprookje is een onsympathieke opschepper. Hij kan heel hard lopen en is ervan overtuigd dat hij de wedstrijd zal winnen.

“Schildpad was er helemaal klaar voor en pufte keer op keer: ‘Ik ben de snelste, de slimste en de beste. Ik ga winnen, ik voel het!’”

Je hoopt eigenlijk dat die ijdeltuit niet zal winnen. De krokodil, de neushoorn, het nijlpaard, de muis, de haas en de giraf doen ook mee, maar zijn kansloos. Schildpad wint en mag dus mee naar het feest. Hij krijgt van alle vogels veren die aan zijn voorpoten worden gebonden en vliegt naar de wolken. Ook hier is hij de snelste en komt als eerste aan op het feest. Ik zal niet verklappen wat daar gebeurt, maar het onaangename karakter van Schildpad kondigt niet veel goeds aan.

Voordat hij zijn huidige schild kreeg, had hij een soort gladde bovenkant, die er toch wel, op de mooie, maar traditionele illustraties van Kristel Steenbergen, als een soort schild uitziet. Alle dieren zijn prachtig getekend en ook hun gelaatsexpressies geven hun gevoelens en karakter goed weer.

Het bewerkte Afrikaanse sprookje bevat natuurlijk een moraal. De vervelende schildpad wordt gestraft, maar komt aan het eind tot inkeer. De humor moet de lezer, of het voorgelezen kind, halen uit de illustraties, want om het verhaal zelf valt weinig te lachen. Kristel Steenbergen illustreert prachtig, maar voor haar volgende boek kan ze beter een eigen verhaal bedenken waar ze dan meer gelaagdheid in humor in kan verwerken, want in het keurslijf van een sprookje kun je weinig kanten op, tenzij je het echt helemaal omgooit.

Pieter Feller

Boek bestellen!

Andere recensies

Confetti vriendschap – Souad Hatrouf – Leopold – 144 blz. Een heel mooi boek en ook heerlijk eigentijds. Tijdens het lezen van het verhaal ontdek je precies wat ik daarmee bedoel. Als Esma na de vakantie op school komt, merkt ze dat haar vriendin...
Lees verder Categorie: Kinderboeken
| Reageer!
De kathedralenbouwers – Georges Duby – Vertaling: Ger Groot – Noordboek – 448 blz. Georges Duby (1919-1996) behoort tot een van de bekendste Franse historici. De middeleeuwen vormden zijn specialiteit. In 1970 werd hij verkozen tot hoogleraar aan het Collège de France, op de...
Lees verder Categorie: Geschiedenis, Kunst & Cultuur, Non-fictie
| Reageer!
Hoe besta je na? – Frénk van der Linden & Pieter Webeling – Luitingh-Sijthoff – 252 blz. Op de achterflaptekst staat dat dit een troostrijk boek is voor iedereen die worstelt met het verlies van een dierbare. Het boek bevat een verzameling interviews uit...
Lees verder Categorie: Mens & Maatschappij, Non-fictie
| Reageer!