Samen met Alessandra wordt elk dieet leuk!

De jonge foodie – Alessandra Peters – Carrera Culinair – 290 blz.

De jonge foodieDit boek begint al als een feestje. Wat zijn de foto’s mooi! Ze nodigen beslist uit om een flink aantal recepten uit te proberen. Vol goede moed stap ik op de fiets en rijd richting de natuurvoedingswinkel in het centrum. Ik vind daar alle speciale ingrediënten die nodig zijn voor Alessandra’s recepten en nieuwsgierig als ik ben, wil ik weten hoe die onbekende ingrediënten smaken. Ik moet toegeven dat het best prijzig kan zijn, maar wanneer je liever gewone ingrediënten gebruikt is het vrij eenvoudig om de recepten aan te passen naar eigen wens. Voorin het boek vind je ook handige tips over alle ingrediënten die in het boek gebruikt worden.

Ik begin met de zanddeegkoekjes. Die maak ik zelf erg vaak voor mijn kroost, van meel en roomboter. Deze zandkoekjes worden echter gemaakt van gemalen amandelen, arrowroot, kokosbloem, kokosolie en ahornsiroop. Het deeg van gemalen amandelen en kokosbloem is wel even wennen, het “plakt”niet zoals gewone bloem. De ahornsiroop blijkt een nogal overheersende geur te hebben. Even ben ik ben ik bang dat door de geur niemand de koekjes wil eten, maar het valt reuze mee. Mijn man, nooit zo’n zoetekauw, vindt ze zelfs heerlijk. Ook een vriendin laat ik de koekjes proeven, ze is onmiddellijk enthousiast. Wauw, dit recept boordevol onbekende ingrediënten is geslaagd! Samen met mijn jongste zoek ik een volgend recept uit: iets met chocola. En ijsjes, die moeten we ook maken. ‘Kijk mam, er staan ook pannenkoeken in, die wil ik ook!’ Die middag sta ik kleine pannenkoekjes te bakken en de dagen erna hoor ik steeds weer: ‘Wat waren die pannenkoekjes lekker, mam!’

Tussendoor probeer ik nog wat eenvoudige dingen uit, zoals de bloemkool uit de oven en de geroosterde pompoenpitten (waanzinnig simpel maar o zo lekker!) O ja, en probeer ook eens haar groene-smaakt-niet-naar-slootwater-smoothie! Zo leer ik dat je chiazaadjes ook door je smoothie kan doen. Want tot nu toe vond ik het wat-moet-je-er-eigenlijk-mee-zaadjes.

De recepten in het boek en de inspirerende teksten zijn op zich al boeiend genoeg, maar dat is nog niet eens alles. Achterin het boek vind je nog een hoofdstuk met de titel “Andere dingen voor een gezonde levensstijl”. Zo geeft de schrijfster enkele yoga- en meditatieoefeningen. Daarna volgt een oppeppende blog over hoe van jezelf te houden. En alsof dat allemaal nog niet genoeg is, volgen er ook nog allerlei schoonheidstips plus recepten voor crèmepjes en gezichtsmaskers. Regelmatig wendt Alessandra zich in haar boek rechtstreeks tot haar jonge lezers. Zo vertelt ze bijvoorbeeld dat het beter is niet een hele nacht te leren voor een tentamen.

Alessandra is een inspirerende zeventienjarige blogger die vanwege een auto-immuunziekte en diverse voedselallergieën zichzelf een ander eetpatroon aan moest leren. Voor wie denkt dat een dieet voornamelijk een “straf” is, kan ik dit boek van harte aanraden. Het zal zeker helpen te leren “omdenken” en in te zien dat een dieet zelfs heel erg leuk kan zijn! Het boek staat dan ook boordevol lekkers en feestelijks. Voor mensen zoals Alessandra die geen granen, gluten, zuivel, eieren of soja mogen, zal het boek een echte uitkomst zijn. Maar ook wanneer je gewoon alles kunt eten, zoals ik, staat het boek vol heerlijke recepten die je beslist eens moet uitproberen.

Ik vind het een superleuk boek, dat zijn geld dubbel en dwars waard is. Een paar van de voor mij nieuwe ingrediënten hebben zeker een plekje in mijn kast veroverd. Het boek zit inmiddels vol papiertjes bij bladzijdes waar we nog meer nieuwe recepten uit willen proberen. Ik hoop dat deze jonge blogger nog veel meer inspirerends gaat schrijven! Je kunt haar ook volgen op haar persoonlijke blog voor nog meer inspiratie of nieuwe recepten.

Corine Gorter

Andere recensies

De Spionne – Tess Gerritsen – Vertaling: Els Franci-Ekeler – Overamstel – 351 blz. Tess Gerritsen (San Diego, 12 juni 1953) wordt geroemd om haar thrillers. Tot voor kort waren dat voornamelijk de verhalen over detective Jane Rizolli en Maura Isles. Maura Isles is...
Lees verder Categorie: Thrillers & Spanning
| Reageer!
Een Groot Gouden Boek voor alle grote en kleine chauffeurs! Ontdek de wereld van de Gouden Boekjes, vol met grote auto’s, kleine auto’s en alles daartussenin. Scheur samen met de Gele Taxi met een noodvaart door de stad, roep ‘Hoep!’ met de chauffeur en...
Lees verder Categorie: Kinderboeken
| Reageer!
Mick en Jimmy zitten bij elkaar in de klas bij meester Joeri. Zij zijn echt beste vrienden, totdat Jimmy op een dag heel erg verandert. Maar dat is niet het enige wat er vreemd is. Er verdwijnt ook nog een jongen uit hun klas...
Lees verder Categorie: Kinderboeken
| Reageer!