Prima Fantasy-debuut

Zielsverbond – E. le Noire – De Graveinse Abeel – 455 blz.

zielsverbondEva le Noire (1987) is geboren in Gelderland, maar woont al van jongs af aan in het zuiden van het land. Op jonge leeftijd was ze al creatief, ze tekende, schilderde, knutselde en schreef graag. Toen ze negen was schreef ze haar eerste lange verhaal. Op haar tweeëntwintigste begon ze aan haar eerste manuscript: Zielsverbond.

Lily is een gewoon meisje in een gewone wereld. Althans, dat denkt ze. Maar wanneer ze Vayo ontmoet, komt alles in een stroomversnelling terecht. De wereld is niet gewoon zo gewoon als ze dacht, en zijzelf als helemaal niet…

In Zielsverbond wordt Lily wakker in het ziekenhuis. Het enige wat ze zich nog herinnert, is dat ze net verhuisd is en in een bar werkt. Nadat is ze is ontslagen uit het ziekenhuis, blijkt echter dat ze al drie maanden op haar nieuwe adres woont. Het is een merkwaardig huis waar vreemde dingen gebeuren. De televisie en de lampen gaan vanzelf aan en uit en ze heeft vreemde dromen over een aantrekkelijke man. Ze ontmoet Sam, die vervolgens verdwijnt. Dan ontmoet ze Vince, die ook verdwijnt. En dan wordt Kevin, een vriend van Lily, vermoord. Wanneer ze vervolgens Vayo ontmoet, is het liefde op het eerste gezicht. Maar Vayo’s familie is nogal merkwaardig en Lily’s familie wil niet dat ze met Vayo omgaat. Wat voor geheimen houden ze verborgen voor Lily? En zal Vayo bij haar blijven of overkomt hem ook iets ergs?

Het eerst wat opvalt wanneer je Zielsverbond oppakt, is het een vrij zwaar boek is. Maar de mooie mensen op de cover zijn een echte eye catcher. Zij engelachtig blond en hij een beetje eng (of mysterieus als je het zo wil noemen). Deze modellen zijn goed gekozen bij het verhaal. Daarbij komen de foto’s van de cover terug boven ieder van de 52 hoofdstukken. Dit geeft het boek een goede uitstraling.

Wat ook een complimentje waard is, is dat Le Noire het eerste en laatste hoofdstuk van Zielsverbond gelijk heeft getrokken; ze zijn precies hetzelfde. Waar je halverwege het boek teruggaat in tijd met een hele lange flashback, kom op deze manier toch weer aan het begin van het verhaal terecht. Dit is goed bedacht en goed uitgevoerd.

Op sommige momenten is er op E. le Noire’s schrijfstijl wel wat aan te merken, en vermoedelijk was de smiley op pagina 204 niet de bedoeling, maar daar moet je als lezer doorheen kunnen prikken. Het is niet storend. Het gaat uiteindelijk toch vooral om het verhaal, en het verhaal is goed.

In het begin lijkt Zielsverbond een verhaal over niets in het bijzonder. Ja, vervelend om je geheugen kwijt te zijn, maar het leven gaat door. Maar wanneer ze op onderzoek uitgaat en alles herinneringen in één klap terugkomen, is het voorbij met Lily’s rustige leventje. Ze komt terecht in een verborgen wereld van magie, heksen, vampiers, waarin goed en slecht tegenover elkaar staan. En dat allemaal in een kleine Amerikaanse stad.

Zielsverbond is een boek dat vanaf de eerste bladzijde blijft boeien. Je leeft met Lily mee, je wilt weten hoe het werkt en hoe alles in elkaar zit. Je wil de wereld waarin ze terecht komt samen met haar ontdekken.

Felice Beekhuis

Andere recensies

Hoe schildpad aan zijn schild komt – Kristel Steenbergen – Moon – 48 blz. In dit sprookje houden de wolken elk jaar een groot feest, maar omdat het hoog in de lucht is, kunnen alleen de zon, de wind en de vogels er komen....
Lees verder Categorie: Prentenboek
| Reageer!
Philips Christiaan Visser, Nederlands laatste ontdekkingsreiziger – Maarten Faas – Verloren – 231 blz. Eigenlijk had deze biografie in of kort na 1955 moeten verschijnen als autobiografie of de memoires van Visser. Hij had de eerste twee hoofstukken als af, maar kwam aan de...
Lees verder Categorie: Biografie & Autobiografie, Non-fictie
| Reageer!
Der Naturen Bloeme – Jacob van Maerlant – vertaling: Ingrid Biesheuvel – Walburg Pers – 288 blz. Niet zo ver van het Zeeuwse Sluis is het Vlaamse Damme gelegen. In lang vervlogen tijden vormde dit stadje een voorhaven langs het Zwin, de zeegeul die...
Lees verder Categorie: Kunst & Cultuur, Non-fictie, Wetenschap
| Reageer!