Spannend drakenverhaal

De Orde van de drakenmenners deel 1 : De drakendoder – Fiona Rempt –Kluitman – 265 blz.

De drakendoderFiona Rempt schreef ruim dertig kinderboeken en haar boeken werden vertaald in veertien talen. De Orde van de drakenmenners in een fantasyserie voor 10 plus.
De mooie illustratie op de cover ( en de afbeelding boven de hoofdstukken van het schild met draak) zijn van de hand van Daniëlle Futselaar en zeker de moeite waard even te noemen. Door de afbeelding en de kleuren zal de cover aanspreken bij de jeugd.

Het verhaal brengt ons eerst in Parijs. Daar woont Matti samen met zijn beste vriend Tink bij pleegouders. Zijn echte ouders zijn verdwenen toen hij nog heel klein was. Iedereen zegt dat ze dood zijn, maar Matti denkt daar anders over. Hij wil ze gaan zoeken als hij groot is. Zijn vriend Tink gaat in de zomervakantie naar zijn moeder in Afrika om olifanten te verzorgen, terwijl Matti denkt weer een saaie zomer tegemoet te gaan.

Zijn oom Jussi neemt hem echter mee naar het eiland Drekar Mohoao, waar hij logeert in de Drakenburcht, het hoofdkwartier van de Drakenmenners. Matti vindt oom Jussi en zijn vrienden maar een stelletje freaks en gelooft niet in al die drakenonzin, maar als hij oog in ook komt met een echte draak moet hij wel toegeven dat draken bestaan. Hij wordt dikke vrienden met de draak die Loef heet. Matti en Loef doen samen op een ander eiland een heel bijzondere ontdekking.

Het boek is mooi vormgegeven, zoals eerder vermeld, is de cover heel mooi. Het boek kent verder alleen boven de hoofdstukken (telkens dezelfde) een kleine illustratie van een draak bij een schild en ergens in het boek zit een plattegrond van de Drakenburcht. Gezien de doelgroep zijn meer illustraties ook niet echt nodig, de fantasie van de lezer kan zo alle kanten op, om zelf een beeld te vormen bij het verhaal.

De schrijfstijl is eenvoudig en er is een prettig lettertype gebruikt. Ik denk dat menig lezer vanaf 8 jaar ook al veel plezier kan beleven aan dit boek.

De vergelijking met Harry Potter op de achterzijde van het boek ontgaat mij een beetje. Ik vind Harry Potter meer voor iets oudere lezers, dus leestechnisch zou ik die vergelijking niet trekken. Als het gaat om de mystiek en de spannende opbouw waardoor je nieuwsgierigheid wordt geprikkeld om meer te willen lezen dan kan ik me daar wel iets bij voorstellen.

Er zijn al veel drakenverhalen verteld en geschreven en qua beschrijvingen van de draken en de communicatie met de dieren wordt er niets nieuws verteld, maar dit boek springt er toch uit, omdat het een goed en vlot leesbaar verhaal is voor de jongere lezer. Ik denk dat het voor deze doelgroep toch zeker een aanvulling is in het genre.

Conny Schelvis

Femke Schelvis(12 jaar): Het is een leuk boek om te lezen. Voor mij een beetje te makkelijk maar ik denk voor kinderen in de bovenbouw van de basisschool erg leuk. Het is geschikt voor jongens en voor meisjes en stiekem zou ik best jaloers kunnen zijn op Matti want wie wil er nu geen draak als vriend. De ontdekking op het eiland vond ik spannend en ik was benieuwd hoe dat af zou gaan lopen, dus ik wilde wel graag verder lezen.

Andere recensies

Confetti vriendschap – Souad Hatrouf – Leopold – 144 blz. Een heel mooi boek en ook heerlijk eigentijds. Tijdens het lezen van het verhaal ontdek je precies wat ik daarmee bedoel. Als Esma na de vakantie op school komt, merkt ze dat haar vriendin...
Lees verder Categorie: Kinderboeken
| Reageer!
De kathedralenbouwers – Georges Duby – Vertaling: Ger Groot – Noordboek – 448 blz. Georges Duby (1919-1996) behoort tot een van de bekendste Franse historici. De middeleeuwen vormden zijn specialiteit. In 1970 werd hij verkozen tot hoogleraar aan het Collège de France, op de...
Lees verder Categorie: Geschiedenis, Kunst & Cultuur, Non-fictie
| Reageer!
Hoe besta je na? – Frénk van der Linden & Pieter Webeling – Luitingh-Sijthoff – 252 blz. Op de achterflaptekst staat dat dit een troostrijk boek is voor iedereen die worstelt met het verlies van een dierbare. Het boek bevat een verzameling interviews uit...
Lees verder Categorie: Mens & Maatschappij, Non-fictie
| Reageer!