Sci-Fi zoals het hoort te zijn

Reboot – Amy Tintera – Vertaling: Valérie Janssen – Unieboek – 293 blz.

RebootReboot is het eerste boek van de Amerikaanse schrijfster Amy Tintera. Het boek maakt deel uit van een duologie. In het Engels is het slotdeel verschenen onder de titel Rebel. Op het moment is ze bezig aan een nieuwe trilogie die meer naar de Fantasy-hoek neigt dan Reboot.

De zeventienjarige Wren Connolly werd vijf jaar geleden neergeschoten. Na 178 minuten kwam ze weer tot leven – als Reboot. Reboots zijn ongekend sterk, snel en onkwetsbaar, maar hoe langer ze dood zijn geweest hoe minder menselijk ze terugkeren. Wren is met haar 178 minuten de dodelijkste Reboot die er is. Callum Tweeëntwintig daarentegen is nog praktisch menselijk. Wren moet hem opleiden tot soldaat, maar Callum is langzaam, stelt te veel vragen en heeft altijd een glimlach op zijn gezicht. De training verloopt moeizaam, maar Callum maakt iets in haar los. Als ze in zijn buurt is, voelt ze zich menselijker dan ooit. Wren heeft nog nooit een bevel genegeerd, maar wanneer ze het bevel krijgt om Callum te elimineren besluit ze alles op alles te zetten om hem te redden.

Mening:

178 minuten. Zo lang is de 17-jarige Wren dood geweest voordat zij terug tot leven kwam door een virus. Hiermee werd zij een Reboot. Een gevaarlijke jongere die sterker, sneller en emotielozer is dan de gewone mens. Ze is de enige Reboot die bijna drie uur dood geweest is, voordat ze terug tot leven kwam. Iedereen vreest haar, niemand komt bij haar in de buurt. Wren is, naast een hoop solo-missies, voornamelijk bezig met het opleiden van nieuwe Reboots, groentjes. De afgelopen jaren heeft zij trouw iedere zes weken het groentje met het hoogste nummer uitgekozen om te trainen en te veranderen in een nieuw moordwapen van het HARC, de organisatie die Reboots traint en de burgers beschermt. Totdat Callum Tweeëntwintig kennis maakt met Wren. Meteen is Wren uit balans door de enorm menselijke Callum en kiest ze tot ieders verbazing om hem te trainen. Al snel belanden de twee in een ondergronds netwerk en gaan er geruchten rond over doorgedraaide Reboots en ontsnapte Reboots die ver buiten de steden wonen. Lukt het de doorgewinterde soldaat en het zwakke groentje om in een wereld waarin ze alleen op elkaar kunnen vertrouwen, te overleven?

Tintera zet in Reboot een hele krachtige wereld neer. Al snel leer je wat een Reboot precies is, hoe jongeren, maar ook volwassenen, er een kunnen worden en hoe Reboots onderling met elkaar omgaan. Gaandeweg in het boek leer je steeds meer over de steden en de verledens van zowel Wren als Callum. In het begin is het misschien lastig om in het boek te komen, door de grote hoeveelheid informatie, maar zelf had ik hier amper last van. De tweede helft van het boek was enorm meeslepend en gevuld met actie. Het boek zelf is niet heel dik, maar er gebeurt toch een hoop. De spanning wordt iedere keer goed opgebouwd en zakt eigenlijk nooit helemaal in. Er blijft altijd nog wel iets achter wat ervoor zorgt dat verder lezen haast wel moet!

De personages zijn ook erg goed uitgewerkt. Zo is Wren er heilig van overtuigd dat ze bijna geen emoties in zich heeft, omdat ze dat altijd zo gehoord heeft. Ze is immers de gevreesde en wrede Honderdachtenzeventig. Toch weet Callum haar er stukje bij beetje van te overtuigen dat ze juist enorm veel emoties bij zich draagt en zich er ook door laat leiden. Hierdoor begint ze langzaam maar zeker te vallen voor de alles-in-twijfel-trekkende Callum. Hij is slechts tweeëntwintig minuten dood geweest, waardoor hij nog zo goed als menselijk is. Hij vraagt iedereen het hemd van het lijf en doet alleen dingen die hij zelf ook wil. Blindelings bevelen opvolgen is simpelweg niet zijn ding. Na het lezen van Reboot had ik echt een zwak voor Callum gekregen. Waar kan ik er een adopteren?

Na de cliffhanger van Reboot ben ik erg benieuwd naar het vervolg. Rebel wordt in oktober dit jaar nog verwacht. Reboot heeft alles wat een goed Science-Fiction boek moet hebben; actie, spanning, een goede wereld en sterke personages. Een en al lof voor Tintera!

Fabiënne Boosman

Andere recensies

Charlie Cardboard en het kartonmysterie – Marieke Hoogesteger – Illustraties: Zoë Claessens – Clavis – 96 blz. Weer meer dan negentig bladzijden leesplezier met dit boek van Uitgeverij Clavis. Het heeft van alles waar de jeugd vanaf een jaar of acht van kan genieten....
Lees verder Categorie: Kinderboeken
| Reacties uitgeschakeld voor Een rolstoel voor meneer Serebeen
De eend die niet van water hield – Steve Small – Vertaling: Joukje Akveld – Luitiingh – Sijthoff – 32 blz. Een van mijn favoriete prentenboeken is er nu ook in kartonboek met mooi afgeronde hoeken, dus echt voor kleine kinderhandjes. Eend is echt...
Lees verder Categorie: Peuterboeken, Prentenboek
| Reageer!
Fun Jungle: Poten omhoog! – Stuart Gibbs – Vertaling: Dorette Zwaans en Rianne Aarts – Pelckmans – 304 blz. Wat een heerlijk boek! Een verhaal met droge humor, hier en daar wat sarcasme en zelfspot van de hoofdfiguur op een bijzondere locatie: Funjungle: dé...
Lees verder Categorie: Kinderboeken
| Reageer!