Snelle YA-roman zeer geschikt voor jeugdige lezer

De Vervloekte Erfenis: Het Tussendoor – deel 1 – P.A. Milani – De Graveinse Abeel – 195 blz .

de vervloekte erfenis_deel 1_voorkant_normale letter50P.A. Milani (1988) werd geboren in Teheran, Iran, en verhuisde op zevenjarige leeftijd naar Nederland. Tijdens haar studie Criminologie aan de Erasmus Universiteit Rotterdam hield ze zich bezig met het schrijven van artikelen voor verschillende universitaire magazines. Haar voorliefde voor het schrijven van verhalen bleek echter groter dan het produceren van wetenschappelijke artikelen. In Libris Libertas (in boeken vind je vrijheid) is haar persoonlijke levensmotto en ze hoopt de essentie van deze uitspraak op haar lezers over te brengen in het eerste deel van De Vervloekte Erfenis. Het Tussendoor schreef Milani tijdens de Bachelorfase van haar studie.

In De Vervloekte Erfenis: Het Tussendoor vertolkt Liberty de hoofdrol. Liberty is een normale tiener, tot haar vader verongelukt. Na zijn dood proberen mensen Liberty te vermoorden. Ze wordt ontvoerd door onbekenden, die zichzelf de Protectio noemen. Ze brengen haar naar het Tussendoor. Daar ontdekt ze dat ze de ergename van de vervloekte graaf van Chandi is. Deze graaf vermoordde in de Middeleeuwen een edelman, maar de edelman vervloekte vervolgens de graaf. De vloek is overgegaan op Liberty.

Eén van de leden van de Protectio is Jared, een aantrekkelijk jongen. Samen met Jared gaat Liberty op zoek naar de manier om de vloek op te heffen. Maar als ze gevoelens voor Jared krijgt, ontdekt ze dat ze niet vrij is in de keuze van haar levenspartner. Wat moet ze doen? Is er een toekomst voor haar met Jared? En zal het haar lukken de vloek op te heffen?

Al gelijk in het begin van Het Tussendoor zit de vaart er flink in: zonder al te veel poespas komt Liberty’s vader om bij een auto-ongeluk en komt Liberty terecht in een volledig nieuwe wereld. Er is geen rustige inleiding, maar je zit als lezer onmiddelijk midden in het verhaal. Ondanks dat het boek officieel bedoeld is voor Young Adults, is het door de hoge snelheid ook zeer geschikt voor jongeren vanaf een jaar of 13-14.

Door de hoge snelheid maakt Milani af entoe flinke tijdsprongen en zijn Liberty en de Protectio-leden soms opeens drie maanden verder zonder dat er iets gebeurd is, terwijl ze daarna opeens haast hebben en een taak onmiddelijk moeten uitvoeren. De ene keer gebeurt er vrijwel niets, terwijl de personages op andere momenten alles op alles zetten hun avonturen snel te beleven. Maar of ze met die haast nou zoveel verder komen?

Uitgeverij De Graveinse Abeel heeft meerdere versies van De Vervloekte Erfenis: Het Tussendoor uitgegeven. Een reguliere versie, een speciale wedstrijdspecial (omslagenwedstrijd via Hebban) en een grootletterboek. Het plaatje bij deze recensie laat de originele versie van het boek zien. Maar de speciale wedstrijdeditie die ik ook van de uitgever heb ontvangen spreekt mij het meest aan. Kleurrijke silhouetten op de kaft die eruit zien als gekleurde of zilveren plaatjes je vroeger met een scherpe pen in zwart gekleurde papier kraste. Deze stijl wordt doorgetrokken in het boek door de verschillende pagina’s waar de hoofdstukken beginnen ook met dergelijke afbeeldingen te versieren. De originele versie ziet er prima uit, maar de speciale editie is mooier.

Al met al is Het Tussendoor wel duidelijk een debuut, en zal Milani zich hier en daar nog wel kunnen verbeteren in het doseren van de dialogen en de gebeurtenissen, maar met een mooie serietitel als De Verlvoekte Erfenis komt dat vast wel goed.

Felice Beekhuis

Andere recensies

Het eiland van Anna, Schokland en de geschiedenis van een thuis – Eva Vriend – Atlas Contact – 285 blz. In augustus 2023 bracht ik samen met mijn man een bezoek aan Schokland, het voormalige eiland in de Noordoostpolder, dat sinds 1995 tot het...
Lees verder Categorie: Boek van de week, Geschiedenis, Non-fictie
| Reageer!
To the moon – Susanne Koster – Clavis – 235 blz. Amy is zeventien en zit op het MBO. Ze wil leerkracht worden en loopt twee dagen per week stage op een basisschool in groep vier. Samen met haar beste vriendin Britt en klasgenoten...
Lees verder Categorie: Young Adult
| Reageer!
Ridders van het Gulden Vlies – Hannah Iterbeke, Marthy Locht, Jonas Goossenaerts, Claire Toussat, Steven Thiry – Lannoo – 176 blz. ‘Deze oude spullen verdienden nog enige aandacht.’ Zo zouden de woorden van graaf Amédée de Beauffort hebben geklonken toen hij in 1836 op...
Lees verder Categorie: Geschiedenis, Kunst & Cultuur, Non-fictie
| Reageer!