Spannend drakenavontuur

Ember en de ijsdraken – Heather Fawcett – Vertaling: Mechteld Jansen – De Fontein – 347 blz.

Schrijfster Heather Fawcett woont in Canada, waar ze graag ronddwaalt in de wildernis. Ze heeft Engels gestudeerd, en is onder andere archeoloog, technisch schrijver en backstage-assistent bij een Shakespeare theaterclub geweest. Ze is van alle markten thuis, maar ze schrijft het liefst boeken voor tieners en jongvolwassenen. In Ember en de ijsdraken komt Ember voortdurend in de problemen. Niet handig, als je eruitziet als een meisje maar je eigenlijk een zeldzame vuurdraak bent en iedereen op je jaagt.

Om Ember in veiligheid te brengen stuurt haar vader haar naar Antarctica. Maar daar ontdekt Ember de jacht op ijsdraken, en stort ze zich nog dieper in de problemen. Want de ijsdraken moeten gered worden, al kost het haar haar eigen leven.

Als je dit boek, met deze mooie cover, in de winkel ziet liggen, heb je een hoop zelfbeheersing nodig om het niet even op te pakken. Een enorme draak, twee geschrokken kinderen terwijl de derde vuur maakt met haar handen, in een glimmende prachtig belichte donkere afbeelding. Omslagmaker Matt Rockefeller heeft goed werk geleverd met dit stukje kunst.

Hoofdpersoon Ember is een draak in de gedaante van een mensenmeisje, en spontaan in brand vliegen helpt niet als je niet wil opvallen. Ook zijn onzichtbare, maar wel voelbare vleugels niet handig met andere mensen om je heen. Bovendien is een onvermogen om te liegen soms ook wel lastig. Maar dit bij elkaar vormt een karakter waar je als lezer gek op kan worden. Een lieve, eerlijke eenling, met een voorliefde voor boeken en haar pratende kat.

Ember en de ijsdraken speelt zich af in het verleden, in de tijd van Koningin Victoria van Engeland. In het nawoord lees je nog dat de personen soms wel en soms niet op de waarheid zijn gebaseerd en dat de gebeurtenissen niet allemaal juist op de tijdlijn staan. Maar hรฉ, er zijn ook draken en magiรซrs, dus dat zou geen verrassing moet zijn.

Dit Ember-boek staat op meerdere verkoopsites en de site van de uitgeverij beschreven als Ember 1. Dus hoewel het een mooi afgesloten verhaal is, gaat onze favoriete vuurdraak nog meer avonturen beleven. Ik heb er zin in!

Felice Beekhuis

Boek bestellen!

Andere recensies

Anaximander en de geboorte van het wetenschappelijk denken โ€“ Carlo Rovelli โ€“ vertaling: Sonja Matthews โ€“ Uitgeverij Nieuwezijds – 224 blz. Wie is de grootste wetenschapper aller tijden? Einstein, Darwin, Newton? Vergeet het maar volgens de Italiaanse natuurkundige Carlo Rovelli (1956). Die eer komt...
Lees verder Categorie: Filosofie, Non-fictie, Wetenschap
| Reageer!
De Camino โ€“ Anya Niewierra โ€“ Luitingh โ€“ Sijthoff โ€“ 375 blz. Lotte en Marjo, twee Nederlandse vriendinnen, ontmoeten op hun vakantie in Duitsland twee mannen, op wie ze verliefd worden. Lotte op Emil Jukiฤ‡, een Bosnisch โ€“ Kroatische oorlogsvluchteling en Marjo op Paul...
Lees verder Categorie: Roman, Thrillers & Spanning
| Reageer!
Luuk en Lotje – Het is winter โ€“ Ruth Wielockx โ€“ Clavis โ€“ 32 blz. Het is zo fijn dat er geweldige prentenboeken zijn voor de jongere doelgroep. Dit is er zo eentje. Terwijl ik dit aan het schrijven ben, is het op verschillende...
Lees verder Categorie: Prentenboek
| Reageer!