Schilderijen kijken

Sammie en Nele bij Van Gogh – Nelleke de Boorder & Dick Matena – Kluitman – 32 blz.

sammie en nele bij van goghNelleke de Boorder heeft gewerkt bij de redactie van het Haags Dagblad en nu, jaren later, woont ze in Amsterdam en heeft ze zich toegelegd op het schrijven van kinderverhalen. Haar echtgenoot Dick Matena heeft een grote naam op het gebied van literaire strips, zoals Kees de Jongen en De Avonden. Matena is een meester in het verbeelden van de nostalgie en om deze naar het nu te vertalen. Vorig jaar werd hij geëerd met de titel Wereld Erfgoeddrager. Hij kreeg de prijs voor meer dan vijftig jaar stripvakmanschap. Dit is het derde deel uit hun serie over Sammie en Nele. Eerder gingen Sammie en Nele al naar de poezenboot en brachten ze een bezoek aan Artis en nu is het de beurt aan het Van Gogh Museum.

Achterflap:
Dit jaar is het Van Gogh Feestjaar. De Nederlandse schilder Vincent van Gogh is over de gehele wereld beroemd. Hij leeft al 125 jaar niet meer, maar dat kan je van zijn werk niet zeggen. Bijna iedereen kent zijn beroemde schilderijen ‘De Aardappeleters’ of ‘
‘Zonnebloemen’ en anders wel het verhaal van zijn afgesneden oorlel.
In dit boek gaan Sammie en Nele met de moeder van Sammie naar het Van Gogh Museum. Daar leren ze alles over de beroemde schilder en over zijn schilderstijl.

Sammie is boos als hij uit school komt, omdat de juf zei dat ze zijn schilderij niet mooi vond. De moeder van Sammie verteld dat je bij kunst zelf mag weten wat je maakt en neemt hem en Nele mee naar het museum. Daar vertelt ze over de schilderijen, over hoe Van Gogh schilderde, en dat toen hij leefde de mensen het ook niet mooi vonden. Ze komen langs verschillende werken van Van Gogh, krijgen informatie over hem en zijn schilderijen. Aan het eind mogen de kinderen zelf met verf aan de gang en maken ze een levend schilderij. Dan komt de juf er aan.

Het verhaal is op rijm geschreven en uitermate geschikt voor jonge kinderen. Door de vrolijke melodie die het met zich meebrengt maakt dat het onderwerp voor de kinderen begrijpbaar.
Als je het boek openslaat is de pagina aan de linkerzijde met tekst en de rechterzijde geheel voorzien van mooie tekeningen vol van details waar veel op te ontdekken valt.
Soms hoor ik wel eens om me heen dat kunst of een museum saai zou zijn voor (kleine) kinderen maar ook dit verhaal bewijst weer dat dit niet zo hoeft te zijn.

Gezamenlijk heeft dit echtpaar met dit verhaal weer een nieuw informatief, leerzaam maar vooral een leuk nieuw deel aan de serie van Sammie en Nele toegevoegd.

Conny Schelvis

Andere recensies

De ontdekking van Holland – Jan Brokken – Atlas Contact – 302 blz. Dit boek draait om Hotel Spaander in Volendam. Al in de jaren tachtig van de vorige eeuw werd Jan Brokken attent gemaakt op het feit dat het ooit een verzamelplaats was...
Lees verder Categorie: Geschiedenis, Kunst & Cultuur, Non-fictie
| Reageer!
Ugly Girls – Lisa Bjärbo, Johanna Lindbäck, Sara Ohlsson – Vertaling: Lammie Post – Ploegsma – 256 blz. Toen ik dit boek in handen had vond ik het al heel bijzonder om te zien dat het door drie verschillende auteurs was geschreven. En nadat...
Lees verder Categorie: Young Adult
| Reageer!
Het eiland van Anna, Schokland en de geschiedenis van een thuis – Eva Vriend – Atlas Contact – 285 blz. In augustus 2023 bracht ik samen met mijn man een bezoek aan Schokland, het voormalige eiland in de Noordoostpolder, dat sinds 1995 tot het...
Lees verder Categorie: Boek van de week, Geschiedenis, Non-fictie
| Reageer!