Snoepje van de Kinderboekenweek

Kattensoep – Janneke Schotveld – Illustraties: Annet Schaap – CPNB – 95 blz.

Alle ingrediënten voor een geslaagd Kinderboekenweekgeschenk heeft Janneke Schotveld in dit boek bijeengebracht. Hoofdpersonages zijn een jongen en een meisje, Boelie en Lucy. Er is een eigenwijze opa, die in het boek weduwnaar is van een man, maar voor het verhaal is dat verder niet van belang. Een bemoeizuchtige buurvrouw, een vrouwelijke bakker die haar vriendje heeft gedumpt, een slordige krantenbezorger die vaak de verkeerde krant in de brievenbus gooit, een enge getatoeëerde slangenman en een heksachtige vrouw. Het spannende element is de katten in de buurt die verdwijnen.
Het verhaal begint met een paniekerig telefoontje aan Boelie van zijn vriendin Lucy, het buurmeisje van opa. Omdat de telefoon tijdens het gesprek uitvalt en Lucy haar zin niet kan afmaken, haalt Boelie van alles in zijn hoofd. Hij belt zijn opa, maar die neemt ook al niet op. Wat kan er gebeurd zijn? Boelie pakt zijn logeerspullen, neemt zijn kat Obama mee in een reismandje en neemt de bus naar opa. Al in het bushokje komt Boelie de eerste aanwijzing tegen dat er iets aan de hand is. Er hangt een poster van een vermist poesje.

Onderweg van de bushalte naar opa, komt hij een groep kinderen tegen die een vrouw uitmaakt voor heks. Ze woont sinds kort in een huisje aan de rand van het bos. Ze heet Herba, heeft wilde rode haren en sproeten die soms wel erg op wratten lijken. Als Boelie bij opa komt, blijkt die zijn been dusdanig te hebben bezeerd bij een val, dat hij slecht uit de voeten kan en daarom zijn telefoon niet heeft opgenomen. Ook zijn vriendin Lucy heeft slecht nieuws. Haar kat Doerak is verdwenen. De twee kinderen gaan op onderzoek uit en komen er achter dat er al heel veel katten in de buurt zijn verdwenen. Waar zijn ze gebleven?
In het buurthuis is een slangententoonstelling. Zou de eigenaar van de slangen ze aan zijn dieren hebben opgevoerd? Nog een verdachte is natuurlijk de heks Herba. Op een nacht sluipen Lucy en Boelie haar huis binnen – ze komen binnen via een touwtje uit de brievenbus – en ontdekken in een dik heksenboek een recept voor een liefdesdrankje waarvoor 25 onderdelen van verschillende katten nodig zijn. Maar de katten vinden ze niet bij haar. Wie heeft ze dan wel?

Met Janneke Schotveld en Annet Schaap heeft de CPNB een superduo binnengehaald. Janneke is heel populair onder kinderen vanwege haar serie over Superjuffie en Annet Schaap is de bekendste kinderboekenillustrator van Nederland. In dit boek heeft ze veel katten moeten tekenen die allemaal hun eigen uiterlijk en karakter moesten krijgen en daar is ze goed in geslaagd.
Kattensoep is een lekker zuurtje waar de kinderen fijn een uurtje of twee op kunnen zuigen. Het is geen gelaagd literair kinderboek, maar een makkelijk toegankelijk verhaal dat veel kinderen zal aanspreken en dat is de bedoeling van de Kinderboekenweek; kinderen aan het lezen krijgen en houden. Kortom Kattensoep is het snoepje van de Kinderboekenweek.

Pieter Feller

Andere recensies

Confetti vriendschap – Souad Hatrouf – Leopold – 144 blz. Een heel mooi boek en ook heerlijk eigentijds. Tijdens het lezen van het verhaal ontdek je precies wat ik daarmee bedoel. Als Esma na de vakantie op school komt, merkt ze dat haar vriendin...
Lees verder Categorie: Kinderboeken
| Reageer!
De kathedralenbouwers – Georges Duby – Vertaling: Ger Groot – Noordboek – 448 blz. Georges Duby (1919-1996) behoort tot een van de bekendste Franse historici. De middeleeuwen vormden zijn specialiteit. In 1970 werd hij verkozen tot hoogleraar aan het Collège de France, op de...
Lees verder Categorie: Geschiedenis, Kunst & Cultuur, Non-fictie
| Reageer!
Hoe besta je na? – Frénk van der Linden & Pieter Webeling – Luitingh-Sijthoff – 252 blz. Op de achterflaptekst staat dat dit een troostrijk boek is voor iedereen die worstelt met het verlies van een dierbare. Het boek bevat een verzameling interviews uit...
Lees verder Categorie: Mens & Maatschappij, Non-fictie
| Reageer!