Samengebalde informatie over Rome

SPQR – Luc Verhuyck – Uitgeverij Rainbow – 421 blz.

Wie vandaag op reis gaat naar Rome heeft keuze uit tal van verschillende reisgidsen. Aan de ene kant heb je de gidsen die met kleurrijke afbeeldingen, kaarten en foto’s reeds tonen wat je zal zien met een korte beschrijving. Aan de andere kant van het spectrum heb je boeken waarin de tekst en de inhoud primeren, de lay-out zeer elementair is en de afbeeldingen beperkt zijn tot enkele foto’s en een paar kaartjes in zwart-wit. Tot deze categorie behoort de pocketversie van het boek SPQR van Italiëkenner Luc Verhuyck. Een boek met een ongelooflijke densiteit aan informatie.

De afkorting SPQR staat voor Senatus Populusque Romanus (‘De Senaat en het Volk van Rome’). Je vindt de inscriptie overal terug in de stad tot de riooldeksels toe. In de inleiding van het boek verduidelijkt de auteur dat er ook enkele andere verklaringen voor dit letterwoord circuleren. Luc Verhuyck beschrijft vervolgens in alfabetische volgorde bijna honderd verschillende plaatsen in de Eeuwige Stad. Naast een aantal geschiedkundige zaken zijn tal van anekdotes opgenomen. Dit verklaart dan ook meteen de ondertitel Een anekdotische reisgids voor Rome. Het gaat er bij de auteur niet om te analyseren welke verhalen nu echt gebeurd zijn of niet.

De hoeveelheid samengebalde informatie is imponerend. In de beschrijving van het Sint-Pietersplein vind je alle relevante architecten, jaartallen en gebeurtenissen terug. Je komt te weten waar in het Vaticaan de appartementen van de paus gelokaliseerd zijn, waar de lift zich bevindt waarmee hij vanuit zijn appartement naar de Sint-Pietersbasiliek kan afdalen en welk drama zich in 1998 afspeelde bij de Zwitserse Garde. De auteur weet dat je – mits reservatie – de oude necropool onder de Sint-Pietersbasiliek kunt bezoeken met het graf van Petrus. De sterk geconcentreerde informatie doet je werkelijk naar adem happen. Het kan niet anders dat hier jaren voorbereiding en bezoeken ter plaatse zijn aan voorafgegaan. In tegenstelling tot andere reisgidsen vind je in dit boek niets terug over hotels, restaurants, interessante winkels, noch over praktische zaken zoals exacte openingsuren of toegangsprijzen.

Auteur Luc Verhuyck is een voormalige leraar Nederlands en Duits. Voor de laatstejaarsleerlingen organiseerde hij vanaf 1986 meer dan twintig keer een Italiëreis. Het feit dat leerlingen beter opletten als hij leuke verhalen of anekdotes in zijn uitleg opnam, leidde tot het schrijven van dit boek. Voor de Vlaamse culturele vereniging Davidsfonds begeleidt Verhuyck nog steeds reizen naar Italië. Het hoeft dan ook niet te verwonderen dat de auteur ondertussen anekdotische gidsen heeft geschreven over Firenze, Venetië en Napels.

SPQR werd reeds uitgegeven in 2001 door Singel Uitgeverijen. Uitgeverij Rainbow publiceerde het boek nu in een zeer handige en praktische pocketvorm met een vrij klein letterformaat. Het grote voordeel is dat het boek in zowat iedere zak of tas past. De gegevens werden geactualiseerd naar het jaar 2016. Dat een en ander toch vlug wijzigt, blijkt bijvoorbeeld uit het feit dat de grafkamer van de piramide van Cestius kan bezocht worden mits online boeking. Het boek geeft nog aan dat dit niet mogelijk is.

Achter in het boek is een lijst opgenomen met relevante jaartallen vanaf de stichting van de stad (753 v.C.) tot 2015. Verder nog vermelding van de geraadpleegde literatuur en een uitgebreid register.

SPQR is een zeer goede gids voor de geïnteresseerde Rome-reiziger die houdt van stevige en volledige achtergrondinformatie. Maar ook in de luie zetel is het best genieten van dit boek!

Kris Muylle

Boek bestellen!

Andere recensies

Het addergebroed van Slot Thetinga – Margaretha van Andel – Lemniscaat – 275 blz. Dit verhaal speelt zich af in de zeventiende eeuw in het Friese Wiuwert. Het Slot Thetinga wordt bewoond door de labadisten. Aanhangers van de leer van prediker Jean de Labedie....
Lees verder Categorie: Historische roman, Jeugdboeken
| Reageer!
Mooie Jo – Kirstien de Wolf – Borgerhoff & Lamberigts – 403 blz Erik Bindervoet & Robbert-Jan Henkes schreven (Hollands Maandblad. Jaargang 1995) een artikel Eerste zinnen, laatste zinnen, waarin zij nogal wat bezwaren hebben tegen wat zij noemen “beschrijfkanker. Hoe preciezer de schrijvers...
Lees verder Categorie: Literatuur, Roman
| Reageer!
Het late leven – Bernhard Schlink – Vertaling: Marcel Misset – Cossee – 220 blz. Bernhard Schlink (1943) kon zich gemakkelijk inleven in een man van ongeveer zijn leeftijd. Hij was net als Martin, de hoofdpersoon in Het late leven, hoogleraar rechten. Daar houden...
Lees verder Categorie: Boek van de week, Literatuur, Roman
| Reageer!