Spannend en zeer makkelijk te lezen boek

Liquidator – Andy Mulligan โ€“ Vertaling: Esther Ottens – Gottmer – 319 blz.

liquidatorAndy Mulligan is een Engelse schrijver van jeugd- en YA-boeken. Hij is geboren in India, omdat zijn ouders graag reisden. Eerst werkte Mulligan tien jaar als directeur van een theater in Engeland, maar daarna wilde hij gaan zelf ook gaan reizen. Mulligans schrijfwerk is sterk beรฏnvloed door zijn ervaringen als vrijwilliger in Calcutta, India, en door zijn werk als leraar Engels en drama in Braziliรซ, Vietnam, de Filippijnen en het Verenigd Koninkrijk. Inmiddels woont hij weer in Engeland en is Mulligan fulltime schrijver, maar zijn boeken hebben vaak een internationaal karakter. Mulligans Nederlandse debuut was Trash, een boek dat in 2014 is verfilmd.

In Liduidator vertelt een groep middelbare scholieren over het avontuur dat zij hebben beleefd. Vicky, Wapper, Ben, Edgar, Molly, Polly, Michael, Eleanor, Leela en KatKat hebben door hun interesses en stageplekken allemaal hun eigen rol in het geheel. Vicky gooit bij het advocatenkantoor Lockson & Lockson een blikje frisdrank (Liquidator) over een laptop van haar baas. Maar wanneer zij deze door klasgenoot en computergenie Ben wil laten repareren, ontdekken ze een groot geheim over die frisdrank. Liquidator is dodelijk en het advocatenkantoor is bereid ver te gaan om dit te verbergen.

“Wat zou jij doen als je iets ergs ontdekt? Een levensgevaarlijk geheim bijvoorbeeld, waarbij zelfs doden konden vallen? Ons overkwam het – en nog wel tijdens onze meeloopstage voor school! Zou jij in actie komen? Nou, wij dus wel. En dan hadden we beter niet kunnen doen, want al gauw kregen we allerlei slechte en meedogenloze types achter ons aan. Eerlijk is eerlijk: we wilden niets liever dan hard wegrennen. Maar dat kon niet meer. We konden alleen nog maar dealen met de levensbedreigende gevolgen…”

In Liquidator vertellen de 13- en 14-jarge hoofdrolspelers om de beurt een stuk van het avontuur. Voor de geloofwaardigheid daarvan, heeft Mulligan het boek in spreektaal geschreven. Makkelijke woorden, geen mooie literaire zinnen of metaforen, maar gewoon het verhaal zoals het is gegaan. Het boek is hierdoor misschien niet literair hoogstaand, maar wel geschikt voor jonge lezers.

Kinderen van een jaar of 11 tot 13 zullen Liquidator ook erg spannend vinden. De uitkomst staat halverwege het boek al vast, want het is natuurlijk een jeugdboek en daar hoort een happy end bij. Maar het is de weg naar dat einde toe die het verhaal maakt: hoe gaan de klasgenoten dit voor elkaar krijgen?

Felice Beekhuis

Andere recensies

Naar buiten! Naar buiten! โ€“ Tiny Fisscher โ€“ Illustraties: Sophie Pluim โ€“ Christofoor โ€“ 32 blz. Het verhaal begint als een sprookje. โ€œEr waren eens vijf kinderen die altijd naar buiten wilden.โ€ Kinderen van nu willen vaak niet naar buiten. De meesten zitten liever...
Lees verder Categorie: Prentenboek, Voorleesboek
| Reageer!
Vandaag komen we niet meer thuis โ€“ Enne Koens โ€“ Illustraties: Maartje Kuiper โ€“ Luitingh-Sijthoff โ€“ 239 blz. Eerder las ik van Enne Koens (1974) Die zomer met Jente (2019) en Vanaf hier kun je de hele wereld zien (2021), twee jeugdboeken die veel...
Lees verder Categorie: Boek van de week, Jeugdboeken
| Reageer!
Middeleeuwse medemensen โ€“ Jonas Roelens & Nathan van Kleij โ€“ Ertsberg โ€“ 337 blz. Over de middeleeuwse mens en maatschappij heersen zeer eenzijdige opvattingen. De mensen waren bang van God. Genot op seksueel vlak was uitgesloten. Alles moest staan in het teken van de...
Lees verder Categorie: Geschiedenis, Non-fictie
| Reageer!