Reis door therapieland

Sofa Sessies – Marian Mudder – Ambo Anthos – 221 blz.

Marian Mudder studeerde aan de Toneelafdeling van het Conservatorium in Antwerpen en aan de Scriptschool in Amsterdam. Ze begon haar carrière op het toneel en brak door bij het grote publiek met haar rol in de televisieserie Vrouwenvleugel. Een andere bekende rol was die van Vera Prins die ze in de politieserie Baantjer speelde. Vele televisieproducties volgden en ook in het theater was ze in veel succesvolle producties te zien. De afgelopen jaren heeft ze zich ook ontwikkeld tot schrijfster en personal coach. Tot nu toe heeft ze vier romans op haar naam staan. Afgelopen mei verscheen Sofa Sessies, een openhartig, persoonlijk en humoristisch verslag van haar zoektocht in therapieland. Het boek wordt bewerkt tot een solovoorstelling en zal vanaf het najaar van 2017 in de theaters te zien zijn.

Op haar achtentwintigste ging Marian Mudder voor het eerst in therapie voor haar angsten en depressies. Een intensieve therapie: twee weken geblinddoekt op de sofa en dat hielp niet vandaar dat ze op zoek ging naar een andere vorm van therapie, en een andere, en een andere… Zowel in het reguliere als in het alternatieve circuit , via workshops en zelfhulpboeken om er achter te komen wat wel zou kunnen helpen.

In twintig korte, bondige hoofdstukken, met een zeer humoristische en vlotte vertelstijl neemt Marian Mudder ons mee op haar zoektocht. Openhartig en emotioneel vertelt ze over haar jeugd en relaties, hoe ze zo geworden is en wat ze er wel niet voor over had om inzicht te krijgen in haar psyche en haar zoektocht om daarmee om te gaan en te veranderen.
We gaan van start bij het RIAGG om vervolgens bij de psychotherapeut te komen waar na we kennis maken met speyertherapie, bonding, een cursus ontspannen (wat helemaal niet ontspannend bleek), transcedente meditatie en nog een aantal therapievormen.

Per hoofdstuk behandelt ze een vorm van therapie en voor ze haar verhaal met ons deelt
is er een korte uitleg over de vorm van therapie wat op zich wel prettig is, als je er nog niet (veel ) van af weet. Na deze introductie haar persoonlijke ervaring met soms een flinke knipoog geschreven met een groot relativeringsvermogen.

Door haar openhartige schrijfstijl bereikt ze een groot publiek. Ze neemt hierdoor de taboesfeer weg en laat mensen kennis maken met de wondere wereld van therapieland. Voor mensen in een soortgelijke situatie is er de herkenning en het weten dat je niet alleen staat met je klachten en voor ieder ander is het een verfrissend maar ook leuk boek om te lezen. Een mix tussen een persoonlijk verhaal en over de soorten therapieën die er zijn.

Conny Schelvis

Andere recensies

Doris – Lo Cole – Vertaling: Mariella Manfré – De Vier Windstreken – 32 blz. Wat een lief prentenboek is dit. Echt een zoekboek voor peuters. Het is in heerlijke kleuren uitgevoerd en dat is vooral toepasselijk, omdat het over een olifantje gaat waar...
Lees verder Categorie: Prentenboek
| Reageer!
Hein-Anton van der Heijden – Twee koffers – Elikser – 255 blz. De titel beschouwend zijn er twee mogelijkheden. De eerste is niet zo waarschijnlijk: de hoofdpersoon en verteller Léon Huet, “schrijver van bevlogen beschouwingen en boeken over film”, erft twee koffers met erotica...
Lees verder Categorie: Literatuur, Roman
| Reageer!
De C is voor Celia – Heleen Blesgraaf – Moon – 240 blz. De zestienjarige Celia is de derde (dus de derde letter van het alfabet) van een gezin met 13 kinderen. Ze is close met haar oudste zus Arlette en haar broer Barto....
Lees verder Categorie: Jeugdboeken, Young Adult
| Reageer!