Puberen in een Drentse winkelstraat.

Vertrouwd Voordelig – Peter Middendorp – Prometheus – 240 blz.

Vertrouwd voordeligPeter Middendorp ( Emmen, 1971), is columnist bij de Volkskrant en daarnaast romanschrijver. Zijn derde boek Vertrouwd voordelig zorgde voor nogal wat opschudding in Drenthe. Middendorp zou aan Drenthe bashing doen, vandaar. Maar zijn boek is nu dus wel een bestseller.
Vincent Hensel woont met zijn vader Bé en moeder Minie in de Noorderstraat in Emmen, waar zijn vader een filiaal van de Blokker exploiteert. De puber Vincent is om onduidelijke reden van school gestuurd en kan zijn draai niet vinden. Hij heeft een hekel aan de winkel, de klanten, zijn ouders, Emmen, zijn leeftijdgenoten die gaan studeren in Groningen. Kortom: hij scheldt er duchtig op los.

Middendorp hanteert een laconiek-komische stijl waardoor de vileine observaties van zijn hoofdpersoon des te vermakelijker worden. “ De vrouw droeg een drooggevallen permanent, de man een snor. Elke dag kwamen er types zoals zij in de winkel. Vaak dachten ze dat wij even dom waren als zij, en vaak was dat ook zo.” De dialogen zijn vaak treffend en komisch: “Nee zei Minie. ‘Daar heeft hij wel een punt. Je moet er wel van uit kunnen gaan dat iets klopt bij dokters, anders klopt het niet”.

Soms hanteert de schrijver een geforceerde en quasi literaire beeldspraak. “ Het voorjaar bracht tijd, nog veel meer dan ik gewend was. Alles was tijd. Hij strekte zich niet uit in de breedte, rolde geen vlakke, eindeloze vloer voor je uit. De tijd werd diep, dat was het gekke. Tussen de dagen viel hij ineens diep weg, alsof je erin kon vallen of springen, aantrekkelijk als een koud kanaal bij zomerdag”.

De passages in het boek waarin Vincent lucht geeft aan zijn onvrede over alles en iedereen alsmede het beeld wat geschetst wordt van Emmen en zijn inwoners, behoren tot de sterkste en meest vermakelijke van Vertrouwd voordelig. Middendorp geeft tevens nog een inkijkje in de geschiedenis van de familie Hensel, over een grootvader die verdronken is en over het Franse avontuur van vader Bé. Aardig, maar niet echt noodzakelijk om dit tot een goed boek te maken.

Vertrouwd Voordelig is een goed geschreven vermakelijk boek, leuk om te lezen maar in mijn ogen al wel een tikkeltje overschat qua literaire betekenis.

Dick Huitema.

Andere recensies

Doris – Lo Cole – Vertaling: Mariella Manfré – De Vier Windstreken – 32 blz. Wat een lief prentenboek is dit. Echt een zoekboek voor peuters. Het is in heerlijke kleuren uitgevoerd en dat is vooral toepasselijk, omdat het over een olifantje gaat waar...
Lees verder Categorie: Prentenboek
| Reageer!
Hein-Anton van der Heijden – Twee koffers – Elikser – 255 blz. De titel beschouwend zijn er twee mogelijkheden. De eerste is niet zo waarschijnlijk: de hoofdpersoon en verteller Léon Huet, “schrijver van bevlogen beschouwingen en boeken over film”, erft twee koffers met erotica...
Lees verder Categorie: Literatuur, Roman
| Reageer!
De C is voor Celia – Heleen Blesgraaf – Moon – 240 blz. De zestienjarige Celia is de derde (dus de derde letter van het alfabet) van een gezin met 13 kinderen. Ze is close met haar oudste zus Arlette en haar broer Barto....
Lees verder Categorie: Jeugdboeken, Young Adult
| Reageer!