Schitterend voorleesboek van Rindert Kromhout

Jij bent mijn vriend – Rindert Kromhout – Ill. Jan Jutte – Leopold – kinderboek – 73 blz.

Jij bent mijn vriendHet is niet voor het eerst dat Rindert Kromhout over Wil en Bil schrijft. Deze twee zijn zulke dikke vrienden dat ze samen in een huisje wonen. Dat huis is de uitvalsbasis voor de verhaaltjes in Jij bent mijn vriend. Wil en Bil wonen in een dorpje waar ze iedereen kennen en andersom. Alle mensen die het dorpje bevolken, hebben een naam die afsluit met il: Pril, Gil, Kril, Stil, Bril, je kunt het zo gek niet bedenken. Al die mensen hebben duidelijk een eigen karakter, zoals Wil en Bil dat ook hebben. Gril heeft een eethuisje, Kril is kunstenaar, Tsjil is de vriendin van Schil met het zeer vervelende jongetje Pril en noem maar op. We leren ze allemaal kennen.

De verhaaltjes, heel geschikt om voor te lezen, gaan over uiteenlopende onderwerpen. Over voorlezen bijvoorbeeld. Bil is de voorlezer, Wil geeft commentaar. Bil leest het lievelingsverhaal van Wil voor. Al die andere verhalen hoeft hij niet te horen, maar dit ene, dat hij al honderd keer heeft gehoord, daar kan hij nooit genoeg van krijgen. Het gaat zelfs zo ver dat het hem om een bepaald stukje gaat, maar dan wel precies zoals het in het boek staat. En niet zoals Bil het voorleest, om gewoon eens andere woorden te gebruiken. Nee, Wil wil het net zoals altijd. Voor voorlezende (groot)ouders en leerkrachten heel herkenbaar: kinderen hebben een bepaald lievelingsverhaal of versje, dat ze nooit genoeg kunnen horen.

Of zoals het verhaal waarin Wil graag een feest wil. Bil gaat het huis versieren en van alles in huis halen. Bij elk onderdeel, ballonnen, gehaktballetjes, cadeau’s, weet Wil wel iemand te noemen die dat misschien niet zo leuk vindt. Bil haalt het betreffende onderdeel weg en het resultaat is dat het allemaal weer net zo is als voorheen en dat is de bedoeling niet. Dus bedenkt Bil een oplossing. Zo gaat het meestal: Wil wil wat en Bil probeert zijn wens te vervullen.

Op één ding heeft Wil geen invloed. Hij ziet dat Bil vaak in een groen schrift schrijft en dat vindt Wil niet altijd leuk. Want soms schrijft Bil daarin als Wil iets wil en dan gaat Bil gewoon door. Dit schrift zorg voor de uiteindelijke verrassing aan het eind. Een vondst!

Jij bent mijn vriend belicht vele kanten van vriendschap. De verhaaltjes hebben een prettige voorleeslengte, zijn herkenbaar en toch ook niet helemaal omdat geen kind meemaakt wat Bil en Wil meemaken. Al zouden ze dat ongetwijfeld wel willen! Behalve een (voor)leesboek is het zeker een kijkboek. Het omslag en de gekleurde illustraties van Jan Jutte zijn fantastisch! De kleuren, de lay-out, het is allemaal een feest voor het oog. Een prachtig boek voor in de klas of om cadeau te geven (of te krijgen).

Hanneke de Jong

Andere recensies

Een reis door het menselijk lichaam – Gail Armstrong – Veltman – 24 blz. Als je dit boek met een kind gaat bekijken neem daar dan echt de tijd voor, want alle kinderen zullen heel enthousiast reageren. Het is echt een bijzonder boek waar...
Lees verder Categorie: Kinderboeken
| Reageer!
Hoe was het nou écht om te besturen en bestuurd te worden in het oude Rome? ‘In Keizer van Rome gaan we in op de feiten en de verzinsels over de heersers van het Romeinse Rijk, en stellen we ons de vraag wat ze deden,...
Lees verder Categorie: Geschiedenis, Non-fictie
| Reageer!
Volg dicht op de huid van Noor welke gevoelens en emoties de scheiding van haar ouders bij haar teweegbrengt. » Een vlot leesbaar verhaal over opgroeien en verliefdheid, met een vleugje mysterie. Een scheiding brengt een hoop drama met zich mee. Hoe zal Noor...
Lees verder Categorie: Jeugdboeken
| Reageer!