Spannend drakenverhaal

De Orde van de drakenmenners deel 1 : De drakendoder – Fiona Rempt –Kluitman – 265 blz.

De drakendoderFiona Rempt schreef ruim dertig kinderboeken en haar boeken werden vertaald in veertien talen. De Orde van de drakenmenners in een fantasyserie voor 10 plus.
De mooie illustratie op de cover ( en de afbeelding boven de hoofdstukken van het schild met draak) zijn van de hand van Daniëlle Futselaar en zeker de moeite waard even te noemen. Door de afbeelding en de kleuren zal de cover aanspreken bij de jeugd.

Het verhaal brengt ons eerst in Parijs. Daar woont Matti samen met zijn beste vriend Tink bij pleegouders. Zijn echte ouders zijn verdwenen toen hij nog heel klein was. Iedereen zegt dat ze dood zijn, maar Matti denkt daar anders over. Hij wil ze gaan zoeken als hij groot is. Zijn vriend Tink gaat in de zomervakantie naar zijn moeder in Afrika om olifanten te verzorgen, terwijl Matti denkt weer een saaie zomer tegemoet te gaan.

Zijn oom Jussi neemt hem echter mee naar het eiland Drekar Mohoao, waar hij logeert in de Drakenburcht, het hoofdkwartier van de Drakenmenners. Matti vindt oom Jussi en zijn vrienden maar een stelletje freaks en gelooft niet in al die drakenonzin, maar als hij oog in ook komt met een echte draak moet hij wel toegeven dat draken bestaan. Hij wordt dikke vrienden met de draak die Loef heet. Matti en Loef doen samen op een ander eiland een heel bijzondere ontdekking.

Het boek is mooi vormgegeven, zoals eerder vermeld, is de cover heel mooi. Het boek kent verder alleen boven de hoofdstukken (telkens dezelfde) een kleine illustratie van een draak bij een schild en ergens in het boek zit een plattegrond van de Drakenburcht. Gezien de doelgroep zijn meer illustraties ook niet echt nodig, de fantasie van de lezer kan zo alle kanten op, om zelf een beeld te vormen bij het verhaal.

De schrijfstijl is eenvoudig en er is een prettig lettertype gebruikt. Ik denk dat menig lezer vanaf 8 jaar ook al veel plezier kan beleven aan dit boek.

De vergelijking met Harry Potter op de achterzijde van het boek ontgaat mij een beetje. Ik vind Harry Potter meer voor iets oudere lezers, dus leestechnisch zou ik die vergelijking niet trekken. Als het gaat om de mystiek en de spannende opbouw waardoor je nieuwsgierigheid wordt geprikkeld om meer te willen lezen dan kan ik me daar wel iets bij voorstellen.

Er zijn al veel drakenverhalen verteld en geschreven en qua beschrijvingen van de draken en de communicatie met de dieren wordt er niets nieuws verteld, maar dit boek springt er toch uit, omdat het een goed en vlot leesbaar verhaal is voor de jongere lezer. Ik denk dat het voor deze doelgroep toch zeker een aanvulling is in het genre.

Conny Schelvis

Femke Schelvis(12 jaar): Het is een leuk boek om te lezen. Voor mij een beetje te makkelijk maar ik denk voor kinderen in de bovenbouw van de basisschool erg leuk. Het is geschikt voor jongens en voor meisjes en stiekem zou ik best jaloers kunnen zijn op Matti want wie wil er nu geen draak als vriend. De ontdekking op het eiland vond ik spannend en ik was benieuwd hoe dat af zou gaan lopen, dus ik wilde wel graag verder lezen.

Andere recensies

Maysa & Musa en de geheimzinnige verdwijning – Zanib Mian – Vertaling: Najiba Abdellaoui – Illustraties: Kyan Cheng – Volt – 208 blz. Geweldig dat dit boek vertaald is, zodat wij in Nederland ook kennis kunnen maken met een verhaal dat in een heel...
Lees verder Categorie: Kinderboeken, Voorleesboek
| Reageer!
De helft van mij – Nadine Swagerman – Kluitman – 298 blz. Nadine Swagerman werkt als tekstschrijver, heeft haar eigen tekstbureau en is auteur van YA verhalen. Ze debuteerde in 2018 met de titel Eén waarheid en ontving hiervoor in 2019 de Jonge Jury...
Lees verder Categorie: Young Adult
| Reageer!
Van appeljood tot zuurjood – Ewoud Sanders – Walburgpers – 320 blz. Joden waren voor honderden jaren lang uitgesloten van vele beroepen. Toen ze vanuit alle winstreken naar Nederland kwamen, werden ze eerst geweerd uit de Gilden. Zowel de landelijke als de lokale overheid...
Lees verder Categorie: Boek van de week, Geschiedenis, Mens & Maatschappij, Non-fictie
| Reageer!