Praktische wijsheden uit een prachtig land

Drink meer koffie – Dr. Bertil Marklund – Vertaling Sophie Kuiper – Kosmos Uitgevers – 160 blz.

Toen ik vorig jaar in Zweden was, zag ik de eenvoud van leven op veel plaatsen terug. De prachtige natuur hielp daar natuurlijk bij, maar ook de vriendelijkheid van de mensen in de stad. En de uitgestrektheid van het land, waar de schitterende vergezichten zorgden voor ruimte in mijn hoofd

Zo heb ik Drink meer koffie ook ervaren. Auteur Dr. Bertil Marklund neemt je op een nuchtere manier mee in zijn kijk op gezond leven. Direct in het eerste hoofdstuk heeft hij me te pakken door nut en noodzaak van zelfhulpboeken op de hak te nemen. “Er zit veel tijd tussen woord en daad. Dat is een probleem.” Dat sluit direct aan bij mijn levensmotto; Kunnen begint met doen. Erover lezen is inderdaad niet genoeg. Ermee aan de slag gaan, brengt je dichter bij lang, gezond en gelukkig leven.

In tien hoofdstukken neemt de auteur steeds een ander onderwerp bij de kop. De eerste hoofdstukken gaan vooral over hoe je je energie kan besteden voor een fit gevoel. Genoeg bewegen en genoeg slapen bijvoorbeeld. Maar ook tijd voor ontspanning. Hij beschrijft heel duidelijk het effect en jouw voordeel van het volgen van deze tips. Door het gebruik van korte alinea’s, is het uitnodigend om verder te lezen en ook daadwerkelijk aan de slag te gaan met wat hij schrijft.

Dan volgt het hoofdstuk ‘Zon, maar met mate’. Zelf spraken de positieve kant van de voordelen van vitamine D me aan. De auteur blijft weg van bangmakerij en beschrijft realistisch hoe groot het belang van zonlicht voor ons welbevinden is. Vooral de uitspraak dat een gebrek aan vitamine D meer slachtoffers eist dan huidkanker, was een mooie eye opener.

“In Zweden, en ook in Nederland en België, is het in de zomer voldoende om midden op de dag een poosje de zon op je gezicht en armen te laten schijnen om je dagelijkse dosis vitamine D te krijgen. Dichter bij de evenaar, waar de UV straling sterker is, is een nog kortere tijd genoeg. Met andere woorden: je hoeft niet te liggen bakken om genoeg vitamine D aan te maken. Daarmee vergroot je alleen maar het risico op rimpels en in het ergste geval ook op huidkanker.”

Tip 5, 6 en 7 gaan over eten, drinken en op gewicht blijven. Altijd fijn om concreet in een tabelletje te lezen welke groenten, fruit, noten en kruiden je juist wel mag eten en wat dat je dan oplevert. Het lijstje van wat je liever niet eet, leverde mij minder nieuwe inzichten op. Bij tip 6 komt de titel van het boek aan bod. Ook neemt Dr. Bertil Marklund de consumptie van thee en alcohol onder de loep. Tip 7 gaat vooral over beheersing en met mate. In de alinea over kort vasten vond ik een voor mij haalbaar advies.

Tip 8 is kort maar krachtig. En de daarna volgende tips over je gemoed, warm en bemoedigend. Het afsluitende hoofdstuk ‘Begin vandaag nog’ sluit perfect aan op mijn levensmotto. Dit maakt dit boek voor mij praktisch, eenvoudig en inspirerend en de tips prima uitvoerbaar.

Yvonne Hogt

Andere recensies

De Spionne – Tess Gerritsen – Vertaling: Els Franci-Ekeler – Overamstel – 351 blz. Tess Gerritsen (San Diego, 12 juni 1953) wordt geroemd om haar thrillers. Tot voor kort waren dat voornamelijk de verhalen over detective Jane Rizolli en Maura Isles. Maura Isles is...
Lees verder Categorie: Thrillers & Spanning
| Reageer!
Een Groot Gouden Boek voor alle grote en kleine chauffeurs! Ontdek de wereld van de Gouden Boekjes, vol met grote auto’s, kleine auto’s en alles daartussenin. Scheur samen met de Gele Taxi met een noodvaart door de stad, roep ‘Hoep!’ met de chauffeur en...
Lees verder Categorie: Kinderboeken
| Reageer!
Mick en Jimmy zitten bij elkaar in de klas bij meester Joeri. Zij zijn echt beste vrienden, totdat Jimmy op een dag heel erg verandert. Maar dat is niet het enige wat er vreemd is. Er verdwijnt ook nog een jongen uit hun klas...
Lees verder Categorie: Kinderboeken
| Reageer!