Prachtige verbinding tussen WOII en de oorlog in Syrië

De brieven van Mia – Astrid Sy – Rose Stories | Oxfam Novib – 124 blz.

Astrid Sy (1987) is historicus en verhalenverteller. Ze is onder meer werkzaam bij Yad Vashemm de Anne Frank stichting, University of South Carolina en Bosch Film. Met een achtergrond in Zweden, Finland, Senegal en Nederland weet Sy als geen ander hoe verschillend culturen kunnen zijn en hoe mensen toch in essentie op elkaar kunnen lijken.

De 11-jarige Laila woont met haar moeder, broertje en zus in een asielzoekerscentrum in Almere. Ze zijn gevlucht uit Syrië, waar zij haar vader achter moest laten. Laila mist hem verschrikkelijk en ze voelt zich somber in dit grijze, natte land. Wanneer zij voor een vrijwilligersproject voor school moet opruimen bij de oude meneer Cohen, verandert echter alles! Op de zolder van de norse man stuit zij op het mysterie van Mia, een Joods meisje dat dringende brieven aan meneer Cohen schrijft tijdens de Tweede Wereldoorlog. Laila bijt zich vast in de puzzel die de brieven vormen. Hoe zou het met Mia zijn afgelopen?

Laat ik beginnen het de conclusie: wat een prachtig verhaal! Het is gewoonweg mooi om te lezen hoe de auteur twee werelden samen heeft gebracht. Allereerst gaat het om een vriendschap tussen een 11- en een 94-jarigen, al een mooi gegeven op zichzelf. Maar minstens net zo belangrijk: een vriendschap tussen twee mensen met verschillende religies. Zowel Laila als meneer Cohen zijn duidelijke gevalletjes van ruwe bolster, blanke pit. Hoewel ze elkaar in het begin totaal niet begrijpen, ontdekken ze dat hun herinneringen helemaal niet zo anders zijn.

De twee ongewone vrienden gaan samen op een aangrijpend avontuur, op zoek naar Mia, maar vooral op zoek naar haar verhaal. De bijzonder vriendschap, de gezamenlijke zoektocht en vergelijkbare herinneringen maken De brieven van Mia een intrigerend boek.

Het boek is geschreven voor 12+-ers, maar voor deze doelgroep is het gebruikte lettertype wel wat aan de kleine kant. Hoewel het verhaal ook wel geschikt is voor jongere lezers, zijn de letters dat eigenlijk niet. Dat is wel jammer, maar zoiets is slechts een detail. Het neemt niet weg dat De brieven van Mia absoluut een aanrader is. Sy is een goede verhalenverteller.

Felice Beekhuis

Andere recensies

De C is voor Celia – Heleen Blesgraaf – Moon – 240 blz. De zestienjarige Celia is de derde (dus de derde letter van het alfabet) van een gezin met 13 kinderen. Ze is close met haar oudste zus Arlette en haar broer Barto....
Lees verder Categorie: Jeugdboeken, Young Adult
| Reageer!
Schipper mag ik overvaren – Samenstelling CEMPER – Illustraties: Puck Koper – Lannoo – 220 blz. Dit is niet zomaar een boek met kinderliedjes. Het is een boek met voornamelijk Nederlandse kinderliedjes, maar aangevuld met liedjes uit de hele wereld. Niet alle liedjes zijn...
Lees verder Categorie: Kinderboeken, Muziekboek
| Reageer!
Arie kanarie – Tim Gladdines – Illustraties: Lotte Vandewalle – Eenhoorn – 48 blz. Een prentenboek om heerlijk van te genieten. Wat me meteen opviel nadat ik het verhaal gelezen had, het verhaal eindigt met dezelfde drie regels als waar het mee begon. Zo...
Lees verder Categorie: Prentenboek
| Reageer!