Spannend piratenavontuur voor jongens en meisjes

De ongelooflijke avonturen van Merel Jansen – Will Mabbit – Vertaling: Victoria Farkas & Jan Hazevoet โ€“ Illustraties: Ross Collins – Kluitman – 299 blz.

de_ongelooflijke_avonturen_van_merel_jansenDe ongelooflijke avonturen van Merel Jansen is een grappig en vrolijk maar ook zeker een spannend avontuur van het meisje Merel die โ€œhet ding โ€œ doet en zo door piraten wordt ontvoerd om hen te helpen bij het vinden van een sleutel om zo een wel heel bijzondere schat te openen en de wereld te veroveren. De cover laat gelijk al een heel stoere Merel zien die het op neemt tegen monsterachtige figuren. De illustraties van Ross Collins zijn grappig en stoer en vol kleine details. Op speelse wijze zitten ze door het hele verhaal heen verwerkt waardoor het afwisselend is en zelfs de niet zo fanatieke lezers kan overhalen het boek te gaan lezen.

In de tekst zitten verschillende soorten letters en soms zit er bijvoorbeeld een โ€˜handgeschrevenโ€™ stukje tussen. Ook dit geeft de nodige afwisseling van de tekst. Het neigt een beetje naar een Graphic Novel maar hier heeft de tekst en inhoud toch de boventoon dus zou ik het niet onder die noemer weg zetten. Wel denk ik dat liefhebbers van dat soort boeken dit boek zeker zullen waarderen.

De schurken die Merel tegenkomt nadat ze bruut ontvoerd is zijn allen dieren met stoere namen als Bartok de Bruut (een beer), Abel H. Toekan en Kapitein Splijter (een wolf). Ze dwingen Merel om met hen op jacht te gaan naar de sleutel. Merel heeft weinig keus. De sleutel is echter in stukjes en elk stukje is uiteraard bij een gevaarlijke schurk. Maar door haar slimme acties weet ze de piraten toch voor zich te winnen en sluit ze zelfs vriendschappen.
Het verhaal bestaat uit 31 hoofdstukjes en een kort nawoord. Het heeft pakkende korte zinnen, geen moeilijk woorden en dus zeer geschikt voor de doelgroep: jongens en meisjes voor acht jaar en ouder die wel van een spannend boek houden!

Conny Schelvis

Andere recensies

De C is voor Celia – Heleen Blesgraaf – Moon – 240 blz. De zestienjarige Celia is de derde (dus de derde letter van het alfabet) van een gezin met 13 kinderen. Ze is close met haar oudste zus Arlette en haar broer Barto....
Lees verder Categorie: Jeugdboeken, Young Adult
| Reageer!
Schipper mag ik overvaren โ€“ Samenstelling CEMPER โ€“ Illustraties: Puck Koper โ€“ Lannoo โ€“ 220 blz. Dit is niet zomaar een boek met kinderliedjes. Het is een boek met voornamelijk Nederlandse kinderliedjes, maar aangevuld met liedjes uit de hele wereld. Niet alle liedjes zijn...
Lees verder Categorie: Kinderboeken, Muziekboek
| Reageer!
Arie kanarie – Tim Gladdines – Illustraties: Lotte Vandewalle – Eenhoorn – 48 blz. Een prentenboek om heerlijk van te genieten. Wat me meteen opviel nadat ik het verhaal gelezen had, het verhaal eindigt met dezelfde drie regels als waar het mee begon. Zo...
Lees verder Categorie: Prentenboek
| Reageer!