Reële weergave van twee beschadigde levens

Ramkoersblues – De Heer Bill – Schrijverspunt – 201 blz.

ramkoersbluesDe Heer Bill is bij de lezers mogelijk bekend door zijn eerdere novelles Alles komt goed, soms (2011) en Rare (2012), en het korte verhaal Batser met biceps (2012).Nu komt bij met de roman Ramkoersblues over twee op het eerste gezicht totaal verschillende levens die op elkaar dreigen te botsen.
Inza, een vijftienjarige jongen uit Ivoorkust ziet zijn leven onder zijn voeten vandaan geschopt worden. In de hoop zijn “leven te leven als een boek”, vertrekt hij met zes andere verstekelingen in een machinekamer van een vrachtschip naar Nederland. Onderweg overdenkt hij zijn verleden en droomt hij over zijn toekomst om de lange reis door te komen. Met name zijn vader en vriend Mamadou spelen een grote rol in zijn herinneringen.

“Chaotisch gefladder van kleurige vleugels en kleine schaduwen die rondgaan op het witte laken als zelfstandige wezens. ‘Rustig opstaan, Inza.’ Hij trekt me aan mijn arm overeind en op onze tenen sluipen we richting vlinderfabriek. De neuzen van onze schoenen slechts centimeters van het witte laken verwijderd, blijven we met ingehouden adem staan.”

Robert, beter bekend als Grump, is een verbitterde, vloekende, vijftigjarige havencontroleur met een voorliefde voor whisky en bluesmuziek. Vijftien jaar eerder viel zijn familie op een bizarre wijze uiteen, maar hij weet troost te vinden bij nieuwe collega Liesbeth. Grump blijkt echter zijn verleden nooit echt goed verwerkt te hebben.

“Het leven is weer gecompliceerd sinds Liesbeth er doorheen beweegt, maar verdomme wel een verslavend soort van ingewikkeld. Ik voel me niet langer een insluiper in mijn omgeving, ik voel me eigenaar.”

Beide personages hebben zo hun problemen. Inza probeert een nieuwe weg in te slaan, een weg naar een nieuwe toekomst. Grump heeft zijn probleemjeugd al eerder achter zich gelaten, maar ook zijn nieuwe toekomst is al in het water gevallen. In Ramkoersblues lijkt Grumps leven zo goed als voorbij, terwijl dat van Inza pas net is begonnen.

Jammer zijn de ‘als jou’-fouten die op verschillende plaatsen in het boek terugkomen. Mogelijk is het expres, omdat ze voorkomen in de gedachtegangen van Grump, maar storend is het in ieder geval wel.

Het verhaal zelf is wel goed. Inza zit verstopt in “de buik van het beest”, de machinekamer van een schip. Hij en zijn medevluchtelingen zijn zeven totaal verschillende karakters, die zonder te praten toch uit de verf komen. Grump lijkt zijn leven weer op te pakken na zijn ontmoeting met Liesbeth, maar zijn verleden blijft hem in de weg zitten.

Felice Beekhuis

Andere recensies

De C is voor Celia – Heleen Blesgraaf – Moon – 240 blz. De zestienjarige Celia is de derde (dus de derde letter van het alfabet) van een gezin met 13 kinderen. Ze is close met haar oudste zus Arlette en haar broer Barto....
Lees verder Categorie: Jeugdboeken, Young Adult
| Reageer!
Schipper mag ik overvaren – Samenstelling CEMPER – Illustraties: Puck Koper – Lannoo – 220 blz. Dit is niet zomaar een boek met kinderliedjes. Het is een boek met voornamelijk Nederlandse kinderliedjes, maar aangevuld met liedjes uit de hele wereld. Niet alle liedjes zijn...
Lees verder Categorie: Kinderboeken, Muziekboek
| Reageer!
Arie kanarie – Tim Gladdines – Illustraties: Lotte Vandewalle – Eenhoorn – 48 blz. Een prentenboek om heerlijk van te genieten. Wat me meteen opviel nadat ik het verhaal gelezen had, het verhaal eindigt met dezelfde drie regels als waar het mee begon. Zo...
Lees verder Categorie: Prentenboek
| Reageer!