Spannend drakenavontuur

Ember en de ijsdraken – Heather Fawcett – Vertaling: Mechteld Jansen – De Fontein – 347 blz.

Schrijfster Heather Fawcett woont in Canada, waar ze graag ronddwaalt in de wildernis. Ze heeft Engels gestudeerd, en is onder andere archeoloog, technisch schrijver en backstage-assistent bij een Shakespeare theaterclub geweest. Ze is van alle markten thuis, maar ze schrijft het liefst boeken voor tieners en jongvolwassenen. In Ember en de ijsdraken komt Ember voortdurend in de problemen. Niet handig, als je eruitziet als een meisje maar je eigenlijk een zeldzame vuurdraak bent en iedereen op je jaagt.

Om Ember in veiligheid te brengen stuurt haar vader haar naar Antarctica. Maar daar ontdekt Ember de jacht op ijsdraken, en stort ze zich nog dieper in de problemen. Want de ijsdraken moeten gered worden, al kost het haar haar eigen leven.

Als je dit boek, met deze mooie cover, in de winkel ziet liggen, heb je een hoop zelfbeheersing nodig om het niet even op te pakken. Een enorme draak, twee geschrokken kinderen terwijl de derde vuur maakt met haar handen, in een glimmende prachtig belichte donkere afbeelding. Omslagmaker Matt Rockefeller heeft goed werk geleverd met dit stukje kunst.

Hoofdpersoon Ember is een draak in de gedaante van een mensenmeisje, en spontaan in brand vliegen helpt niet als je niet wil opvallen. Ook zijn onzichtbare, maar wel voelbare vleugels niet handig met andere mensen om je heen. Bovendien is een onvermogen om te liegen soms ook wel lastig. Maar dit bij elkaar vormt een karakter waar je als lezer gek op kan worden. Een lieve, eerlijke eenling, met een voorliefde voor boeken en haar pratende kat.

Ember en de ijsdraken speelt zich af in het verleden, in de tijd van Koningin Victoria van Engeland. In het nawoord lees je nog dat de personen soms wel en soms niet op de waarheid zijn gebaseerd en dat de gebeurtenissen niet allemaal juist op de tijdlijn staan. Maar hé, er zijn ook draken en magiërs, dus dat zou geen verrassing moet zijn.

Dit Ember-boek staat op meerdere verkoopsites en de site van de uitgeverij beschreven als Ember 1. Dus hoewel het een mooi afgesloten verhaal is, gaat onze favoriete vuurdraak nog meer avonturen beleven. Ik heb er zin in!

Felice Beekhuis

Boek bestellen!

Andere recensies

FC UFO, alien in de spits – Annemarie van der Eem – Illustraties: Jelle Brunt – Billy Bones – 104 blz. FC UVO verandert in FC UFO. Hoe die verandering tot stand is gekomen is heerlijk te lezen in dit eerste deel van een...
Lees verder Categorie: Kinderboeken
| Reageer!
De zomer die alles was – Mariska Overman – Kluitman – 256 blz.   Dit verhaal gaat namelijk over de twaalfjarige Puca die onder een boom een dierenbegraafplaats heeft gemaakt. Ieder dood dier wat ze ziet wordt door haar begraven op een heel lieve...
Lees verder Categorie: Kinderboeken
| Reageer!
Mannen in de zon – Ghassan Kanafani – Vertaling: Djuke Poppinga- Jurgen Maas- 111 blz. De Palestijnse schrijver Ghassan Kanafani, werd geboren in 1936 in Akka, in het noorden van toenmalig Palestina. In de oorlog van 1948 werd hij met zijn ouders en honderdduizenden...
Lees verder Categorie: Roman
| Reageer!